ESNAF ÖLMÜŞ KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL
Keçiören Tepebaşı Muradiye Kültür Merkezi’nin altında bulunan dükkânların cepheleri Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilendi. Yapılan yenileme çalışmalarını orada bulunan esnafa sorduk. Bir dokunduk bin ah işittik. Çiğköfteci Kadir Aytekin durumu şöyle
ADEM GÜRSOY – HABERVAKTİM
Keçiören Tepebaşı kavşağında bulunan Muradiye Kültür Merkezi’nin altında bulunan dükkânların ön cepheleri yenilendi. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yenileme çalışmaları dükkânları işleten esnaflar tarafından eleştirildi. Yapılan işin baştan sağma yapıldığını söyleyen esnaflar, denetim olmadığını ve böylece milletten toplanan vergilerin çarçur edildiğini ifade ettiler.
İŞÇİLİK İYİ DEĞİL
Yapılan ön cephe yenilemesinde işçiliği eleştiren esnaf Zahit Zorlu, çok bir şey yapılmadığını, sadece dükkânların önünde bulunan doğramaların değiştiğini söylerken şöyle devam etti: “İşçilik yeterli değil. Mesela şurada komşu ayakkabıcı var, izolasyon yapıldığı halde hala onun üzerinden su akıyor. Benim dükkânın üzeri de akıyordu. Yani işçilik olarak çok iyi değil. Burası çok büyük bir iş, hiç iş teslim alan olmadı, yapılan işi gelip kontrol eden olmadı. İşçilik hoşumuza gitmedi.”
DENETİM YAPILMIYOR
Yapılan işin geçiştirildiğini söyleyen Zahit Zorlu, sözlerine şöyle devam etti: “Eleştirdiğim bir şey var. İşi veriyoruz ister belediyeden bir firma olsun ister başka bir özel firma olsun. Onlarda götürüp taşerona veriyor. Taşeron işi tak tak yapıp geçiyor. Bunlar bütün insanların vergisiyle toplanan paralarla yapılıyor. Normalde İş yapılırken belediyeden bir görevlinin gelip işi kontrol etmesi lazım ama denetim yapılmıyor. Mesela kartonpiyerlerin arası açılmış şimdi bu niye böyle oldu diye soran yok. Yapılan boya daha bir sene olmadan solmuş adi boya kullanılıyor. Denetleyen yok. Neticede belediye yapsa da milletin parası. Bu kadar para verildiği zaman güzel olsun istiyoruz. İşi verdikten sonra görevliler gelse işin başında dursa kontrol etselerdi daha güzel olabilirdi. Mühendisler olsaydı, kontrol etselerdi eminim bu işi teslim almazlardı. İskele kurulduğunda 2 ay biz iş yapamadık sıkıntı çektik. İşler yapılırken kontrol edilse bu problemler yaşanmaz.”
BAŞTAN SAĞMA İŞ YAPILDI
Bir diğer esnaf Kadir Aytekin ise harcanan parayla daha güzel bir iş çıkarılabileceğini söylerken şu ifadeleri kullandı: ”Daha farklı bir şey yapılabilirdi. Estetik yok. Baştan sağma iş yapıldı. Bir kaymakamlığın binasının estetiğine bakın bir de buranın estetiğine bakın. Buranın estetiği 10 para etmez. Paraysa para yani oraya da verildi buraya da verildi daha güzel olabilirdi. Yaptıkları iş bir ay sonra çatlamaya başladı. Çatlama var duvarlarda. Yarın iyi bir yağmur daha yağsa duvarlardaki sıvalar komple aşağıya iner. Hatta merdivenin başındaki sıva düşmüş köpükler görünüyor. Verilen paraya yazık. Verilen paranın karşılığında yapılan iş yetersiz.”
STANDART TABELA DAYATMASI
Kadir Aytekin ayrıca standart tabela uygulamasının da doğru olmadığını söyledi. Aytekin şöyle konuştu: Buranın sahibi vakfın yöneticileri bize tabela yeri gösterdiler. Biz gösterilen ölçüler içerisinde buraya tabelamızı yaptırdık. Ama iki ay sonra belediyenin yaptığı yenileme çalışmalarının ardından işin rengi değişti. Bize dediler ki bu tabela değişecek, gösterilen standart tabela rengi olacak denildi. 1800 lira para verdik bu tabelaya. Standart tabela dayatması doğru değil.
YÜZDE 80 MÜŞTERİ KAYBI, 15 BİN ZARAR
Yüzde 80 müşteri kaybının olduğunu söyleyen Kadir Aytekin dükkânını devren satılığa çıkarmış. Aytekin bunun nedenlerini ise sıraladı: “İnşaatın beş ay sürdü, bir ayda bitecek iş beş ayda bitti. 1 ay da geç başlandı. İskeleyi kurdular fileyi çektiler, tabelayı kapattılar beş ay boyunca müşteri gelemedi.
Bu sürede yüzde 80 müşterimizi kaybettik. 15 bin lira zarar ettim. Alt üstü köfteci dükkânı yani. Daha hâlâ kendimizi toparlayamadık en sonunda devren satılık yazdık. Müşteri kaybından sonra iş yapamıyoruz mecbur kapatmak zorunda kaldık. Burada esnaf ölmüş, gebermiş hiç kimsenin umurunda değil.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.