Gerhard Kessler kimdir? İş ve İşçi Bulma Kurumunu kim kurdu?

Gerhard Kessler kimdir? İş ve İşçi Bulma Kurumunu kim kurdu?

Gerhard Kessler kimdir, hangi dönem; nerede yaşadı, Türkiye’deki çalışma hayatına ilişkin İşçi Sigortaları Kurumu, İş ve İşçi Bulma Kurumlarının oluşturulmasında hangi katkıları sundu, hangi eserleri verdi?

Türkiye’de Sosyal Siyaset ve sendikacılık eğitiminin kurucularından Gerhard Kessler’in hayatını sizler için derledik… 

Gerhard Kessler kimdir, hangi dönem; nerede yaşadı, Türkiye’deki çalışma hayatına ilişkin İşçi Sigortaları Kurumu, İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun oluşturulmasında hangi katkıları sundu, hangi eserleri verdi?

İşte cevabı:

Gerhard Kessler, 1883 yılında Almanya-Prusya-Wilmsdorf’da doğdu. 1901-1907 yılları arasında Berlin ve Leipzig Üniversitelerinde iktisat okudu. Jena Üniversitesi'nde görev aldı. Daha sonra 1927-1933 yılları arasında Leipzig Üniversitesi'nde profesör oldu. 1933 yılında Nasyonal Sosyalist Parti'nin iktidara gelmesi üzerine görevine son verildi. Hitler rejimi tarafından muhkeme edilmeden hapsedilmişse de Hindenburg’un delaletiyle serbest bırakıldı.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİNDE DERS VERDİ

1933 yılında Türkiye'ye gelen Gerhard Kessler, İstanbul Üniversitesinde sosyoloji dersleri verdi. Türkiye’de çağdaş iktisat öğretiminin temelini attı. Sosyal Siyaset ve sendikacılık eğitiminin Türkiye’de kurucusudur. 1945 yılında yayınladığı “İçtimai Siyaset” adlı kitabıyla bu alandaki ilk eserini ortaya koydu.

SSK ALANINDA KATKILAR SUNDU

Gerhard Kessler, 1945 yılından itibaren çalışma hayatımızı düzenleyen kanunların hazırlanmasında ve kurumların oluşturulmasında büyük bir rol oynadı. Çalışma Bakanlığı, İşçi Sigortaları Kurumu, İş ve İşçi Bulma Kurumu oluşturulmasında katkıları oldu. Sonradan İktisat Fakültesi'ne dönüşen İktisat ve İçtimaiyat Enstitüsü'nü, Hukuk Fakültesi bünyesinde kurdu. Ülkesine dönüş tarihi olan 1951’e kadar bu enstitünün müdürlüğünü sürdürdü. Gerhard Kessler, 1963 yılında öldü.

ESERLERİ:

1.Sosyoloji (1934)
2.Sosyoloji Dersleri (1936)
3.İçtimaiyata Başlangıç (1938)
4.Kooperatifçilik (1940)
5.İçtimaî Siyaset (1945)
6.Sosyal Sigorta (1950)

gerhard-kessler.jpg

 

Gazeteilksayfa.com
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.