Dolu nedir? Dolu nasıl oluşur?
Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde etkili olan dolu yağışları hayatı olumsuz etkiliyor. İnsanlar dolu yağışları ile ilgili sorulara yanıt ararken, arama motoruna dolu nedir? Dolu nasıl oluşur? Sorularını soruyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan yağışlar yerini doluya bırakırken, birçok şehir bu yağışların etkisinde kaldı. Mersin ilinin Silifke ilçesinde etkili olan dolu yağışları, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis illerinde de yaşandı. Ceviz büyüklüğündeki yağan dolular, akıllara dolu ile ilgili soruları getirdi. İnsanlar arama motorlarında, dolu yağışı nedir? Tarzında sorular soruyor. Peki, dolu nedir? Dolu nasıl oluşur? Tüm detaylar haberimizde:
DOLU NEDİR?
Dolu, bazı durumlarda çok daha büyük küresel veya düzensiz buz parçacıklarının yağışı olarak değerlendirilir. Dolu, içerisinde çok güçlü dikey alçalıcı ve yükselici hava hareketlerinin olduğu bulutlarda oluşur ve yeryüzüne düşer. Kısa sürede sağanak şeklinde yağar ve fazla su bırakır. Soğuk hava kütlesinin, sıcak havanın yerini almaya çalıştığı anda, genellikle sağanak hattı boyunca meydana gelir.
DOLU NASIL OLUŞUR?
Dolu, yağış olarak bulutların altında oluşur. Tıpkı yağmur gibi yukarı doğru yükselen sıcak ve kuru hava, donma derecesinde hava akımına girer ve ani soğutma meydana gelir. Uzun süre bulutta doldurulmuş taneler oluşur. Aynı şekilde, bulutlardaki hava akışının etkisiyle sıvı yağmur damlaları yükselmeye başlar.
0 ila -40 derece arasında hava ile karşılaştıklarında donar. Bu şekilde dolu oluşmuş olur. Dolular zamanla ağırlaşır ve yer çekimi etkisiyle hareket kabiliyetlerini kaybetmiş olurlar. Bu nedenle yeryüzüne inmeye ve böylece dolu yağışları, etkini gösterir.
Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.