Cumhuriyet Kulesi yıkılmasın tamamlansın

Cumhuriyet Kulesi yıkılmasın tamamlansın

Keçiören’de yapımı yıllardır yılan hikayesine dönen Cumhuriyet Kulesi’nin akıbetini belirleyecek anket öncesi ilçe halkı gazetemize konuştu. Görüştüğümüz kişilerin yüzde 90’ı “Kule yıkılmasın tamamlansın” dedi.

Keçiören’de, 2003 yılında temeli atılan; ancak mania hattını engellediği ve imara aykırı olduğu gerekçesiyle yapımı yarım kalan Cumhuriyet Kulesi'nin kaderini ilçe halkı belirleyecek. Keçiören Belediyesi ilçede bir anket yaparak, buradan çıkacak karara göre hareket edilecek. Yıllardır sürüncemede olan ve şimdiye kadar 27 milyon TL harcanan Cumhuriyet Kulesi’nin akıbetini belirleyecek anket öncesi Keçiören’deki vatandaşlarla konuştuk, ilçe halkının bu konudaki nabzını tuttuk. “Cumhuriyet Kulesi yıkılsın mı, tamamlansın mı?” sorumuza Keçiörenlilerin verdiği yanıtlar şöyle: 

GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ

emre-sarac.jpg

Emre Saraç: “25 yıldır Keçiören’de oturuyorum. Ben yıkılmasını istiyorum. Görüntü kirliliğinden başka bir şey değil.  Yapıldığı zaman mimarisi nasıl olur bilemiyorum ama sonuçta Ankara’da Atakule var. Başka bir kule olması da saçma. Yıllardır sürüncemede olması insanları kafasında soru işareti bırakıyor. Bana göre herkes oraya negatif bakıyor. Yapıldıktan sonra da pek rağbet göstermem. İlk temeli atıldığı zaman bitirilseydi o zaman giderdim. O heyecan da bitti bana göre çünkü önceleri ‘bize de kule yapılıyor’ heyecanı vardı.”

HALKIN HİZMETİNE GİRSİN

ali-bulguroglu.jpg

Ali Bulguroğlu: “25 senedir Keçiören’de oturuyorum. Ben yıkılmasını istemiyorum. Sonuçta oraya bir servet harcandı. Kaldığı yerden yapılsın milletin hizmetine girsin. Halkın faydalanacağı güzel bir yer yapılsın. Yapılmışı yıkmak olmaz bana göre. Orayı yıkalım deseler o daha masraflı olur. Buna ne gerek var. Orası tamamlansın çevreye bir renk katar. Kule, Melih Gökçek ile Turgut Altınok’un arasındaki çekişmeden dolayı yarım kaldı. Artık bitmesini istiyoruz.”

KULENİN TAMAMLANMASI KEÇİÖRENLİLERİN HAYRINA

hasan-baris.jpg

Hasan Barış: “30 senedir Keçiören’de oturuyorum. Kuleye o kadar masraf edilmiş bu hale gelmiş bence tamamlansın. Diğer türlü yine Keçiörenliye yük olacak. Bu kulenin bitmesi demek Keçiören’imize bir güzellik katması demek. Çankaya’nın simgesi nasıl ki Atakule ise bu da Keçiörenlilerin simgesi olur. Kulenin yarım kalması çevre için de olumsuz bir algıya neden oluyor. Kulenin tamamlanması herkesin hayrına olur.”

TAMAMLANMASI BİZİ MUTLU EDER 

yakup-karaardic.jpg

Yakup Karaardıç: “5 yıldır Keçiören’de yaşıyorum. Yıkılmasın ağabey yapılsın. O kuleye onca masraf edilmiş. Çoğu bitmiş bir inşaatın yıkılması hiç doğru olur mu? İnsanlar yıllardır oranın bitmesini bekledi ve hala bekliyor en kısa sürede tamamlansın da Keçiörenliler bir görsün nasıl bir şey olduğunu. Şimdi orada yarım bir şekilde kalması insanları rahatsız ediyor. Göz hoş gelecek bir şekilde kulenin tamamlanması bizi mutlu eder. Kulenin bu halinde gençlik oraya gidip yanlış işler yapıyor. Hiç yoktan o sorun engellenmiş olur. Kule esrarcıların yuvası oldu neredeyse.”

ŞİMDİYE KADAR DURMASI HATAYDI

musa-atik.jpg

Musa Atik: “12 yıldır Keçiören’de yaşıyorum. Ben Keçiören’e geldiğimde bu kule inşaat halindeydi hala inşaat halinde. Eğer bize soracaklarsa biz yapılmasından yanayız. Bu zamana kadar oranın beklemesi hataydı zaten. Orada bir sürü kişi ekmek yer. İnsanlar güzel vakit geçirir. Ekonomiye büyük katkı sağlar.”  

İŞLETMEYE AÇILSIN HARCANAN PARA ÇIKARILSIN

mucahit-kansoy.jpg

Mücahit Kansoy: “50 yıldır Keçiören’de oturuyorum. Bu kadar emeğe yazık. Bu seviyeye gelinmişken yapılsın.  27 milyon TL harcanmış şimdiye kadar, eğer siz bunu yıkarsanız bu para boşa gitmiş olacak. Burası tamamlanıp işin ehli birine işletmeye verilip bu yapılan masrafın çıkartılması lazım. Burada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Bu kule zaten Melih Başkan ile Turgut Başkan arasındaki sürtüşmeden dolayı yarım kalan bir yer. Bizce yazık. Zaten kaba inşaatı bitmiş. Şu haliyle çok kötü duruyor. “

YIKILMASI HOŞ OLMAZ

Şeref Karabay, “18 senedir Keçiören’de yaşıyorum. Kulenin bu görüntüsü çok kötü. Buranın artık tamamlanması gerekiyor. Ben tamamlanmasını istiyorum. Keçiören’in kendi yeri. Orası bitsin herkes ailesiyle gitsin, hoş vakit geçirsin; ancak bu haliyle kimseye faydası yok. Yıkılması da hoş olmaz.”

