Diyarbakır Ankara’da

Diyarbakır Ankara’da

Atatürk Kültür Merkezi, Diyarbakır tanıtım günlerine ev sahipliği yapıyor.

Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı öncülüğünde ve Diyarbakır Valiliği’nin destekleriyle Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Diyarbakır Tanıtım Günleri” ziyaretçilerini bekliyor. Etkinlikte 30’dan fazla medeniyete ev sahipliği yapmış kadim şehir Diyarbakır’ın el sanatları, yöresel yemekleri, halk oyunları ve zengin tarihi Başkentlilerle buluşuyor. 6 Eylül Perşembe günü açılışı gerçekleştirilen etkinlik ise 9 Eylül Pazar akşamına kadar ziyaret edilebilecek.

DİYARBAKIR KARPUZU İLGİ ODAĞI OLDU

dsc_0027-002.jpg

Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Diyarbakır Ticaret Odası ve birçok ziyaretçinin katılarak açılışı gerçekleştirilen etkinlikte en çok ilgi gören ürün ise meşhur Diyarbakır Karpuzu oldu. Etkinlik alanın hemen hemen her yerinde sergilen karpuzların yaklaşık ağırlığı ise 50 kilogram. Büyüklüğü ile birçok ziyaretçinin ilgi odağı olan Diyarbakır Karpuzu ile fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşlarda adeta birbirleriyle yarıştı.

TARİHİ VE KÜLTÜREL GEÇMİŞİ TANITILIYOR

Diğer yandan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri birçok ziyaretçiye sözlü ve görsel belgelerle tanıtılıyor. Diyarbakır, yüzyıllar boyunca aralarında Hurri-Mitanniler, Urartular, Persler, Romalılar, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular ve Artuklular'ın da olduğu birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Diyarbakır’da birçok medeniyete ait izler bulunabilirken ziyaretçilere bu medeniyetler hakkında, Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel geçmişi hakkında da bilgiler veriliyor.

MUMBARA YOĞUN İLGİ

Etkinlikte Diyarbakır’ın yöresel lezzetleri de bir hayli ilgi görüyor. Diyarbakır’ın meşhur mumbar ve içli köftesi ise vatandaşların en çok tercih ettiği ürünler arasında yer alıyor. Tatlı ve baklava konusunda da bir hayli iddialı olduklarını söyleyen Diyarbakırlılar özellikle burma kadayıfı yapımında rakip tanımadıklarını ifade ediyor. Kilosu 80 liradan satılan badem ezmesi ise ilgi gören yöresel lezzetlerden bir diğeri. Kavrulmuş badem ile yapılan ezmenin diğerlerinden farkı ise etkinlik alanında taze olarak yapılması. Diyarbakır’ın et ve süt ürünlerinin de yer aldığı yöresel ürünler çadırında en çok ilgi gören peynir çeşidi ise örgü peynir olarak listede yerini alıyor. 

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.