Dürüst Vatandaşa Kayıp-Kaçak Faturası

Dürüst Vatandaşa Kayıp-Kaçak Faturası

Habervaktim’in sorularını cevaplayan Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, en çok şikâyetin banka işlemlerinden geldiğini ifade etti. Enerji dağıtım şirketlerinin haksız ücretler aldığını söyleyen Çakar, “Kayıp-kaçakla ilgili bedellerin dür

BAŞKENTGAZ’IN UYGULAMALARI İNSANLARI BEZDİRDİ

Başkent Doğalgaz’ın uygulamalarının vatandaşları bezdirdiğini belirten Turhan Çakar, “Özel şirketlerin uyguladığı haksız ücretler var, özellikle bu Başkent Doğalgaz’ın uygulamaları birçok insanı bezdirmiş durumda. Örneğin; vatandaşın kartlı sayacını mekanik sayaçla değiştirme yoluna gidip 406 TL’den başlayarak 479 TL çıkarak bir ücret talep ediyorlar. Derneğimizin bu konuda yaptığı girişimler neticesinde bu sayaç ücretinden vazgeçip şimdi farklı şekillerde insanları mağdur etmeye başladılar” diye konuştu.

HIRSIZIN PEŞİNE DÜŞME GEREĞİ DUYULMAZ

Kayıp-kaçak bedelinin dürüst vatandaşlara kesilemeyeceğini aktaran Çakar, “37-38 milyon abone var, bunun 30 milyondan fazlası konut abonesi kurallara uyan vatandaş, çalmayan vatandaş, parayı ödüyor. Büyük bir çoğunluğu elektriği çalmadığı halde çalmadığı elektriğin bedelini ödüyor. Dürüst abonelerden bu bedelin alınması hukuk ve adalet ilkelerine aykırıdır. “Eğer bu bedeller alınmaya devam edilirse” diyor Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, “dağıtım şirketleri hırsızın peşine düşme gereği duymaz, kayıpları önlemek için yatırım yapma gereğini duymaz” diye devam ediyor” ifadelerini kullandı.    

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Ankara’daki tüketicilerin yaptığı şikayetler hakkında Habervaktim’e değerlendirmede bulundu. Enerji dağıtım şirketlerinin Ankara’da vatandaşları haksız uygulamalarla bezdirdiğini ifade eden Turhan Çakar, kayıp-kaçak ücreti konusunda şunları söyledi: “Vatandaşlar elektriği çalmadığı halde çalmadığı elektriğin bedelini ödüyor. Dürüst abonelerden bu bedelin alınması hukuk ve adalet ilkelerine aykırıdır.”

BANKA ŞİKÂYETLERİ ÖN PLANDA

Ankara’daki tüketicilerden genelde en çok hangi şikâyetler geliyor?

Genel olarak Türkiye’de en çok şikâyet neyden geliyorsa Ankara’ya da onlar geliyor. Hala bankacılarla ilgili şikâyetler, bankacılık dosyasıyla ilgili şikâyetler ön planda. Önceki yıllar çok daha yüksek orandaydı, yüzde 90’lar civarındaydı şimdi hala o banka şikâyetleri ön planda. Bununla birlikte 2. planda telekomünikasyonla şikâyetler geliyor. İnternet dolandırıcılığı, cep telefonu dolandırıcılığı bunlarla ilgili şikâyetler arttı. Artık dolandırıcılık internete ve cep telefonlarına kaydı. İnsanların kimlik bilgilerinin yanında kredi kartı bilgileri açıkça satılır hale geldi. Ayrıca insanları sanki bankadan arıyormuş gibi arayarak kart bilgilerini almaya çalışıyorlar. İnsanlara tuzak kuruluyor ve hesaplarından paraları çekiliyor. Bu şikâyetlerin dışında ayrıca her zaman olduğu gibi ayıplı mal ve hizmetlerden şikâyetler geliyor. Örneğin; elektronik cihazlardan, eve satın aldığımız dayanıklı eşyalar ya da giymek için aldığımız elbise, ayakkabı bunlarla ilgili şikâyetler fazla. Yerel yönetimlerin hizmetlerinden de sık sık şikâyetler geliyor. Sayaçlarla ilgili özellikle şikâyetler var, doğalgaz sayacı, su sayacı noktasında bize ulaşılıyor. Enerji şirketlerinin haksız uygulamalarına yönelik şikâyetler çok.

EPDK’NIN KARARLARI TÜKETİCİ ALEYHİNDE

Ankaralılar özellikle enerji dağıtımı yapan şirketlerin haksız uygulamalarından rahatsız bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Özel şirketlerin uyguladığı haksız ücretler var, özellikle bu Başkent Doğalgaz’ın uygulamaları birçok insanı bezdirmiş durumda. Örneğin; vatandaşın kartlı sayacını mekanik sayaçla değiştirme yoluna gidip 406 TL’den başlayarak 479 TL çıkarak bir ücret talep ediyorlar. Derneğimizin bu konuda yaptığı girişimler neticesinde bu sayaç ücretinden vazgeçip şimdi farklı şekillerde insanları mağdur etmeye başladılar. Ne gibi; vatandaşın diyelim ki evinde eşlerden birinin üzerine sayaç, sayaç üzerine olan kişi vefat edince diğer eşe üzerine alacaksın şeklinde baskı yapılıyor. Bu üzerine alma noktasında da 479 lira para talep ediyorlar. Yâda kiracının üzerine alması için mekanik sayacı aynı şekilde para talep ediyorlar. Bu konuda zaten abonelik adı altında 10 çeşit ücret var, o konuda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) düzenlemesi var. Hangi işlemden ne kadar ücret alınacağı belli, bir defa çok yüksek ücretler talep ediliyor. EPDK’nın belirlediği ücretler tüketici aleyhinedir. Tüketici haklarına ve kamu yararına aykırı çok yüksek ücretler belirlenmiş.

ÇALMAYAN VATANDAŞ, PARAYI ÖDÜYOR

En son olarak kayıp-kaçak bedeli hakkında çok tartışma yaşanıyor bu konuda bir girişimininiz var mı?

Kayıp-kaçakla ilgili 2011 yılında dava açtık Danıştay’a işlemin iptali ve yönetmeliğin iptali için hala o işlem devam ediyor. Allahtan vatandaşlar Türkiye’nin değişik yerlerinde hakem heyetlere başvurdu. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin 5 kalemle ilgili sadece kayıp-kaçak değil, İletim bedeli, dağıtım bedeli, perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli yani 5 kalemle ilgili bunların haksız ücret olduğu, hukuksal dayanağı olmadığı kararı verildi. Hatta Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2014 yılında şöyle bir karar vermişti; kayıp-kaçakla ilgili bedellerin dürüst vatandaşa fatura edilmesi yanlış. 37-38 milyon abone var, bunun 30 milyondan fazlası konut abonesi kurallara uyan vatandaş, çalmayan vatandaş, parayı ödüyor. Büyük bir çoğunluğu elektriği çalmadığı halde çalmadığı elektriğin bedelini ödüyor. Dürüst abonelerden bu bedelin alınması hukuk ve adalet ilkelerine aykırıdır. “Eğer bu bedeller alınmaya devam edilirse” diyor Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, “Dağıtım şirketleri hırsızın peşine düşme gereği duymaz, haklardaki kayıpları önlemek için yatırım yapma gereğini duymaz” diye devam ediyor.     

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.