Esnaf kârdan feragat ediyor

Esnaf kârdan feragat ediyor

AKKO Başkanı Ahmet Hamdi İncegül, esnafın döviz artışını tezgâhlara minimum seviyede yansıttığını belirterek, “Esnaf kârdan feragat ediyor” dedi.

Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Ahmet Hamdi İncegül döviz kuru artışının kahve ve kuruyemiş fiyatlarında da artışa neden olduğunu söyleyerek, esnafın tezgâha zammı olabildiğince düşük yansıttığını belirtti. İncegül, esnafın kârdan feragat ettiğine dikkat çekerek, ekonominin yaşanan zorlu süreçten kurutulabilmesi için yerli malına teşvikin ve tasarrufun önemli olduğunu vurguladı.

KÂRDAN FERAGAT EDİYORLAR

Başkan Ahmet Hamdi İncegül döviz kurunun artışı ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Döviz kuru artışının kahve fiyatlarına da etki ettiğini belirten İncegül zammın büyük bir kısmını tezgâha yansıtmadıklarını söyledi. Bir kilogram kahve fiyatının 50 liradan 60 liraya çıktığını söyleyen İncegül, bu zorlu sürecin ancak tasarruf yapılarak aşılacağını, esnafın ise kardan feragat ederek ülke ekonomisine destek olacağını söyledi.

GİRDİLER YÜKSELİYOR, ZAMMA MECBUR KALINIYOR

Kuruyemişte ise girdiler pahalandığı için esnafın mecburen zam yapmak zorunda kaldığını belirten İncegül, “Üreticiler girdi maliyetleri arttığı için mecburen zam yapmak zorunda kalıyorlar. Bu da esnafa yansıyor. Mazot, elektrik ve doğalgaza zam geldi. Bunun sonucu da tezgâha fiyat artışı olarak yansıdı. Üretici de esnafta zam yapma taraftarı değil ancak girdiler yükseldiği için mecbur kalınıyor” dedi.

“ZAMMI OLABİLDİĞİNCE DÜŞÜK YANSITIYORUZ”

Tezgâha gelen zamların müşteriye yansımasını da değerlendiren İncegül, “Müşteri elektrik, doğalgaz ve mazot gibi ürünlere gelen zammı bildiği için, tezgâhtaki ürünlere yansıyan zammı anlayışla karşılıyor. Ürünün üretilmesinden nakliyesine kadar uzun bir süreç var. Bunları değerlendirdiğimizde esnaf karından zaten fedakârlık yapıyor zammı olabildiğince düşük olarak tezgâha yansıtıyor”  diye konuştu.

ŞÜKRETMESİNİ BİLMELİYİZ

Piyasanın durgun olduğunu söyleyen İncegül, yüklü miktarda mal-alıp satan olmadığını da belirtti. İncegül, “Her zaman işler iyi olacak diye bir şey yok. Bazen su çok akar bazen de daha az akar. Su az aktığı zamanda şükretmesini bileceksin. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bu süreci atlatacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

YERLİ MALINA YÖNELMELİYİZ

İncegül ekonomimizin kendi kendine yetmediğini hatırlatarak, “5 lira harcıyoruz. 3 lira kazanıyoruz. Aradaki farkı kapatamıyoruz. Bu yüzden ekonomimiz manipülasyonlardan çabuk etkileniyor. Üretimi artırmamız gereklidir. Bunun için çiftçilerimizi desteklemek lazımdır. Tasarruf yapmalıyız ve yerli mallarına yönelmeliyiz. Yurt dışı menşeili ürünlerden olabildiğince kaçınmalıyız. Gerekirse onu üretmek için çabalamalıyız. Ekonomimizin düzelebilmesi için yerli malını teşvik şarttır” ifadelerini kullandı.

TASARRUF YAPMALIYIZ

Geçmişe oranla harcamaların arttığına dikkat çeken İncegül, artan teknolojiyle beraber aile giderlerinin de arttığını belirtti. İncegül, “Aileler gelirlerine göre giderlerini ayarlamalıdır. Ekonomi ülkenin bir kısmını değil, herkesi etkileyecektir. İmalatçıdan-esnafa, esnaftan-halka kadar ülkenin tüm kesimleri etkilenecektir. Bu yüzden tasarruf yapacağız fakat önce tasarrufu devlet yapacak. Giderlerini kısacak” şeklinde konuştu.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.