Futbol Okulları Rant Kapısı

Futbol Okulları Rant Kapısı

Amatör futbolun sıkıntılarına değinen Pidosan Yahyalar Spor Kulübü Başkanı Soner Cengiz, 4 büyüklerin neredeyse her ilde açtığı futbol okullarını rant kapısı olarak kullanıldığını belirtti.

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Amatör futbolun sıkıntılarına değinen Pidosan Yahyalar Spor Kulübü Başkanı

Soner Cengiz, Türkiye’de sporun denetlenmediğini ve istismar edildiğini savundu. Soner Cengiz, “Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Sivasspor’un Ankara’da futbol okulları var. Emin olun bu okullar sadece rant amaçlı çalışıyor, bu futbol okullarının başındaki insanlar, amatör kümede antrenörlük yapamayacak kişiler” dedi.

VELİLERLE BİZİ KARŞI KARŞIYAYA GETİRİYORLAR

Alt yapıdan yetiştirdiğiniz futbolcuların bir kısmı profesyonel takımlara gidiyor bu süreçte ne tür sıkıntılar yaşıyorsunuz?

Profesyonel futbol takımları futbolcuların emekçisi olduğunu, bir hocası, bir yönetimin olduğunu unutmasınlar ve oyuncu yetiştiren kulüplere saygı duysunlar. Şuanda Ankara 5-6 Tane kulübümüz, bizde bunların içerisine dahil olmayı düşünüyoruz, karar almışlar profesyonel takımlara alt yapıdan futbolcu vermeyecekler. Çocukların velilerine telefon açıp ta yöneticilerle karşı karşıya getiriyorlar. İstedikleri futbolcuların kulübün yönetimine telefon açıp ta biz sizin futbolcunuza talibiz demiyorlar. Kulübün yöneticisiyle velileri baş başa bırakıyorlar, ondan sonra çatışmalar çıkıyor. Hâlbuki bizim ricamız bizi arayıp oyuncularımız istesinler velilerle yöneticileri karşı karşıya getirmesinler. Ben arayıp Ankaragücü’ne bu durumu bildirdim, Gençlerbirliği’ne tek bir futbolcumu vermem, yağmurlu havada su vermem. Sebebi şu para kazanmak derdimiz değil ama en azından bize saygılı olsunlar. Bizi aradan çıkartıp veliyle bizi muhatap ediyorlar ve biz velilerle çatışmaya giriyoruz. Bunun en büyük sebebi hocalardan kaynaklanıyor, “başkanım ben gittim şu çocuğu aldım hiç para vermedim” diyerek kendi yerlerini sağlamlaştırmak için bu yola başvuruyorlar. Hocalar takım yönetimlerine yaranabilmek için bunu yapıyorlar. Biz velilerimizle kötü olmak istemiyoruz, çünkü biz bir aile ortamı oluşturduk. Birçok amatör kulüpte böyle bir ortam yok. Benim hocalarımdan istirhamım gelsinler kulüplerinden istesinler futbolcuları, ben bir para talep etmiyorum ama paraya ihtiyacı olan kulüplerde mevcut bunlara yardım amaçlı futbolcu karşılığında ücretler verilebilir. Biz Gençlerbirliği’ne, Ankaragücü’ne ve Pursaklar Belediye’ye futbolcular yolladık ve hiçbirinden para talep etmedik.

BELEDİYELER KULÜPLERE SAHİP ÇIKMALI

Alt yapıdan yetiştirdiğiniz futbolculara emek harcıyorsunuz, bu emeğin karşılığını nasıl alıyorsunuz?

Biz futbolcularımıza emek sarf ediyoruz, bu emek sadece yetiştirmek değil. Müsabakalara hazırlıyorsunuz, ayakkabısı, forması, gitmesi gelmesi birçok konuda harcama yapıyoruz. Ama profesyonel kulüpler gelip hiçbir emek harcamadan çocukları alıp gidiyorlar. Biz buna saygılıyız ama gelip kulüpleri muhatap alıp bu işi çözerseler bence daha şık olur. Ankaragücü, Gençlerbirliği, Osmanlıspor, Hacettepe bunlar bizim kulüplerimiz, Ankara’nın adını duyuran kulüpler ben daha çok olmalarını isterim. Çünkü biz Ankara sevdalısıyız, memleketimiz ne kadarda Erzurum olsa biz Ankara’da yaşıyoruz, Ankara’nın ekmeğini yiyoruz, doğup büyüdüğümüz yer. Onun için biz Ankara’nın büyüyüp gelişmesi için mücadele veriyoruz, onlarında bizlere saygı göstermesi lazım. Biz alt yapıya onun için çok önem veriyoruz ama bu demek değil ki biz üst tarafı ihmal ediyoruz, alt yapıyı geliştirebilmeniz için üstünde iyi olması lazım. Üst ne kadar yukarı çıkarsa alt yapıdan yetişen çocuklarda baskı oluşur. Bu sene yine şampiyonluğun en büyük adaylarından bir tanesiyiz, inşallah ASL’ye çıkmak içinde bütün gücümüzle mücadelemizi yine göstereceğiz. Ben yüzlerce çocuğum var, biz gönüllü elçileriz buna devletimizin destek vermesi lazım. Belediyelerin kendi takımları olmaması lazım, belediyelerin profesyonel takımları olabilir bizim için önemli değil ama belediyelerin şunu unutmaması lazım, bölgede kaç tane takım varsa bunların hepsi sizin takımınızdır. Ben nasıl 3 tane çocuğum değil 250-300 tane çocuğum var diyorsam, bu kulüplerde belediye başkanlarının kulübü. Belediyelerin takımlarına harcanan paralar emin olun 30 takımı çok rahat şekilde götürür. Belediyelerin takımlarında çok paralar harcanıyor, antrenöre, antrenör yardımcısına fahiş fiyatlarla maaşlar ödeniyor. Belki onların ekmeğiyle oynuyormuş gibi görünebilirim ama bu böyle değil, emin olun belediyeler kendi takımlarına harcadıkları paraları çok yüksek. Bizde amatör kümede oynuyoruz, belediyelerin takımları da amatör kümede mücadele veriyor. Onun için bu paraları biraz daha eşit bölüp diğer takımlara ve semt kulüplerine verirseler başarı daha fazla gelir.

