Drone uçurmak için izin gerekir mi?

Drone uçurmak için izin gerekir mi?

Drone uçurmak için izin şartları? Drone uçurmak için izin nereden alınır? Drone menzili ve havada kalma sürelerine dair merak edilenler, Drone Gazeteciliği panelinde konuşuldu. Ayrıntılar haberimizde...

Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Uçan Kameralar, Drone Gazeteciliği ve Türkiye Pratiği” düzenlendi. 

Öğrencilerle drone kullanımına ilişkin bilgiler paylaşan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilisi Özcan Karataş, “Ticari faaliyet dışında sportif ve amatör drone uçuşlarında izin almak gerekmez” dedi.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde iletişim öğrencilerine yönelik “Uçan Kameralar, Drone Gazeteciliği ve Türkiye Pratiği” düzenlendi. 

Panelde konuşan Anadolu Ajansı (AA) Fotoğraf Haberleri Editörü Fırat Yurdakul, “Dronların gazetecilere sağladığı en önemli kolaylık gökyüzüne erişimdir” dedi. 

Bir diğer panelist Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Hava Seyrüsefer Daire Başkanlığı Havacılık Bilgi Yönetim Uzmanı Özcan Karataş, “Ticari faaliyet dışında sportif ve amatör drone uçuşlarında izin almak gerekmez” dedi. 

TURİZMDE DE KULLANMAK İSTİYORUZ

yurdakul-(1).jpgYurdakul dronların haberciliğe faydalarını iletişim öğrencilerine şöyle anlattı:

“Droneları gazetecilik açısından bilgi ve görüntü elde etmede cazip hale getiren özellik, gazetecilere sağladığı gökyüzüne erişim kolaylığıdır. Drone gazeteciliği, foto muhabirleri ve kameramana gökyüzündeki gözlerden biri olma olanağı sağlıyor. Son 5 yıldır sıcak haberlerde bu kameralar kullanılıyor. Artık drone özel haberler ve ekonomi haberlerinde oldukça yaygın kullanılmaya başlandı. Bununla birlikte turizm haberlerinde de drone kullanmak istiyoruz. Çünkü, turizm haberlerinde daha farklı açılar sunuyor ve bunu yakalabiliyorsunuz”

“SPOR VE HOBİ İÇİN İZNE GEREK YOK”

karatas.jpgPanele Sivil Havacılık Kurumundan katılan Uzman Karataş, “Havadan fotoğraf çekimi için gerekli izin Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilir. Hava sahası kullanımı ve notamlanmasına ilişkin usul ve esaslar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir havacıları uçuş bilgilerinden haberdar etmek için notam yayımlanır. Kural ve önlemlere uymayanlara para cezası verilir. Ticari faaliyetler dışında sportif ya da amatör amaçla gerçekleştirilebilecek uçuşlarda, belirlenen talimattaki kurallara uyulmak kaydıyla kimi bölgeler hariç genel müdürlükten izin alınması gerekmez.” dedi. 

“200 METRE YÜKSEKLİĞE ÇIKIYORUZ”

TRT Drone Operatörü Burak Aykın ise drone kameraları ile ilgili şu bilgileri verdi:

aykin.jpg“Verilen yasal sınır 15 dakika biz de bunu 500 metre uzağa 200 metre yüksekliğe çıkarak kullanabiliyoruz. Uçuşları planlarken insanlar üzerinde uçmaktan genellikle kaçınıyoruz. Çünkü amacımız, en estetik en güzel görüntüyü alabilmek. İnsanları hiçbir risk altında bırakmamak istemiyoruz.

Erkal Erdoğan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.