Firmalar neden konkordato ilan ediyor?

Firmalar neden konkordato ilan ediyor?

Vakıflar Bankası GYO Başkanı Şahap Kavcıoğlu katıldığı bir seminerde, Türkiye'nin ne kadar borcu var? Firmalar neden konkordato ilan ediyor? Enflasyon ne zaman düşecek? gibi soruları cevapladı.

Vakıflar Bankası GYO Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yaşanan ekonomik sorunların bir nedeninin de döviz fırsatçıları olduğunu söyleyerek, yaşanan sürecin herkesi finansal olarak terbiye edeceğini belirtti. 

26’ncı dönem Ak Parti Bayburt Milletvekili ve Vakıflar Bankası GYO Başkanı Doç. Dr. Şahap Kavcıoğlu katıldığı bir seminerde günümüz ekonomisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin ekonomik ve siyaseten sıcak günler geçirdiğini belirten Kavcıoğlu, Türkiye’nin son 30 yılına bakıldığında günümüzde yaşanan olaylara yabancı olmadığını söyledi.

2002'de ekonomi nasıldı?

Türkiye’nin geçmişe oranla günümüzdeki ekonomisinin daha güçlü olduğunu, 2002 yılına kadar ülke borçlarının sadece faizinin ödendiğini ve bütçenin denk olmadığını belirten Kavcıoğlu, 2002 yılından sonra toplanan vergilerin yüzde 10’nun borçların faizine ödendiğini belirtti.

Kalan yüzde 90’nın ise yatırımlar, sosyal hizmetler ve halkın refah seviyesi için harcandığını söyledi. 

Türkiye'nin ne kadar borcu var? 2002'den önce ekonomi nasıldı? IMF'ye borcumuz var mı?

Kavcıoğlu, halk arasında sürekli tartışılan bir konu olan dış borçlanma ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı, “2002 yılından önce kamu borçlarının Gayri Safi Milli Hasıla’ya oranı yüzde 60’ın üzerindeydi. Bundan dolayı bize batık ülke muamelesi yapılırdı. 2002’den sonra bu oran yüzde 28’lere indi. Avrupa Birliği’nde birçok ülkenin oranı bu seviyelerde idi. Bütçemiz denk idi. IMF’ye borçlarımızı ödemiştik. Şimdi ki borçlarımıza baktığımız zaman 460 milyar dolar borç var. Evet, daha fazla borç gözüküyor fakat bu borcun büyük kısmı özel sektör üzerindedir”

BORÇ YATIRIMA DÖNÜŞÜYORSA, BORÇ OLARAK GÖRÜLMEMELİDİR

“Bu borcu irdelediğimiz zaman Türkiye’nin durumunun öyle anlatıldığı kadar kötü olmadığını görüyoruz. Bankacı gözüyle baktığımız zaman bir kurumun-kişinin borç alabilmesi kötü bir olay değildir. Onun kredibilitesi-itibarı olduğu anlamına gelir. Burada önemli olan borç alınan paranın nerede kullanıldığıdır. Yatırıma üretime dönüştürülüyorsa o para borç olarak değerlendirilmemelidir. Eğer 460 milyar dolar devletin borcu olsaydı söylenenler doğru olabilirdi. Özel sektörün borcu dediğimiz zaman, Türkiye’de üretim yapan firmaları görüyoruz, organize sanayileri görüyoruz” dedi.

Firmalar neden konkordato ilan ediyor? 

Son günlerde konkordato ilan eden firmaların sıkıntılarının bireysel olduğunu vurgulayan Kavcıoğlu, “Bireysel olarak sıkıntıları olan firmalar olabilir. Geçmiş dönemdeki krizler ile bugün ki ekonomik sorunlar çok farklıdır. Bankalar halen firmalar ile iş yapmaya devam ediyorlar. Batan firma, banka, sektör yok. Bireysel olarak bir firma ekonomi çok iyi iken de batabiliyor. Kredi alamıyorum başka bir şey, bana kredi vermiyor başka bir şey, bankalar kredi vermiyor başka bir şeydir. Bunların ayrımını iyi yapmak lazımdır” şeklinde konuştu.

GSMH ne kadar oldu?

Türkiye’nin 2002’den sonra büyük bir ivme yakaladığını söyleyen Kavcıoğlu, GSMH’nın 236 milyar dolardan, 951 milyar dolara geldiği noktanın göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Kişi başı milli gelir ne kadar?

