Dünyanın en güvenli 10 ülkesi belli oldu: Türkiye’nin sıralaması şaşırttı
Küresel Barış Endeksi’nin 163 ülkeyi dâhil ettiği çalışma neticesinde dünyanın en güvenli 10 ülkesi belli oldu. Yayınlanan sonuçlarda sıralamayı ülkelerde yaşanan olağan üstü olaylar belirledi. Türkiye’nin listedeki sıralaması ise şaşırttı.
Global, göç dalgası, bireysel silahlanma ve sosyal adaletsizlik. Küresel ölçekte güvenlik sorunlarına neden oldu. Küresel Barış Endeksi’nin tam 163 ülkeyi dâhil ettiği çalışmada: Savaşlar, iç çatışmalar, ekonomik krizler, hukuksal karışıklıklar ve kıtlık gibi etkenler ülkelerin güvenlik listesindeki yerini belirledi.
Gelin sıralamayı etkileyen olaylara, dünyanın en güvenli ülke sıralamasına ve listedeki yeri ile şaşırtan Türkiye’nin sıralamasına bir göz atalım.
VERİLER KORKUTUYOR
Bu zaman kadar yayınlanan raporlar arasında, çatışma ölümleri bu yüzyılda en yüksek seviyede seyrediyor. Bu çatışmalar dünya kamuoyunu endişelendirirken, dünya barışını da riske atıyor. Dünya kamuoyunda yaşanan olağanüstü durumlar:
Küresel çatışmalardan kaynaklanan ölümler %96 artarak 238.000'e yükseldi. Yeni veriler, Etiyopya'daki çatışma ölümlerinin sayısının Ukrayna'dan daha yüksek olduğunu gösteriyor; bu da Suriye savaşı sırasındaki bir önceki küresel zirveyi gölgede bırakıyor. Etiyopya, Myanmar, Ukrayna, İsrail ve Güney Afrika da dâhil olmak üzere 79 ülkede artan çatışmalar yaşandı. Şiddetin küresel ekonomik etkisi %17 veya 1 trilyon dolar artarak 2022'de 17,5 trilyon dolara ulaştı; bu da küresel GSYİH'nın %13'üne denk geliyor. Çin'in Tayvan'a uyguladığı abluka, küresel ekonomik üretimde 2,7 trilyon dolarlık bir düşüşe neden olacak; bu da 2008 küresel mali krizinden kaynaklanan kaybın neredeyse iki katı anlamına geliyor. Ukrayna'daki çatışmaya rağmen 92 ülke askeri harcamalarında ilerleme kaydetti, 110 ülke ise askeri personelini azalttı. Çatışmalar giderek daha uluslararası hale geliyor ve 2008'de 58 olan bu sayı şu anda bir tür dış çatışmaya dâhil olan 91 ülkeye çıkıyor.
EN BÜYÜK GERİLEME UKRAYNA’DA
Yaşanan savaş nedeniyle, listede en büyük düşüşü Ukrayna kaydetti ve 14 sıra düşerek 157. sıraya geriledi. Şiddetin ekonomik etkisi %479 veya 449 milyar dolar arttı, bu da Ukrayna'nın GSYH'sinin %64'üne denk geliyor. Çatışmaya rağmen Rusya'nın hapsetme oranı, şiddetli gösteriler, terörün etkisi ve cinayet oranları geçen yıl iyileşti; cinayet oranı 2008'den bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Ukrayna'da 20-24 yaş arası erkeklerin yüzde 65'i ülkeden kaçtı ya da çatışmalarda öldü.
İŞTE GÜVENLİ 10 ÜLKE: İZLANDA 15 SENEDİR ZİRVEDE
1-İZLANDA
2-DANİMARKA
3-İRLANDA
4-YENİ ZELLANDA
5-AVUSTURYA
6-SİNGAPUR
7-PORTEKİZ
8-SLOVENYA
9-JAPONYA
10-İSVİÇRE
TÜRKİYE GERİLERDE
Küresel Barış Endeksi’nin tam 163 ülkeyi dâhil ettiği çalışmada, Türkiye kendine 5 üzerinden 2,8 puanla 147. sırada yer buldu.
Listenin sonlarında ise Afganistan, Yemen, Suriye, Rusya, Güney Sudan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Irak ve Somali gibi ülkeler yer aldı.
Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.