"Doğayı korumak vatandaşlık görevi"

"Doğayı korumak vatandaşlık görevi"

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, son dönemde en çok konuşulan konulardan obrukların nasıl oluştuğu ve son dönemde düzenledikleri ormancılık faaliyetleri hakkında gazetemize bilgi verdi.

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, ihtiyaç fazlası yer altı suyu kullanımının obruklara neden olduğunu ve doğayı doğru kullanmanın vatandaşlık görevi olduğunu belirtti.

ttmob orman mühendisleri

“BİLİNÇSİZ YER ALTI SUYU KULLANIMI ENGELLENMELİDİR”

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, son dönemde çok sık gündeme gelen obruklar hakkında düşüncelerini belirtti.

Türkyılmaz, şunları söyledi:

“Ülkemizde meydana gelen obruklar hakkında elbette ki en doğru bilgiyi konunun uzmanı bilim insanları tarafından alabiliriz. Ancak doğayı, doğaya uygun ve sürdürülebilir şekilde yöneten Orman Mühendislerimiz de bu alanda kanaate sahipler. Konya’da yer altı sularının kullanılması sonucunda obruklar oluşuyor. Düzensiz ve usulsüz sulama sistemi, bilinçsizce yer altı sularının kullanılması, yer altında oluşan boşluklara üstteki toprağın çökmesi ve obruğa dönüşmesi şeklinde bir yapıyla karşılaşıyoruz. Doğa diye tabir ettiğimiz objeyi doğru kullanabilmek 85 milyon vatandaşımızın görevidir. İhtiyaç ve rezerv fazlası yer altı suyu kullanımı engellenmelidir. İzinsiz ve ruhsatsız kuyu açımı ve su kullanımının önüne geçilmelidir. Ormanlar, çayır ve mera bitkileri ile kaplı alanlar yeraltı sularının beslenmesi yardımcı olurlar. Bu bakımdan ekolojik dengenin devamı, doğanın korunması için yeşil ve yeşile olan bilinç arttırılmalıdır” diye konuştu.

ttmob orman mühendisleri hasan türkyılmaz

“2022 YILINDA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Türkyılmaz, son dönemde orman ve ormancılık bilincinin tanınabilirliğini arttırmak adına gerçekleştirdikleri Orman ve Ekosistem fuar ve zirvesi hakkında bilgi verdi.

Türkyılmaz, şunları kaydetti:

“Pek az kişinin bildiği bir bilgiyi sizinle paylaşmak isterim.21 Mart Dünya Ormancılık Günü’ne öncülük eden ve dünya çapında kutlanması noktasında çaba harcayan Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz olmuştur. 2011 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü konferansında, Orman Genel Müdürlüğü’müz aracılığıyla teklifte bulunuluyor ve 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ilan edilerek 21-26 Mart haftası Orman Haftası olarak kutlanıyor. Bununla birlikte 6 Kasım 2019 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” olarak ilan edilmiştir. Orman Mühendisleri Odası olarak, 2022 yılında bu özel tarih de bir ilki başardık. Toplamda 3 günü içeren, Orman ve Ekosistem Zirve ve Fuarı’nda 21 tane ekosistem etkinliği düzenledik. Ham madde üreticisinden, paletçiye, sanayi sektöründen mesire yeri işletmecisine kadar herkesi bir çatı altında 11-13 Kasım 2022 tarihinde ATO Kongre Merkezi’nde bir araya getirdik ve çok ses getirdi. Devletimizin ilgili kurumlarının ve paydaşların desteği ile geleneksel hale getirme amacımız var. Orman ve Ekosistemin dünyanın ve ülkemizin en önemli objesi olması nedeniyle tüm platformlarda olması gerektiğini düşünüyoruz. Yangın olunca orman, sel olunca doğa, deprem olunca zemin konuşulsun istemiyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.