Derin donrucuda kurban eti saklamanın ipuçları

Derin donrucuda kurban eti saklamanın ipuçları

Ankara Klimacılar Buzdolapçılar ve Tamircileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Necdet Çerkeşli, Kurban Bayramı yaklaşırken etin derin dondurucuda nasıl muhafaza edilmesine ilişkin bilgi paylaşımında bulundu

Kurban Bayramı yaklaşırken etin muhafazası ve dondurulması, nasıl saklanması konusuna ilişkin soğutucu ürünlerin yer aldığı bir servisten bilgi paylaşımında bulunan Ankara Klimacılar Buzdolapçılar ve Tamircileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Necdet Çerkeşli, derin dondurucuların etin uzun süre ilk günkü tazeliğini koruması ve sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Etin lezzeti ve tazeliği uzun süre korunsun isteniyorsa mutlaka derin dondurucu tercih edilmelidir. Dondurulacak etin uzun süre dışarıda, güneş altında veya arabada kalmaması gerekmektedir. Etlerde bakteriler kolayca üreyebilir ve gıda zehirlenmesine yol açabilir. Et kokuyu kolayca çekebildiğinden kokucu maddelerden uzak tutulmalıdır. Kurban Bayramı’nda sıcak bir döneme geldik. Kurban kesildikten ve parçalandıktan sonra en fazla 3 saat içerisinde etin buzdolabına konularak artı 4 derecede 24 saat dinlendirilmesi ve ardından eksi 18 derecede derin dondurucuya konulması gerekiyor" dedi.

çerkeşli buzdolabı ve kıyma

ETİN BOYUTU SAKLAMA SÜRESİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Dondurulacak etin kuru olması önemlidir diyen Çerkeşli, "İstenilen boyutta parçalanan etlerin fazla suyu kâğıt havlu yardımı ile alınmalıdır. Et soğuduktan sonra hemen tüketilecekse 3-4 gün kadar buzdolabında muhafaza edilebilir. Eğer uzun soluklu kullanılacaksa ihtiyaç olacağı şekilde porsiyonlara bölünür ve buzdolabı poşetlerine pay edilerek derin dondurucuya kaldırılır. Dondurucuya konulan etlerin üzerine tarih yazılmalı ve mümkünse tarih sırasına göre yerleştirilmelidir. Dondurulacak etin parçalanma boyutu ve miktarı saklama süresini değiştirir. Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, büyük parçalar daha uzun süre dayanır. Derin dondurucuda sakatatlar 2-3 ay, kıyma 3-4 ay, parça etler 6-12 ay saklanabilir. Çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır. Çözüldükten sonra et tekrar dondurulursa bakteri oluşur ve çürür" ifadelerini kullandı.

çerkeşli ve kapağı açık olan buzdolabı

ELEKTRİK KESİMİNE DİKKAT

Oda Başkanı Çerkeşli yaşanacak bir elektrik kesintisinde de derin dondurucudaki etlerin ne kadar dayanacağına ilişkin ise şunları kaydetti:

"Elektrik kesintisi durumunda derin dondurucu içerisindeki ürünlerin çözünme süresini uzatmak için dondurucunun kapağı açılmamalıdır. Elektrik kesintilerinde derin dondurucular modellerine ve doluluk oranına göre içerisindeki ürünleri koruyacak şekilde üretilir. Bu süre 6-48 saat aralığında değişiklik gösterebilir. Elektrik kesintisinin uzun süre devam etmesine bağlı derin dondurucudaki ürünler çözülmüş ise tekrar dondurma işlemi yapılmamalı, en kısa sürede tüketmeye dikkat edilmelidir."

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.