Dünya otizm farkındalık günü nedir? Nasıl ortaya çıktı?

Dünya otizm farkındalık günü nedir? Nasıl ortaya çıktı?

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde Tohum Otizm Vakfı ortaya çıkarılan “Otizme Kırmızı Işık Yak” mesajıyla Türkiye’deki benzersiz yapılarda kırmızı ışıkla aydınlatma yapılacak.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, Otizme dikkat çekmek için 2009 yılından bu yana Mavi Işık Yak Kampanyasını ortaya çıkaran Tohum Otizm Vakfı bu yıl otizme farkındalık kazandırmak için önemli bir adım atarak ‘’Otizme Kırmızı Işık Yak’’ mesajı verdi. Dünya Otizm Farkındalık Günü sebebiyle Türkiye’deki benzersiz, ikonik yapılar kırmızı ışık aydınlatılması yapacak ve vatandaşlar kırmızı giyecek. Sosyal medyadan ise bugün #otizmekırmızıışıkyak etiketi ile paylaşımlar yapılacak. Peki, Otizm Farkındalık Günü nasıl ortaya çıktı? İşte detaylar:

OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI

Dünya Otizm Farkındalık Günü, Birleşmiş Milletlerin üyesi olan ülkeler tarafından her Nisan’ın 2. günü, dünya genelindeki otistik spektrum bozukluğu olan bireylerle için farkındalık oluşturmak için ortaya çıkarılmış bir gündür.

1-003.jpg

“OTİZME KIRMIZI IŞIK YAK”

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün amacı kamuoyunda dikkat çekerek farkındalık oluşturmaktır. Mavi Işık Yak Kampanyası 2009 yılından bu yana Tohum Otizm Vakfı tarafından otizm için farkındalık oluşturmak amacıyla ‘’Otizme Kırmızı Işık Yak’’ mesajı vermektedir. Kımızı rengin seçimiyle evde, okulda, iş yerlerinde ve sosyal yaşamda otizmli bireyin söz hakkına sahip olması amaçlanmış ve kendi yaşam tercihlerini ifade etmelerine olanak sağlamak için Tohum Otizm Vakfı’na destek olmak amacıyla akşam saatlerinde Osmangazi Köprüsü, Üç Güzeller Peri Bacaları, İzmit Saat Kulesi gibi birçok ikonik yapı kırmızı ışık ile aydınlandı. Özel sektöre ait binalar da kırmızı ışık ile aydınlanarak otizmlileri desteklemek için yanındayız mesajı verdi.

Türkiye’de binlerce kişi ve birçok ünlü isim de kırmızı giyerek sosyal medya hesaplarından #OtizmeKırmızIışıkYak etiketi ile paylaşım yaptı. 2 Nisan günü sosyal medyada #OtizmeKırmızıIşıkYak etiketiyle 6.941 paylaşım yapıldı, tüm sosyal medya hesapları üzerinde 20.751.104 kişi mesaj yayımladı.

2-002.jpg

TOHUM OTİZM VAKFI KIRMIZIYA DİKKAT ÇEKTİ

Tohum Otizm Vakfı’nın farkındalık oluşturmak için yayınladığı yazı şu şekilde:

“Otizmi kabul etmenin bir diğer yolu otizmli bireyleri dinlemek ve onlardan öğrenmektir. Kırmızıyı seçerek evde, okulda, işyerinde ve toplumsal yaşamda otizmli bireylerin söz hakkı almasını ve yaşamlarına ilişkin tercihlerini ifade etmelerini de destekliyoruz. Otizmli insanlar, diğerlerinden farklı olabilirler ancak herkesle aynı haklara ve özgürlüklere sahipler.

Biz de rotamızı otizm farkındalık rengi olan maviden, kabullenmenin dikkat çekici rengi olan kırmızıya çevirdik. Herkesi otizmlileri hayatın her aşamasında kabul etmeye ve bu 2 Nisan’da otizme kırmızı ışık yakmaya davet ediyoruz.”

Tohum Otizm Vakfı kırmızı rengin önemini şöyle vurguladı:

“Bu Nisan ayında Tohum Otizm Vakfı olarak farkındalığın yeterli olmadığını, otizmi ve otizmli bireyleri gerçek anlamda kabul etmemiz gerektiğini temsil eden kırmızı rengi seçiyoruz. Ve şimdi herkesi kırmızı bir obje ya da kırmızı renkte giyinerek bir fotoğraf çekilmeye, ardından sosyal medya hesaplarında #otizmekırmızıışıkyak etiketi ile paylaşmaya davet ediyoruz.”

Gamze Mine Gümüş / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.