HERKES FAYDALANSIN

mehtap-tasdelen.jpg

Mehtap Taşdelen: “15 senedir Keçiören’de yaşıyorum. Yıllardır öyle atıl bir şekilde duruyor. Bu haliyle kimseye faydası yok. Kule tamamlansın, güzelce yapılsın da herkes faydalansın. Hiç yoktan oradaki kötü görüntü ortadan kalkar. Herkes rahat eder. Şimdiye kadar her ağızdan bir laf çıktı. Kimisi diyor ki orası ‘depreme dayanıklı değil’ kimisi diyor ki ‘çekişmeden dolayı orası yarım kaldı’. Kuleyle ilgili kesin bir karar alınsın ki insanların kafası da rahat etsin.  

KEÇİÖREN’E YAKIŞIR KULE OLSUN

mihriye-usak.jpg

Mihriye Uşak: “40 senedir Keçiören’de yaşıyorum. Ben canı gönülden kulenin tamamlanmasını ve en kısa sürede hizmete açılmasını istiyorum. ‘Yıkılsın’ demek çok saçma olur çünkü oraya büyük paralar harcanmış. O para niye çöpe atılsın. İnsanların faydasına olsa fena mı olur. Keçiören’e yakışır bir yer istiyorum. Benim çevremdeki kimse kulenin yıkılmasından yana değil herkes yapılmasını istiyor.” 

TAMAMLANMASININ TAM VAKTİ

mine-dogru-001.jpg

Mine Doğru: “Keçiören’de doğup büyüdüm. Ben kendimi bildim bileli bu kule Keçiören’de yarım bir şekilde duruyor. Artık bu kulenin tamamlanmasının tam vakti. Zaman kaybetmeye hiç gerek yok. Biran önce tamamlansın ve hizmete açılsın. Yıllardır anlamsız ve boş bir şekilde durması herkesi üzüyor ve canını sıkıyor. Kulenin tamamlanması herkesin işine gelir. Ben şahsen biran  önce bitmesini istiyorum.”  

HALKA SORALIM” ÖNERİSİ ÇIKMIŞTI

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’ya, geçtiğimiz günlerde yaptığı tebrik ziyaretinde Cumhuriyet Kulesi’nin akıbeti gündeme gelmişi, bu ziyarette halka soralım önerisi çıkmıştı. Başkan Mustafa Ak ziyaret sonrası şunları söylemişti: “Biz, Cumhuriyet Kulesi’nin durumuyla ilgili Sayın Başkan Mustafa Tuna’nın düşüncesini almak üzere konuyu gündeme getirdik. Sayın Başkan da ‘nasıl istiyorsanız öyle yapalım’ dedi, ‘istiyorsanız vatandaşa soralım, yapılması isteniyorsa yapalım yapılması istenmiyorsa da yıkalım gitsin’ önerisi oldu. Bunun üzerine, halk oylaması için bir anket şeklinde araştırma yapacağız. Keçiörenlinin genel eğilimi neyse, ona göre hareket edeceğiz.” Anketin ne zaman yapılacağı ise merakla bekleniyor. 

YIKILMASI KARARLAŞTIRILMIŞTI

Büyükşehir Belediyesi, 2008’de Keçiören Belediyesi’ne ‘kulenin imar planına aykırı olduğu’ ve ‘mania hattı’ gerekçeleriyle dava açtı. Dava sonucunda kulenin ruhsatı 2009’da iptal edildi. 175 metre yapılması hedeflenen kule 144’üncü metredeyken durduruldu, bu verilen karar, Keçiören Belediyesi’nce temyize götürüldü. Cumhuriyet Kulesi, mania engelini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı yeni mania planıyla aştı. Ancak bu kez Danıştay 6’ncı Dairesi, kulenin ruhsat iptali kararını, ‘imara aykırı’ olduğu gerekçesiyle onayladı. İmar plansız kalan kulenin yıkılması yargı kararıyla kesinleşirken günümüze kadar hiçbir gelişme olmadı.

SEYİR TERASI OLACAK

“Türkiye’nin en yüksek kulesi” olması hedefiyle 2003’te temeli atılan Cumhuriyet Kulesi’nin tamamlanması halinde içerisinde alışveriş merkezi, restoran, kafe, nikâh salonu, sergi salonu, müze, açık ve kapalı seyir terasları gibi farklı bölümler yer alacak.

ANKETTEN MÜSPET KARAR ÇIKAR

egitim_bir_sen_kecioren-ilce-isyeri-toplantisi_14.11.2015_14.37.43.jpeg

Ahmet Aydınsoy: “Egitim Bir-Sen Keçiören Şubesi olarak biz bu kulenin bitirilmesini ve en kısa sürede faaliyete geçirilmesini istiyoruz. Kulenin yıllardır bu şekilde durması biz Keçiörenlileri derinden üzüyor. Eminiz ki yapılacak anket sonucunda kulenin yıkılmayıp tamamlanmasına ilişkin müspet bir karar çıkacaktır.”

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.