Geleneksel Türk mutfağına ait Aşure tarifi
Muharrem ayına girdikten sonra aşure gününe sayılı günler kaldı. Vatandaşlar, Aşure gününün yaklaşması ile birlikte Aşure tarifi araştırmaya başladı. İşte, geleneksel Türk mutfağına ait Aşure tarifi:
Aşure, Türk mutfağında ve birçok Orta Doğu ülkesinde geleneksel olarak yapılan, içerisinde çeşitli kuru meyve, bakliyat ve tahıl bulunan bir tatlı ve aynı zamanda pilav çeşididir. Genellikle Muharrem ayının onuncu gününde (Aşure Günü) pişirilir ve dağıtılır. İşte geleneksel Türk Aşuresi tarifi:
MALZEMELER:
- 1 su bardağı buğday
- 1 su bardağı nohut (suda ıslatılmış ve haşlanmış)
- 1 su bardağı kuru fasulye (suda ıslatılmış ve haşlanmış)
- 1 su bardağı haşlanmış nohudun suyu
- 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulyenin suyu
- 1 su bardağı kuru kayısı (doğranmış)
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı kuru incir (doğranmış)
- 1 su bardağı kuru dut
- 1 su bardağı şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karanfil (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
- 1 su bardağı ceviz içi (iri dövülmüş)
- 1 su bardağı fındık içi (iri dövülmüş)
HAZIRLANIŞI:
Buğdayı yıkayın ve bir gece önceden suda ıslatın. Buğdayı süzüp bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Buğdaylar yumuşayana kadar pişirin. Suyunu süzüp, haşlama suyunu bir kenara ayırın. Ayrı bir tencerede haşlanmış nohutları ve kuru fasulyeleri ayrı ayrı pişirin ve suyunu süzün. Haşlama suyunu bir kenara ayırın.
Dondurulmuş kuru meyveleri ılık suda bekletin ve ardından suyunu süzün. Tencereye haşlanmış buğdayı, haşlanmış nohutları, haşlanmış kuru fasulyeleri ve doğranmış kuru meyveleri ekleyin. Karıştırın.
Üzerine haşlanmış nohut ve kuru fasulyenin suyunu, ayrıca kayısı, üzüm ve incir için kullanacağınız suyu ekleyin. Karışımı orta ateşte kaynatın ve ardından şekeri ekleyin. Sürekli karıştırarak şekerin erimesini sağlayın.
Tarçın, karanfil ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyin. Damak zevkinize göre miktarları artırıp azaltabilirsiniz. Aşure, koyu bir kıvama gelene kadar pişirmeye devam edin. Pişen aşureyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuyan aşureyi kaselere veya servis tabaklarına paylaştırın. Üzerine iri dövülmüş ceviz ve fındık içi serpiştirin.
Geleneksel Türk aşuresi, soğuk olarak servis edilir ve üzerine tarçın serpilerek afiyetle yenir. İsterseniz üzerini nar taneleri veya hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.