Emeğimizi Çalıyorlar

Emeğimizi Çalıyorlar

Keçiören’de tesbih ustalığı yapan Sercan Yetkinşekerci Habervaktim’e mesleğinin sıkıntılarını anlattı. Sosyal medya üzerinden sahte tesbih satanların olduğunu belirten Yetkinşekerci bunun kendilerine büyük zarar verdiğini söyledi.

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Habervaktim’e konuşan tesbih ustası Sercan Yetkinşekerci sosyal medya üzerinden sahte tesbih satanların emeklerini çaldıklarını belirtti. Vatandaşların sosyal medya üzerinden tesbih alırken araştırmasını öneren Yetkinşekerci mezatlara ( açık arttırma ) dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

KARGO ULAŞTIĞINDA HEZİMETE UĞRUYORLAR

Vatandaşların ucuz tesbihlere dikkat etmesi gerektiğini savunan Sercan Yetkinşekerci “Sosyal medya üzerinden yaşı genç arkadaşlar mezat yapıyorlar yani tesbih ihalesi. Hiçbir zaman iyi mal ucuz paraya olmaz, ihaleye atılan tesbihlerde de mutlaka bir şey vardır. Ya orijinal değildir, orijinaldir 3 – 4 parçadan oluşuyordur, mutlaka bir özrü vardır. Burada yapılan ihalelerde 35 – 40 liraya tesbih alıyorlar uçlarına gelişi güzel gümüş veya demir takıyor. İnternette de fotoğrafıyla görüyorsun dokunamıyorsun, bilemiyorsun bunun ihalesini yapıyorlar. İnsanlara 70 – 80 liraya tesbihleri satıyorlar insanlarda seviniyor biz 150 liralık tesbihi 70 – 80 liraya aldık diye. Ama bilmiyorlar ki değersiz bir şey aldıklarını. Ellerine kargo ulaştığında hezimete uğruyorlar” dedi.

HEM MADDİ HEM MANEVİ OLARAK YIPRANIYORUZ

Sahtekârlarla sanatçıların aynı kefeye konulduğunu söyleyen Yetkinşekerci, “Bu işten evini geçindiren ekmek yiyen ustalar bu işi temizlemekle uğraşıyorlar. İşte bizde yaptığımızda ürünümüzü sosyal medyada paylaştığımızda bu sefer aynı kefeye konuluyoruz bir usta olarak. Bir sahtekârla bir sanatçı aynı kefeye konuluyor bu çok yanlış bir şey. Hem maddi hem manevi olarak yıpratıyor. Tüketici birebir ustaya ulaşmaya çalışsın, internet üzerinden araştırsınlar ustayı. İnternette ustanın ismini girdiğinde mutlaka bir mağazaya yönelecek veya ustanın var olduğunu bilecek. Sosyal medyada sahtekârlar Ahmet, Mehmet usta olarak yazıyor” diye konuştu.

DÜNYADA EN İYİ TESBİH EL İŞÇİLİĞİ TÜRKİYE’DE

Yurt dışından tesbih sanatına büyük ilgi olduğunu belirten Yetkinşekerci, “Kültür ve Turizm Bakanlığı sağ olsun bize sanatçı kartı veriyor. Devletimiz sağ olsun el sanatları işi yaptığımız için vergiden muaf tutuyor bizi buda bizim için çok önemli bir şey. Sonuçta fabrikasyon iş yapmıyoruz. Şuanda dünyada en iyi tesbih el işçiliği Türkiye’de yapılıyor. Katar, Dubai, Arap Emirlikleri çalışıyoruz. Ve burada yetişip usta olarak bu ülkelere giden arkadaşlarımız var. Kuveyt’te mesela bir arkadaşımız var tesbih ustası, hem bizim ismimizi hem kendi isminin reklamını yapıyor. Herkes tanıyor beni orada diyor bu çok gurur verici bir durum” ifadelerini kullandı.     

DÜNYADA TESBİHİN BAŞKENTİ ANKARA’DIR

Devlet tarafından tesbih ustalarına destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Yetkinşekerci, “Yurt dışında aşırı değir veriliyor tesbih ustalarına. Yabancılar Türkiye’de yapılan tesbih işçiliğine hayran kalıyorlar. Çünkü çok inceleyerek yapıyoruz. Tesbih Osmanlı zamanından sonra yapımı unutulmuş bir sanattı ama şuanda yeni yetişen neslimizin tesbihe olan merakından bu sanat tekrardan canlandı. Bizde bu sanat için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Kişisel gayretlerimizle bunu yurt dışına tanıtmaya çalışıyoruz. Bizim talebimiz yılda bir kere İstanbul veya Ankara’da tesbihin tanıtımını yapacak bir organizasyon düzenlensin. Tüm dünyada tesbihin başkenti Ankara’dır” açıklamasını yaptı

   

 

     

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.