''Eline Kontrol Kalemi Alan ‘Ustayım’ Diyor!''

''Eline Kontrol Kalemi Alan ‘Ustayım’ Diyor!''

Elektrik kaynaklı yangınlar nasıl çıkıyor? Elektrik kaynaklı yangınların önüne nasıl geçilir? Ankara Elektrik ve Elektronik Teknisyenleri Başkanı Yusuf Aslantürk, bu soruların cevabının liyakatsiz elektrikçiler ve kalitesiz malzemelerde yattığını söyledi

Ankara Elektrik ve Elektronik Teknisyenleri Başkanı Yusuf Aslantürk, elektrikten kaynaklı çıkan yangınların temelinde piyasadaki kalitesiz elektrik malzemeleri ile çok sayıdaki liyakatsiz elektrikçilerden kaynaklandığını belirtti.

Ankara Elektrik ve Elektronik Teknikerleri Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Aslantürk, ev ve iş yerlerinde elektrikten kaynaklı olası yangınların önüne rahatlıkla geçilebileceğini açıkladı.

ATO Kongre Merkezi’ndeki Akıllı Bina Teknolojileri Elektrik Sistemleri Fuarı’nda gazetemize bilgi veren Aslantürk, dijital teknoloji ve elektrik sisteminin hayatımızda iyice yer etmesinden dolayı elektrik ile ilgili konularda herkesi bilinçli olmaya davet etti. 

YETKİSİZ ELEKTRİKÇİ EHLİYETSİZ SÜRÜCÜDEN DAHA TEHLİKELİ 

Olası tehlikelerin önüne geçebilmenin mümkün olabildiğini vurgulayan Aslantürk, “Kaliteli ve belli testlerden geçerek onay almış elektrik- elektronik malzemeleri evinizde ve iş yerinizde kullanmaya özen gösterin. Piyasada ucuza satılan ancak tehlikeye davetiye çıkaracak birçok elektrik malzemesi yer alıyor. Bu konuda denetimler eksik! Bir önemli konuda sahada yetkisiz ve ehliyetsiz teknisyenler, teknikerler bulunuyor. Eline her kontrol kalemi alan kendini elektrikçi sanıyor. Bir yetkisiz, kalifiyesiz elektrik teknikeri, teknisyeni ehliyetsiz sürücüden daha tehlikelidir” dedi. 

LİYAKATSIZ KİŞİLERE İŞ VERİLİYOR 

Günümüz teknolojisi tam anlamıyla uygulandığı ve işi ehliyetli kişilerin yaptığı taktirde elektrik kaynaklı yangınların önüne geçilebileceğini söyleyen Aslantürk, “Yangın olaylarından sonra oda olarak olay mahalline bilirkişi gönderiyoruz. Görüyoruz ki yangın çıkan yerlerde ne kaçak akım rölesi var ne yangın koruma rölesi var ne de topraklama dört dörtlük yapılmış. Anlayacağınız kurallara hiçbir şekilde uyulmamış.  Oysa ki bugünkü teknolojiyi dört dörtlük kullansak ve kalifiyeli kişilere iş yaptırsak ne evlerde ne de fabrikalarda yangın çıkar” diye konuştu.  

ÇIRAK DAHİ BULUNAMIYOR!

Kalifiye eleman konusunda büyük sıkıntı çektiklerini ve şu anda çırak dahi zor bulunduğunun altını çizen Aslantürk, “Çıraklık eğitim merkezleri, mesleki teknik eğitim merkezlerinde dönüştü. Oda olarak sürekli oradaki komisyonlarda bulunuyoruz. Sürekli sahadaki teorik ve pratiğin ne şekilde olması gerektiği konularında sürekli görüş ve iş birliği içerisindeyiz. Önceden mesleki teknik liselere giden gençlerin puanları çok yüksekti şimdi ise çocuk aktif değilse meslek öğrensin diye meslek lisesine gönderiliyor bu da sahada sıkıntı oluşturuyor. Çırak sıkıntımız oluşuyor.  Tabandaki, sahadaki sıkıntıları ilgili kurumlara aktarıyoruz. Çünkü çözüm merci onlar” şeklinde konuştu. 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.