Fayans Ustası Şahin: Gelir artsa da kar edemiyoruz

Fayans Ustası Şahin: Gelir artsa da kar edemiyoruz

Fayans ustası Durdu Şahin, “Mesleğe girdiğimiz dönemlerden günümüze hayat çok zorlaştı. Özellikle son 10 senede çok şey değişti. Eskiden daha iyi kazançlar elde ediyorduk. Artık gelir ne kadar artsa da kar edemiyoruz” dedi.

Fayans ve seramik ustası Durdu Şahin gazetemize konuştu. Sektörde son yıllarda yaşanan gelişmeler ile ilgili bilgiler veren Şahin tecrübelerini paylaştı. Özellikle son yıllarda fayans ustalarının kazançlarında büyük bir gerileme olduğunu aktaran Şahin, “1996 senesinden beri fayans işinin içerisindeyim. Mesleğe girdiğimiz dönemlerden günümüze hayat çok zorlaştı. Özellikle son 10 senede çok şey değişti. Eskiden daha iyi kazançlar elde ediyorduk. Alışverişimiz daha düzenliydi. Artık ne kadar da kazansak kar edemiyoruz. İşçiliğin bir bedeli kalmadı. İşçi yorulmaya devam ediyor ama para kazanamıyor. Geçmiş dönemde yaptığımız işlerin kalitesi iyiydi, çünkü malzeme iyiydi. Şimdi maliyetlerden dolayı iyi malzemeye ulaşamıyoruz. Fayans ustalığı zaten belli bir zamandan sonra yapılmıyor, vücut kaldırmıyor. Ağır bir iş, eğilerek çalışmak zorundasınız” diye konuştu.

USTA BULMAKTA ZORLANIYORUZ

Maliyetler nedeniyle usta bulmanın zorlaştığını söyleyen Şahin, “Genelde inşaata yönelik işler yapıyoruz. Hobi bahçelerine, villalara çalışıyoruz. Evlerdeki tadilat işleri de dahil tüm işlere bakıyoruz. Anahtar teslim bir şekilde müşterimize hizmet sunuyoruz. İnsanlar son zamanlarda tadilat işlerine yöneldi. Çünkü alım gücü azaldı. Yeni sipariş veren müşteriler azınlıkta kalıyor. İnşaat sektöründe genel bir daralma var. Biz de maalesef olumsuz etkileniyoruz. Vatandaşın yeni daire almaya gücü yok. Evimin fayansını yenileyim diye düşünüyor. Biraz daha beni götürsün yeter diye bakıyor. Eskiden 15 kişiyle sabit çalışıyorduk. Şimdi usta bulmakta zorlanıyoruz. Aile içine döndük, biraderlerim ile gidip geliyoruz. Dışarıda çok yüksek ücret vermedikçe imkanı yok usta bulamazsınız. Günlük yevmiye 1000 lira. Çalışanın yemesi içmesi, getirmesi götürmesi var. Usta da haklı, o da ev geçindiriyor, emekçiye söz yok. Fakat mevcut şartlarda iş yürümüyor, çalıştıramıyorsunuz, gücünüz yetmiyor” ifadelerini kullandı.

ar.jpg

KAÇAK ÇALIŞANLAR PİYASAYI BOZUYOR

Alçı ustası ve boyacı gibi bazı meslek kollarının fayans işlerine teklif vererek piyasayı düşürdüklerini belirten Şahin şöyle konuştu:

“Fayans sektöründe şöyle bir sorun var. Merdiven altı çalışan çok fazla. Piyasada alçılık yapan da fayansçı geçiniyor. Boyacı iş gelirse fayansçıyım diyor. Bu durum bizi kötü etkiliyor. Fiyatların biraz tavana doğru seyretmesi lazım ama bu adamlar yüzünden düşmeye devam ediyor. Hakkıyla konuşursak fayansın ortalama metrekaresi 250 lira olması lazım. Fakat bu fiyatlara iş alamıyoruz. Geliyor birisi 100 diyor, diğeri 150 diyor. Düşük gelirli insanlar uygun fiyat kimdeyse onu tercih ediyor. Fakat bu sefer de kaliteli hizmet alamıyorsunuz. O ve benzeri işlerden illaki bir sorun çıkıyor. Müşteri tekrar iyi bir ustaya gitmek zorunda kalıyor. Ucuza kapatacağım derken ortalama fiyattan daha fazla ödeme yapmış oluyor. Para da boşa gidiyor, verilen emek de boşa gidiyor. Bu yüzden çok düşük ücretli işleri tavsiye etmiyorum. Hayat şartları zor, insanlar kaliteden ödün vermeye başladı”

FAYANS İŞİ SON ZAMANLARINI YAŞIYOR

Gençlerin düşük ücretler sebebiyle fayans ve seramik sektörüne yönelmeyi bıraktığını söyleyen Şahin, “Eskiden emeklilik ücretimizin yarısını müteahhitler, yarısını biz karşılardık. Müteahhitler tam yatırmıyor artık, iskan aldıktan sonra çıkarıyor. Emekli olabilmemiz çok zorlaştı. Günü dolduramıyoruz. Sektörün gidişatı iyi değil, birkaç sene sonra kimse usta bulamayacak. Bence fayans işi son zamanlarını yaşıyor. Gençler bizim işimize yönelmiyor çünkü kazanç çok düşük” diyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum