Devekuşu yumurtalı Süleymaniye Camii 473 yaşında
473 yıl önce bugün Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Süleymaniye Camii’nin temelleri atıldı. Dünyaca ünlü Osmanlı mimarı Mimar Sinan, dönemin kısıtlı imkanlarına rağmen eseri 7 yıl içinde tamamladı.
Mimar Sinan Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük mimarı olarak kabul edilir. Hayatı boyunca yaklaşık 80 cami, 50'den fazla mescit, 50'den fazla köprü, 30'dan fazla saray, 20'den fazla türbe ve daha pek çok yapıyı tasarlamış ve inşa etmiştir. Bu yazıda dünyaca ünlü mimarın meşhur eserlerinden birisini konu edeceğiz, Süleymaniye Camii. 13 Haziran 1550 tarihinde, yani bundan tam 473 yıl önce Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle temeli atılan Süleymaniye Camii, Mimar Sinan’ın en meşhur eserlerinden birisi. Koca Sinan dönemin kısıtlı imkanlarına rağmen bu eseri 7 yıl içinde tamamlamayı başarmıştır.
Koca Sinan Ağa’nın eserleri benzersiz mimari tarzı, estetik güzelliği ve teknik mükemmeliyetiyle öne çıkıyor. Kubbeleri, minareleri ve iç mekanlarındaki detaylarıyla dikkat çeken yapıları Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden. Selimiye Camii, Şehzade Camii, Mağlova Kemeri ve Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü gibi eserler Mimar Sinan'ın ustalığının en iyi örneklerini sunuyor.
KLASİK OSMANLI MİMARİSİNİN ÖNEMLİ TEMSİLCİSİ
Dönemin Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle dünyaca ünlü Osmanlı mimarı Koca Sinan tarafından yapılan Süleymaniye Camii, mimarlık otoriteleri tarafından kabul görmüş bir şaheser. Genel olarak caminin Mimar Sinan'ın kalfalık döneminin eseri olduğu ve asıl ustalığının Edirne'deki Selimiye Camii olduğu kabul ediliyor.
Süleymaniye Camii Klasik Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden biri. Her biri 3 şerefeli ve 75 metre yüksekliğinde 4 minaresi bulunan caminin kubbesi 53 metre yüksekliğinde. Cami İstanbul’un Fatih ilçesinde Prof. Sıddık Sami Onar Caddesi üzerinde yer alıyor. Günümüzde eseri ziyaret etmek isteyenler için ulaşım oldukça kolay. Tramvay, vapur, toplu taşıma veya şahsi araçlar ile Süleymaniye Camii’ye rahatlıkla gidilebiliyor.
İLK TAŞI EBUSSUUD EFENDİ KOYDU
Caminin temeli Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle dünyaca ünlü mimar Koca Sinan Ağa tarafından 13 Haziran 1550'de atıldı. İnşaatına başlanan bu mabedin ilk taşı büyük alim Şeyhül'İslam Ebussuud Efendi tarafından konuldu. Cami dönemin sınırlı imkanlarına rağmen yedi yıl gibi kısa bir sürede tamamlandı. 7 Haziran 1557 tarihinde Mimar Sinan tarafından açılan cami büyük bir törenle hizmete girdi ve dünya çapında ziyaretçileri cezbetmeye başladı.
Caminin inşaat maliyeti hakkında farklı bilgiler mevcut. Giderler bazı kaynaklarda 59 milyon akçe olarak belirtilirken bazı kaynaklara göre maliyetinin 700.000 duka olduğu ifade ediliyor. Bu miktarın bugünkü para ile tahmini iki trilyon lirayı aştığı düşünülüyor.
ESERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Süleymaniye Camii'nin bir ana kubbesi, iki yarım kubbesi, iki çeyrek kubbesi ve on küçük kubbesi bulunuyor. Ana kubbe dört fil ayağına dayanırken kubbe kemerleri dört büyük granit sütuna yaslanıyor. Ana kubbenin çapı 27,25 metre ve yüksekliği 53 metre.
Kubbenin içinde ve köşelerde ağızları iç tarafa açık şekilde yerleştirilmiş 50 santimetre boyunda 64 adet küp bulunuyor. Bu küpler sedanın aksini kuvvetlendirmek ve hassas bir akustik ortam oluşturmak amacıyla kullanılmış.
Süleymaniye Camii'nin geniş bir alanı kapsayan kubbesi 32 pencereye sahip. Bu pencereler içeriye doğal ışık girmesini sağlayarak caminin iç mekanını aydınlatıyor. Kubbenin yüksekliği ve pencerelerin konumu iç mekanda etkileyici bir görünüm ve ışıklandırma sağlıyor.
DEVEKUŞU YUMURTASININ ESRARI
Süleymaniye Camii'nde tavandan sarkıtılmış 30 adet devekuşu yumurtası bulunuyor. Bu yumurtalar Mimar Sinan tarafından caminin ana kubbesinden inen büyük asma topa asılı bir şekilde konumlandırıldı. Büyük deha, deve kuşu yumurtalarını caminin içerisindeki büyük kubbe ve kandiller arasındaki boşluklara yerleştirerek, yapıyı haşerelerden ve örümcek ağlarından korumayı hedefledi. Süleymaniye Camii’nde 473 yıldan beri tavandan sarkıtılan deve kuşu yumurtaları, Koca Sinan’ın bugün bile cevap bulunamayan sayısız mimarlık esrarından sadece birisi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.