30 TANE KULÜP AYNI ANDA ANTRENMAN

Devlet amatör futbol kulüplerine hiçbir destekte bulunmuyor mu?

Devletin amatör kulüplere hiçbir desteği yok. Bizim en büyük problemimiz tesis bizim bir kere tesislerimiz yok. Biz bir halı sahayı kiraladık, antrenmanlarımızı orada gerçekleştiriyoruz. Bunu yapabilen ender kulüplerdeniz. Birçok 19 Mayıs Stadının altında bulunan yerde 30 tane kulüp aynı anda antrenman yapıyor. Bize günde bir saat veriyorlar 3-4 tane takım bir saat içinde nasıl antrenman yapsın. Birde yarım saha tam sahada değil biz bu koşullarda nasıl futbolcu yetiştirebiliriz. Bazen alt yapıdaki maçlarda hakemler çocukları uyarıyor tacı yanlış attın diye, bunları öğretmek için zaman lazım yer lazım. Biz elimizden geldiği kadar bunları öğretiyoruz ama 19 Mayıs Stadında antrenman yapan arkadaşlarımızın düşünüyorum durumunu içler acısı. Bir saat içinde sahanın 4’te birine sıkışmış çocuklara ne verebilirsiniz. Biz takımlar olarak bire bir bu durumları dile getirmiyoruz ama Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu bizim temsilcimiz. Biz sıkıntılarımızı oraya bildiriyoruz onlarda sağ olsun görevlerini çok iyi yapıyorlar. Ama siyasi bazı güçleri aşamadıkları için biz büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Ankara en az 250 tane kulübümüz var, ortalama bu kulüplerde 50 bin tane insan mevcut. 50 bin kişi hizmet veriyor Ankara’da ama siyasi birçok engeli aşamıyoruz.

OKULLAR SADECE RANT AMAÇLI ÇALIŞIYOR

Birçok ilde 4 büyüklerin futbol okulları var, bu okulların futbola ve spora katkısı oluyor mu?

Büyük spor kulüplerinin tamamı Ankara’da, Çorum’da birçok ilde futbol okulları adı altında yerler açtılar. Velilerimizin bunları önemsememesi lazım aldırış etmemesi lazım. Tamamen rant amaçlı kullanılıyor bu futbol okulları. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Sivasspor’un Ankara’da futbol okulları var. Emin olun bu okullar sadece rant amaçlı çalışıyor, bu futbol okullarının başındaki insanlar, amatör kümede antrenörlük yapamayacak kişiler. 25 bin lirayı verene hemen bir spor okulu açıyorlar, velilerde Galatasaray, Beşiktaş’sa çocuğumuzu gönderelim diyor. Bu takımlar okulları hiçbir şekilde denetlemiyor, kontrol etmiyor sadece 25 bin lira verenlere isim hakkını veriyorlar. Oradaki hocalarda ceplerine paraları indiriyorlar, spor kulüpleri bir sefer kamp yaptırıyorlar. Peki, burada çocuklarımı seçiyorlar hayır çocukların ailelerinden 700-800 lira para alıyorlar. Kampta da çocuklara bir maç yaptırıyorlar gönderiyorlar, emin olun burada sadece amaç velilerin duygularıyla oynayıp paralarını almak. Aylık 120’yle 160 lira arası para alıyorlar ve bizim kulüplerimizin verdiği hiçbir şeyi vermiyorlar. Kimisi isim değiştirip kulüp kurdu çocukları maçlara çıkarabiliyor ama birçoğu müsabakalara bile çıkamıyorlar. Türkiye Futbol Federasyonu buna önlem almalı ama TFF 4 büyüklerin işine gelmeyecek bir işe imza atamaz. Devletimizde buna engel olabilir ama şuanda Türkiye’de bir tane bile resmi futbol okulu yok. Resmi belgelerle kurulmuş bir futbol okulu yok ve denetim hiç yapılmıyor.      

ÇOCUKLARIN HAYATIYLA VE HAYALLERİYLE OYNANIYOR

Bu futbol okullarında yetişen çocukların durumu ne oluyor peki?

Çocuklar bu futbol okullarında ben büyük takımda oynuyorum diyor, 16-17 yaşlarına geldiklerinde hiçbir şey değiller. Çünkü futbol okullarında bir şey yapamıyorlar, piyasa yapmaları için maçlara çıkmaları lazım onu da yapamıyorlar. Ondan sonra sönüp gidiyor bu çocuklar, biz bu oyuncuları isteyince ben Galatasaray veya Fenerbahçe okulunda oynadım, Pidosan’a veya Cebecispor’a niye gideyim diyorlar. Bu çocuklarında hayatıyla oynanıyor, hayalleriyle oynanıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.