Gelir eşitsizliği had safhada: Dolar milyarderi sayısı kat kat artıyor
İş dünyası dergisi Forbes’un istatistiklerine göre global çaptaki milyarder sayısı son 50 yılda katlanarak arttı. 2023 yılı itibariyle dünyada 2640 adet milyarder bulunuyor. Bunun yanında dünya nüfusunun yarısı günde 5,50 dolarının altında kazanıyor.
Amerikan iş dünyası dergisi Forbes’un istatistiklerine göre, global çaptaki milyarder sayısı son 50 yılda katlanarak arttı. 1987 senesinde 140 olan dolar milyarderi sayısı, 2023’te 2640 olarak açıklandı. Bunun yanında dünya nüfusunun yarısı günde 5,50 dolarının altında gelire sahip.
YOKSUL KALABALIKLAR
Küresel gelir ve servet eşitsizliği son yıllarda kamuoyunun gündeminden düşmüyor. "World Inequality Report 2022" raporuna göre dünyadaki en zengin yüzde 1'lik kesim, küresel gelirin yüzde 19'unu ve toplam mal varlığının yüzde 38'ini elinde bulunduruyor.
Buna ek olarak en yoksul yüzde 50'lik çoğunluk küresel gelirin sadece yüzde 8'ine sahip. Aynı grup toplam mal varlığının yalnızca yüzde 2’sini elinde bulunduruyor.
GÜNDE 5 DOLAR DETAYI
Extreme Inequality And Essential Services raporuna göre dünya nüfusunun yarısına yakını günde 5,50 ABD dolarının altında bir gelirle yaşamaya çalışıyor.
Son yıllarda yaşanan finansal krizler ve pandemi, gelir ve servet dağılımındaki eşitsizliği daha da artırdı. Gelir eşitsizliği hükümetlerin ve uluslararası kuruluşların gündeminde geniş yer bulan bir konu haline geldi. Özellikle gelişmiş ülkelerde bazı politikacılar servet vergisi konusunda girişimlerde bulunuyor.
EŞİTSİZLİK HAD SAFHADA
Dünyada mal varlığı 1 milyon doların üzerinde olan kişiler dünya nüfusunun yüzde 1,1'ini oluşturuyor. Bu küçük kesim toplam servetin yaklaşık yüzde 46'sına sahip.
Mal varlığı 100.000 doların altında olan kesim ise dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 88'ine denk geliyor. Bu grup toplam servetin yalnızca yüzde 15'ine sahip.
EN ZENGİN KUZEY AMERİKA
2020 yılı itibariyle dünya genelinde servet dağılımı bölgesel farklılıklar gösteriyor. Verilere göre dünyada toplam mal varlığının yüzde 32,58'i Kuzey Amerika bölgesinde toplanmış durumda. Buna karşılık Afrika bölgesinin toplam servetteki payı sadece yüzde 1,18.
ÇİN BÜYÜDÜ
Çin 2000'li yıllarda toplam servetten aldığı payı giderek artırdı ve 2020 yılında global çapta aldığı pastayı yüzde 18 seviyesine ulaştırmayı başardı.
Avrupa ise 2000-2020 yılları arasında toplam servetten aldığı payda bir miktar düşüş yaşadı ve küresel mal varlığının yüzde 25’ini alabildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.