Dibek kahvesinin faydaları ve Türk kahvesinden farkı nedir? Kumda dibek kahvesi nasıl yapılır?

Dibek kahvesinin faydaları ve Türk kahvesinden farkı nedir? Kumda dibek kahvesi nasıl yapılır?

Dibek kahvesinin Türk Kahvesinden ne farkı var? Kumda dibek kahvesi yapılır mı? Dibek kahvesinin faydaları neler? Dibek kahvesinde hangi aromalar bulunuyor? Manda sütü dibek kahvesini nasıl etkiliyor?

Türk kültüründe kahvenin çok önemli yeri vardır. Öyle ki atasözlerimize bile girerek; “bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı sayılır” denilmiştir.

Peki son dönemde adını sıkça duyduğumuz evlerde ve kafelerde sıkça tüketilen dibek kahvesinin Türk Kahvesinden ne farkı var? Kumda dibek kahvesi yapılır mı? Dibek kahvesinin faydaları neler? Dibek kahvesinde hangi aromalar bulunuyor? Manda sütü dibek kahvesini nasıl etkiliyor?

İşte cevabı:

Normalde dibek kahvesi ile Türk kahvesi arasında hiçbir fark yoktur. Çünkü dibek kahvesi de klasik bildiğimiz Türk kahvesinden üretilmektedir. Fakat çekilme ya da öğütülme biçiminde fark vardır.

Kavrulmuş kahve çekirdeklerinin farklı bir şekilde öğütülmesi nedeniyle farklı bir isimle biliniyor. Normal şartlarda kavrulmuş Türk kahvesi “dibek” adı verilen tahta veya taştan yapma havanlarda dövülüyor yani eziliyor. Yumuşak içimiyle bilinen dibek kahvesi henüz kahve çekim makineleri icat edilmeden dibeklerde ince bir şekilde dövülerek, ezilerek elde ediliyordu.

d4.jpg

Kahve öğüten makineler çıktıktan sonra dibek kahvesi klasik Türk kahvesine oranla daha ince öğütülüyor ve bu şekilde yumuşak bir içim elde ediliyor. Anlayacağınız şimdilerde istisnai üretimleri saymazsak, orijinal dibek kahvesi bulmak çok kolay değil. Yalnızca Ege bölgesi ile Güneydoğu’da bazı illerde hala o gelenek yaşatılıyor diyebiliriz.

DİPEK KAHVESİ NASIL PİŞİRİLİR?

Peki dibek kahvesi nasıl pişirilir? Dibek kahvesini pişirme işi de Türk Kahvesiyle aynıdır. Ancak dibek kahvesine farklı aromalar katılmaktadır. Süt kullanılan dibek kahvesinde menengiç, salep, kakao, zahter, Hindistan cevizi yağı ya da keçiboynuzu gibi farklı lezzetlerin aromaları da katılmaktadır. Dibek kahvesi tıpkı Türk kahvesi gibi kumda da yapılmaktadır. Kumda yapılan kahve uzun sürede piştiği için daha lezzetli olmaktadır. Kumda pişen kahvede farklı, güzel bir tat ve lezzet oluşmaktadır. 

d1-001.jpg

MANDA SÜTÜYLE DİBEK KAHVESİ

Manda sütüyle yapılan dibek kahvesine gelince… Sütler içerisinde farklı lezzet ve kalitesiyle ün yapan Manda sütü, dibek kahvesiyle bir araya geldiğinde eşsiz bir lezzet oluşuyor.  Faydaları ise saymakla bitmiyor.

Dibek kahvesi, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasını destekliyor, hazmı kolaylaştırıyor. Sinir sistemine destek oluyor, stresle baş etmek isteyenlerin günde bir fincan içmesi tavsiye ediliyor.

Dibek kahvesine katılan diğer pek çok bitkisel ürün sayesinde klasik kahveden çok daha uzun süre tok tutabiliyor, bu özelliğiyle zayıflama konusunda da önemli rol oynadığı iddia ediliyor. Dibek kahvesi düzenli olarak tüketildiğinde ağız kokusuna da kesin bir çözüm olduğu kaydediliyor.

d2.jpg

DİBEK KAHVESİNİN YAPILIŞI

Dibek kahvesi yapmanız için, cezve, fincan, dibek kahvesi, su, şeker, süt bulundurmanız yeterli oluyor. Cezveye kişi başı 1 tatlı kaşığı kadar dibek kahvesi yeterli. Ardından üzerine kişi başı bir fincan su ilave edip güzelce karıştırdıktan sonra cezveyi ocağa alıp, hiç karıştırmadan pişirmeye başlanıyor.

Kahve köpürmeye başlayınca taşmadan, hemen ocaktan alındıktan sonra fincanlarla servis edilebiliyor. Dibek kahvesinde dileyen istediği aromayı kullanabiliyor.

Dileyen sade tüketebiliyor, dileyen süt ve şeker ilave edebiliyor.  

d3.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.