Dükkân önü atışması

Dükkân önü atışması

Başkent’in hemen hemen birçok noktasında esnafın dükkân önüne koyduğu eşyalar kimi vatandaşları rahatsız ediyor. ‘‘Kaldırımda yürümekte zorlanıyoruz’’ diyen bu vatandaşlara esnaf, ‘‘Ekmeğimizle oynamayın’’ cevabını veriyor.

Dükkân önü işgali olarak nitelendirilen ve hukuken yasak olmasına karşın birçok esnafın bu yasağa uymayarak kaldırım ve yolları işgal etmesi vatandaşın tepkisine neden oluyor. Kaldırım ve yolların kamusal alan olduğunu belirten vatandaşlar zabıta ekiplerini göreve çağırıyor.
Başkent’in hemen hemen birçok noktasında esnafın dükkân önüne koyduğu eşyalar kimi vatandaşları rahatsız ediyor. ‘‘Kaldırımda yürümekte zorlanıyoruz’’ diyen bu vatandaşlara esnaf, ‘‘Ekmeğimizle oynamayın’’ cevabını veriyor.

Asıl amacının dışında kullanılıyor

ad0a319c-5154-4c07-8f56-087e09a2c503.jpg

Başkentin birçok caddesinde esnafların dükkân önlerine ve yollara koyduğu eşyalar kaldırım işgaline neden olurken vatandaşın kaldırımda yürümesini zorlaştırıyor. Hukuken yasak olmasına karşın birçok işletmecinin bu yasağa uymayarak kaldırım ve yol işgali vatandaşın haklı tepkisine neden oluyor. Özellik ile Başkentin en kalabalık ilçe ve semtlerinde daha sık karşılaşılan bu durum kaldırımların asıl amacının dışında kullanıldığını gözler önüne seriyor.

Cezai işlem gerektiriyor

Vatandaşlar kaldırımların yayaların güvenli bir şekilde yürümesini sağlamak amacı ile yapıldığını belirterek bu konuda yetkilileri duyarlı olmaya davet etti. Özellik ile dükkân sahiplerinin dükkân önüne malzeme yığmaları ve duyarsız sürücülerin kaldırıma araç park etmesi yayaları yoldan yürümeye sevk ettiğini ifade eden vatandaşlar yetkililerden bu duruma müdahale edilmesini istiyor. Vatandaşlar işletme sahiplerinin yaptığı bu davranışın kabahatler kanununa göre cezai işlem gerektirdiğini belirterek işletme sahiplerine de duyarlı olmaları konusunda çağrıda bulundu.

Kamusal alan işgal edilemez

Kaldırım ve yolların kamuya açık alanlar olduğunu belirten vatandaşlar özellik ile bazı işletme sahiplerinin işletmeleri önündeki ve çevresindeki yol kenarlarına duba, zincir, reklam panosu vb. gereçler koyarak araç otoparkı için ayırdıklarını ifade ederek, “Yol boyu araç park etmeye müsait olan bazı yerlerde işletme sahipleri dükkân önlerini kendilerine ayırarak vatandaşın araç park etmesine izin vermiyor. Kamuya açık olan alanı sadece kendi müşterilerine ayırıyorlar. Bazı işletmeler bunu abartarak büyük bir alanı işgal ediyorlar ve vatandaş araç park ettiğinde tartışma çıkarıyorlar. Yetkililerden bunun da önüne geçilmesini istiyoruz. Kamusal alan işgal edilemez.” şeklinde sitemde bulundular.

Görüntü kirliliğine neden oluyor

İşletme sahiplerinin kaldırımlarına teşhir ve satış amaçlı mal ve eşya koymasına ve bunun sonucunda yayaların ve özelliklede öğrencilerin yaya kaldırımlarını kullanamadığının altını çizen vatandaşlar, işletme sahiplerinin yaya ve öğrencilerin can güvenliğini tehlikeye attığını belirtti. Bunun yanı sıra vatandaşlar koyulan eşyaların görüntü kirliliğine neden olduğunu caddelerin ve yolların düzensiz bir hal aldığını ifade etti.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTiM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.