Kavcıoğlu, “Türkiye 2007-2017 arası 8 milyon istihdam oluşturmuş bir ülke. 2017 yılında 1,1 milyon istihdam yaratmış bir ülkeyiz. OECD ülkeleri içinde 10 yılda en çok istihdam yaratmış bir ülkeyiz. Bunun yanında kişi başı milli geliri 3 bin 500 dolardan, 10 bin 600 dolara kadar yükselmiş bir ülkeyi konuşuyoruz.”

2013’TEN İTİBAREN EKONOMİK OPERASYONLAR YAPILIYOR

“Şu an girişimci bir Türkiye ve millet var. Rahat borçlanabiliyoruz. Bu kredi intibamızın yüksek olmasından dolayıdır. 2013’ten itibaren Türkiye’yi durdurma operasyonları yapılıyor. Bunların maliyeti çok fazla. Biz tüm süreçlere rağmen bu krizleri çok iyi yönetmiş bir ülkeyiz. Firma ve bankalar batmıyor. Konkordato ilan edenler 300-400 arasında sınırlı kaldı. Bunun nedeni ekonomik gücünüz olmasıdır. Bu krizi iyi yönetiyoruz ve olumlu şekilde sıyrılıyoruz” diye konuştu.

Merkez Bankası tüm rezervlerini kullanırsa ne olur?

Döviz rezervlerinin tümünü merkez bankasının kullanabileceğini, bunun nedeninin ise dış borcun büyük bir kısmının özel sektörde olması olduğunu da belirten Kavcıoğlu, “Bugün borcumuzun yüzde 70-80’i özel sektörde. Bu yüzden merkez bankasının eli güçlü. Tüm rezervlerini kullanabilir. Kullanamaz, rezerv bitti diye konuşulan şeyler asılsızdır” dedi.

Yabancılar Türkiye'ye ne kadar yatırım yaptı?

2002 yılında Türkiye’de 4 bin 860 yabancı ya da yabancı ortaklı firma olduğunu, bu sayının günümüzde ise 60 bine çıktığını dile getiren Kavcıoğlu, “Yabancılar 15 yılda 193 milyar dolar doğrudan yatırım yaptı. Kriz olsa böyle bir yatırım olur mu? Medya da ki birçok haber bu yüzen asılsızdır. Çalışmalarımız devam ediyor. Dünyadaki en büyük 250 inşaat firmasının 46’sı Türk. İlk 100’de 21 firmamız var. Kendi içimizde iyi kenetlenir, inanırsak tüm bu süreçleri başarı ile aşarız.”

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

“Faizlerin yükselmesinin bir nedeninin ise iş adamlarının paralarını yurt dışına çıkarması olduğunu söyleyen Kavcıoğlu, “Herkesin döviz mevduatı var. İş adamlarımız paralarını ya kasada tutuyor, ya yurt dışına çıkarıyor. Bu da faizin yükselmesine neden oluyor. Krizi tetikleyen bizleriz. Bankalardaki mevduatların yüzde 50’si döviz. Ticaret yapanların döviz tutması gerekli olabilir ama vatandaş bankadaki parasını döviz olarak tutmamalı. En ufak döviz hareketliliğinde herkes döviz alıyor. Yükselse de kar etsek diye düşünüyor. Finansal olarak kendimiz terbiye etmemiz lazım. Bu ülke hepimizin. Herkes elini taşın altına koymalı” şeklinde konuştu.

Enflasyon düşecek mi? Enflasyon ne zaman düşecek?

Kavcıoğlu yaşanan sürecin çok büyük bir yara açmadığını, sadece maliyet açısından bir yara aldığını söyleyerek, Aralık ayı sonuna kadar enflasyonda da büyük bir düşüş yaşanacağını söyledi.

Türkiye’nin borç ödemesinde hiçbir sıkıntı olmadığını sözlerine de ekleyen Kavcıoğlu, “Türkiye’nin bu ayki ödeyeceği borç 3,5 milyar dolar. Bir daha ki ay 4 milyar dolar. 460 milyar dolar borcun hepsinin bir anda ödeneceği gibi bir intiba oluşturuluyor. Bu borç 10 yılda ödenecek. Hiçbir zaman da sıkıntı yaşanmayacaktır” diyerek sözlerini noktaladı.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.