Eskiye rağbet arttı
Kızılay’da 40 yıldır fotoğraf makinası tamirciliği yapan Hüseyin Kaya, cep telefonlarındaki fotoğraf çekme özelliği nedeniyle yeni fotoğraf makinalarına ilginin azalmasına rağmen, manuel olarak kullanılan eski makinalara ilginin arttığını söyledi.
Başkent’in en eski fotoğraf makinesi tamircilerinden Hüseyin Kaya, Kızılay’daki Balkanoğlu Pasajı’nda 40 yıllık deneyimiyle eski fotoğraf makinelerine hayat veriyor. Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte fotoğraf makinesi kullanan insan sayısında azalış olmasına rağmen genç neslin eski fotoğraf makinelerine ayrı bir ilgi duyduğunu söyleyen Kaya, “Bir şey azaldıkça kıymetlenir. Gençler bunun farkında. Bu yüzden gençlerden umutluyum” diyor.
Artan teknoloji ile birlikte günlük hayatın her yanını kaplayan fotoğraflar vazgeçilmez bir hal aldı.
Gelişen teknoloji sayesinde önceleri her hanede 1 tane olan fotoğraf makineleri ise cep telefonu kullanımının yaygınlaşmasıyla herkesin cebine kadar girmiş durumda. Teknoloji bu kadar yaygınlaşmadan önce analog diye tabir edilen fotoğraf makineleri kullanımda idi. Gün geçtikçe bunları kullanan vatandaş sayısı azalsa da Kızılay Balkanoğlu Pasajında 40 yıldır elektromekanik tamiratı yapan Hüseyin Kaya Başkent’in en eski fotoğraf makinesi tamircilerinden olduğunun altını çizerek genç neslin eski fotoğraf makinelerine büyük ilgisi olduğunu söylüyor.
“MANUEL FOTOĞRAF ÇEKİMİN YERİ AYRI”
Günümüzde hala bir grup meraklının eski fotoğraf makineleri kullandığını ve kendisinin de bu makinelerin tamiratını yaptığını belirten Kaya, manuel fotoğraf makineleri ile çekilen fotoğraflardaki zevkin dijitallerde olmadığını belirtiyor. Cep telefonlarının yaygınlaşması ile birlikte fotoğraf makinelerine olan ilginin günden güne azaldığını belirten Kaya, “Manuel bir makine kullanmanın zevkini dijital makinede alamazsın. Dijital makine kullanmak kopya çekmek gibidir. Ama manuel olarak kullandığın bir makine de kendinden kadraj, enstantane, diyafram vererek bir şeyler katıyorsun. Çekilen fotoğrafın tüm detayları sana ait oluyor” dedi.
BİR ŞEY AZALDIKÇA KIYMETLENİR
Mesleğe başlama serüveninin o yıllarda tanıdığı bir usta olan Cevat Ustanın yanına geldiği sırada bir gazetecinin elinde bulunan kurmalı bir fotoğraf makinesine Cevat Ustanın ‘bu makine tamir olmaz’ demesine karşılık ‘bu makineyi ben tamir ederim’ diyerek başladığını anlatan Hüseyin Kaya, fotoğraf makinesini tamir etmesinin ardından uzun yıllar Cevat Ustanın yanında çalışarak işi öğrendiğini söyledi. İlgiden dolayı bu mesleğe adım attığını söyleyen Kaya, eski fotoğraf makinelerini değerli kılanın ise kullanımın azalışı olduğunu belirti. Kaya, “Bir şey azaldıkça kıymetlenir. Eski fotoğraf makineleri de öyle” dedi.
GENÇ NESİLDE ESKİYE YÖNELİŞ VAR
Genç nesilde eskiye bir yöneliş olduğunu söyleyen Kaya, eski fotoğraf makinelerine gençler tarafından talebin çok olduğunu belirtti. Kaya, “Eski makinelerden vazgeçmeyen bir grup var. Onlar sürekli buraya geliyor. Bunların dışında üniversite öğrencilerinden bu makinelere bir yönelim var. Gençlerin ilgisi sevindirici. Eski makineyi bir kere kullanan o hazzı aldıktan sonra bir daha o fotoğraf makinesini bırakamıyor. Gençlerden bu konuda umutluyum” ifadelerini kullandı.
“SEVİLEREK YAPILAN İŞİN ZOR YANI YOKTUR”
Mesleğin zorlukları nelerdir? sorusuna ise eski makinelere yedek parça bulamama sorunu olduğunu söyleyen Kaya, “Sevilerek yapılan bir işin zor bir yanı yoktur. İşini seven bir insana her şey kolay gelir. Sadece bazen eski fotoğraf makinelerine malzeme bulmakta zorluk çekiyorum. Bu sorunu da 2-3 makineden topladığım malzemeler ile tek bir makine elde ederek aşıyorum. Yedek parça sıkıntısı olduğu için diğer makinelerden yararlanıyorum. Yeri geldiğinde kendi ellerim ile lazım olan parçayı yapıyorum. Bunun içinde kabiliyet olması lazım” diye konuştu.
“MÜŞTERİ ESNAFA GÜVEN DUYMALI”
Yurtdışından dahi müşterileri olduğunu söyleyen Kaya, bunun sırrının ise doğru ve iyi çalışmak olduğunu dile getirdi. Müşterinin her zaman esnafa güven duyması gerektiğinin altını çizen Kaya, fotoğraf severlere de uyarılarda bulundu. Fotoğraf makinesinin uzun ömürlü olması için bakım yapmanın şart olduğunu kaydederek, objektif temizlerken kolonya, ıslak mendil gibi zarar verici maddeleri kullanmama konusunda fotoğraf severleri uyardı. Makineyi kullanırken muhakkak boyna ya da bileğe makinenin ipi geçirilmeli diyen Kaya, birçok arızanın düşürülme sonucundan kaynaklandığını da kaydetti.
Emrah Özcan / HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.