Evlenecek çiftler nikâh işlemleri için neler yapmalı? Nikâh için hangi belgeler gerekiyor?
Evlenecek çiftler nikâh işlemleri için neler yapmalı? Nikâh için hangi belgeler gerekiyor? Sağlık raporu için gereken testler nelerdir? Özel hastaneden sağlık raporu alınır mı? Bütün bu soruları sizler için cevapladık.
Evlenebilmek için bir takım işlemler gerekiyor. Listenin başında resmi nikâh yerini alıyor. Bunun için yetkili kuruma başvuruda bulunmanız gerekiyor. Başvuruda bulunmadan önce nikâh işlemleri için gerekli olan bütün evrakları tamamlamanız şart. Peki, Evlenecek çiftler nikâh işlemleri için neler yapmalı? Resmi Nikâh için hangi belgeler gerekiyor? İşte yanıtları;
RESMİ NİKÂH İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER
- Nüfus cüzdanı
- Evlenme beyannamesi
- Fotoğraf
- Sağlık raporu
NÜFUS CÜZDANI
İstenilen nüfus cüzdanın son 10 yıl içerinde değiştirilmiş olması gerekiyor. Bunun yanı sıra fotoğraflı, okunaklı, T.C. kimlik numaralı olması gerekmektedir. Nikâh dairesine kimliğin fotokopisi teslim ediliyor. Ancak doğruluğunun teyit edilmesi açısından aslı da isteniliyor. Sürücü belgesi kimlik olarak kabul edilmiyor.
EVLENME BEYANNAMESİ
Evlenecek kişilerin resmi nikâh talebini belirten ve doldurmaları gereken bir formdur. Başvuru yapılan belediyenin isteğine göre iki veya dört kopya şeklinde düzenleniyor.
FOTOĞRAF
Belediye’ye göre istenen fotoğraf sayısı değişiklik gösteriyor. Vesikalık fotoğraf, renkli ön cepheden sivil giysilerle çekilmiş olmalıdır. Fotoğrafın 6 ayı geçmemiş olmasın gerekir. 6 ayı geçen fotoğraflar geçerlilik süresini yitirir. Başörtülü fotoğraflarda kadınların alın, çene ve yüzleri açık olması gerekir. Fotokopi veya bilgisayardan çıkartılıp çoğaltılan fotoğraflar kabul edilmiyor.
SAĞLIK RAPORU
Çiftlerin evlenmeye engel durumu olup olmadığını anlamak için sağlık raporu talep ediliyor. Bazı tetkiklerin yapılması ve sağlık raporu alınması gerekiyor.
SAĞLIK RAPORU İÇİN YAPILMASI GEREKEN TESTLER
Evlilik hazırlığındaki çiftler için önemli konulardan biride bireylerin sağlık durumlarının incelenmesidir. Birey sağlıklı görünebilir fakat belirlenmemiş rahatsızlığı olabilir. Bu hastalık bulaşıcı ya da kalıtsal hastalıkların taşıyıcısı olabilir. Bu aşamada bireyleri dikkatli incelemek gereklidir. Oluşabilecek rahatsızlıklara karşı önlem alınmalıdır. Eğer bireyde görünürde bir hastalık varsa tedavi sürecinin zaman kaybetmeden başlaması gereklidir. Çiftelerin kan tahlili yaptırması ve akciğer filmi çektirmesi gerekiyor. 2021 yılı Aralık ayından itibaren evlilik öncesi SMA testi de zorunlu hale getirildi.
EVLİLİK ÖNCESİNDE YASAL OLARAK YAPILMASI ZORUNLU TESTLER
- HIV enfeksiyonları(AIDS) : Anti HIV Testi
- Hepatit B taraması için :HbsAg Testi
- Hepatit C taraması için : Anti HCV Testi
- Sfilis (Frengi) için : VDRL Testi
- Kan Grubu Analizi ve Hemogram(Tam Kan Sayımı) Testleri
- Akdeniz Anemisi(Talasemi) için :Hemoglobin Elektroforezi Testi
SAĞLIK RAPORU NEREDEN ALINIR?
Çiftler bağlı oldukları aile hekimlerinden alabilir. Bunu yanı sıra devler hastaneleri ve özel hastaneden de temin edebilirler. Çiftler tetkikleri istediği yerde yaptırabilirler ancak raporda muhakkak aile hekiminin kaşesi ve imzası olmak zorundadır.
EVLİLİK SAĞLIK RAPORU ÜCRETLİ MİDİR, RAPORUN GEÇERLİLİK SÜRESİ NEDİR?
Aile hekiminden alınan raporda herhangi bir ücret talep edilmiyor. Rapor alındığı günden itibaren 6 ay geçerlidir.
NİKÂH TARİHİ ALMAK İÇİN BAŞVURU NASIL VE NEREYE YAPILIR?
Nikâh başvurusu için 3 farklı yol bulunuyor:
Evlendirme Daireleri: Nikâh günü almak için çiftlerden biri nikâhın kıyılacağı yerin bağlı olduğu belediyeye veya çiftlerden birinin ikametinin bulunduğu belediyeye bağlı evlendirme dairesine başvuru yapabilirler.
Müftülükler: 2018 yılı ile birlikte ilçe müftülükleri de nikâh başvurularını kabul ediyor. Nikâhın müftülük tarafından kıyılmasını isteyen eşler, belgeleri eksiksiz götürmeleri halinde, çiftlerden birinin ikamet ettiği ilçe müftülüğüne başvuruda bulunabilirler.
Köy Muhtarlıkları: Köyde yaşayan kişiler için evlilik başvurusu köy muhtarlığına yapılıyor.
EVLİLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILABİLİR, NİKÂH İŞLEMLERİ KAÇ GÜN SÜRER?
Çiftler bütün evraklarını toparladıktan sonra 6 ay içerisinde başvuruda bulunabilir. Dosyanın, çalışma saatleri içerisinde alınması gereken belgeler ve belgelerin alınacağı yerlerin birbirine olan uzaklığı gibi durumlar göz önünde bulundurularak 2 ila 4 gün içerisinde tamamlanır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.