‘Fındık En Az 15 TL’den Alınmalı’

‘Fındık En Az 15 TL’den Alınmalı’

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl fındık üretimin düşük olacağını belirterek, TMO’ya üreticiden 15 liranın altında fındık almaması çağrısında bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar açıklanması merakla beklenen 2018 fındık alım fiyatları hakkında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’ya çağrıda bulundu. Bayraktar, fındıkta yıllık üretim miktarının önceki yıllara nazaran bu yıl hayli düşük olacağına dikkat çekerek, “TMO’nun yükselen enflasyon, maliyetler, döviz kurları ve üretici refahını da göz önünde bulundurarak 15 liranın altında kalmamak üzere bir fiyat açıklamalıdır” dedi. Fındığın büyük bölümünün ihraç edildiğini belirten Bayraktar yükselen döviz kuru nedeniyle kabuklu fındığın 2,5 doları, fındık içinin ise 5,5 doları geçmeyeceğini belirtti. 

BU YIL ÜRETİM MİKTARI ÇOK DÜŞECEK

TZOB Başkanı Bayraktar, bu yıl üretim miktarının külleme hastalığı, fındık kokarcası ve doğal afetler nedeniyle geçen yılın çok altında olması beklendiğine dikkati çekerek şunları söyledi: 
“Hasat tüm hızıyla sürüyor ama çiftçimiz fındıkta yeterli fiyatın bulunamayacağından endişeli. Artan girdi fiyatları nedeniyle başta mazot olmak üzere girdilere erişimi zorlaştı. Maliyetler arttı. Rekoltedeki düşüş, fındıkta üretici maliyetini daha da yükseltecek. Dünyanın en büyük fındık üreticisi ülkesi olmamıza rağmen TMO’nun fındık alım fiyatını açıklamaması, dış alıcıların ucuz fiyattan fındık bağlantısı yapmalarını sağlıyor. Bu gecikme ülkemizin her dakika gelir kaybetmesine neden oluyor. Hasadın başladığı fındığın yavaş yavaş piyasaya girdiği şu günlerde, üreticilerimizin gözü kulağı TMO’nun açıklayacağı fındık fiyatındadır.”

YÜZ BİNLERİN GEÇİM KAYNAĞI FINDIK 

Fındığın Karadeniz Bölgesi’nin de temel geçim kaynaklarından biri olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Fındık, hem ülkemiz hem de Karadeniz bölgemiz açısından vazgeçilmez bir üründür. 400 bin aile, 706 bin hektar alanda, dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini, dünya fındık ihracatının yüzde 75’ini karşılıyor.400 bin aile doğrudan üretici olarak, on binlerce aile fındık nakliyesi, işlenmesi, ticareti, işçiliğinden, yüzbinlerce esnaf ailesi de fındığın yarattığı ekonomik değerden faydalanarak geçimini sağlıyor. Karadeniz Bölgemizin ekonomisinin büyük bölümü fındığa dayalıdır. Borçları nedeniyle üreticimiz, fındığını arz talebe göre değil, hasattan hemen sonra satmak zorunda kalıyor. Fındıkta fiyat sorununun çözülmesi için TMO’nun piyasada olmasından başka çare yok. Fındıkta fiyat, dolayısıyla üretici gelirinde istikrar sağlanması için TMO piyasada iyi bir fiyatla yer almalıdır.” 

KUR ARTIŞI GELİRDE DÜŞÜŞE SEBEP OLUYOR 

TZOB Başkanı Bayraktar, fındığın büyük bölümün ihracata gittiğini ve 1 yılda yüzde 70,4 artan kur nedeniyle üreticiden alış fiyatının 15 liranın altına düşmemesi gerektiğini belirtti. Bu fiyatın da tam anlamıyla yeterli olmayacağını söyleyen Bayraktar, kabuklu fındık fiyatının sadece 2,5 doları, iç fındık fiyatının bütün maliyetler eklense 5,5 doları bulmayacağını bildirdi. Ayrıca geçmiş yıllar hakkında bilgi veren Şemsi Bayraktar, 2014/2015 sezonunda fındığın kilogramını 12,87 dolardan, geçen sezon 6,23 dolardan satan Türkiye’nin, ihracat gelirlerini düşürmemesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin 2014/2015 sezonunda kilogramı 12,87 dolardan fındık sattığını, 8 Ağustos tarihine kadar olan bu sezonda da 6,23 dolardan fındık satabildiğini belirtti. Bayraktar, ülke ekonomisi açısından fındıkta ihraç fiyatının ihracat miktarından daha önemli olduğunu vurguladı. Yaşanan kur artışının üretimde kazanç kaybına neden olduğuna dikkat çeken Bayraktar, 2014/2015 sezonunda sadece 217 bin 427 ton iç fındık ihraç edilmesine rağmen 2,8 milyar dolarlık ihracat geliri kazanıldığı bilgisini verirken buna karşın, 1 Eylül-8 Ağustos döneminde bu sezon 277 bin 747 ton i fındık ihraç edilmesine rağmen, ihracat gelirinin 1,73 milyar dolarda kaldığı bilgisini verdi.

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.