Erzincan İliç maden faciası: Bilirkişi raporu tamamlandı

Erzincan İliç maden faciası: Bilirkişi raporu tamamlandı

Erzincan İliç’te 13 Şubat'ta meydana gelen ve 9 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı.

Erzincan İliç’te 13 Şubat'ta meydana gelen ve 9 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı.

Bilirkişi raporunda, facianın asli sebepleri şu şekilde sıralandı:

Topografik Olumsuzluklar ve Kapasite Artışı: Liç yığınının yapıldığı alanın topografik olarak olumsuz koşullara sahip olmasına rağmen, bu alanda kapasite artışına gidildiği belirtildi.

Eksik ve Yetersiz Proje Denetimi: Projenin eksik ve yetersiz olduğu, denetim sırasında durumun göz ardı edilerek yeterli takip ve kontrol yapılmadığı vurgulandı.

Erken Uyarı Sisteminin Yetersizliği: Olay günü erken uyarı veren heyelanın gerçekleşme saatine kadar iyi yönetilmediği ifade edildi. Erken uyarı sistemlerinin etkin bir şekilde kullanılmadığı ve gerekli önlemlerin zamanında alınmadığı tespit edildi.

3-001.jpg

ÇED RAPORU KUSURLU

Rapor Çevresel Etki Değerlendirmesi izin belgelerini de mercek altına aldı. ÇED olumlu raporunda imzası bulunan yetkililer asli kusurlu bulundu. Raporda şu hususlara dikkat çekildi:

Kirletici Parametrelerin Aşılması: ÇED izni verilmesine rağmen bazı kirletici parametrelerin sınır değerlerinin üzerinde olduğu belirtildi. Özellikle civa seviyelerinin yüksek olmasının, faaliyetin kapasitesinin üzerinde olduğunu gösterdiği ve buna rağmen kapasite artışına gidildiği vurgulandı.

Rapor, maden ve çevre kanunu kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle olayın çevre kirliliğine sebep olduğuna işaret etti. Çevresel kirlenmenin meydana geldiği, yetkililerin bu durumu göz ardı ettiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.