Coşkun Aral gazetemize anlattı: Dijital basın ve medya artık büyük güç
Dünya genelinde geleneksel gazete ve televizyon yayıncılığı yerini dijital platformlara bırakıyor. Dijitalleşen dünyayı gazetemize değerlendiren ünlü Foto Muhabiri Coşkun Aral, ‘’Her şey tek tıka bakıyor. Dijitalleşen medya artık büyük güç’’ dedi.
Dünya genelinde medya ve haber dağıtımı, dijitalleşme sürecinde önemli bir dönüşüm yaşıyor. Geleneksel medya, basılı gazetelerin, televizyon haberlerinin ve radyo yayınlarının ötesine geçerek, her an her yerden erişilebilir hale geliyor. Bilgiye ulaşma noktasında eskiye nazaran daha seçici davranan insanlar kendi kişiselleştirilmiş medyasın oluşturuyor.
Biz de Gazete İlksayfa olarak günümüzde büyük güce ulaşmış dijital basın ve medyayı Ankara’yı ziyaret eden ünlü Foto Muhabir Coşkun Aral’a sorduk. Sorumuzun önemli olduğunu belirten Aral, tüm gerçekliği ile dijitalleşen dünyayı: ‘’Basın, teknoloji ve hız’’ bağlamında, kendine has hikâyeciliği ile geçmişten günümüze örmekler vererek gazetemize değerlendirdi.
GELİŞEN TEKNOLOJİYE AYAK UYDURMALISINIZ
Foto muhabirliği yaptığı dönemle günümüzü karşılaştıran Aral, ‘‘Bizim gazetecilik yaptığımız zamanlarda ne internet, ne dijital fotoğraf makineleri vardı. Bu bağlamda bilgiye erişmek eskisi kadar kolay değildi. Eğer günümüzdeki imkânlar bizim elimizde olsa şuan çok farklı yerlerde olabilirdim. Dünyanın en iyi belgeselcisi belki de en iyi sinemacısı bile olabilirdim. Bir akü taşıyorduk ki çantamıza zor sığıyordu. Bir flaş taşımak bile büyük güçlüktü. En basiti Ankara’da bir siyasiyi takip etmek ne demekti biliyor musunuz? O büyük ekipmanlar sırtımızda 17-18 kilo, çok uğraşırdık. Günümüzde saniyesinde arkadaşımın, bir olayın fotoğrafını çekip, saniyesinde paylaşıp, binlerce insana ulaşabiliyorum. Özellikle günümüzde bilgiye bu kadar çabuk ulaşılması geliştirilen teknolojiler sayesinde oldu. Bu olayın tek dezavantajı herkesin elinde bir fotoğraf makinesi. Herkes bir şeyleri bir olayları çekiyor paylaşıyor. Bilginin gerçekliğini tartışmaya açıyor. Sizlerin gazeteci olarak beyninizin fotoğraf makinesi gibi çalışması gelişen teknolojiye ayak uydurmanız lazım ki diğer insanlardan bir farkınız olsun’’ şeklinde konuştu.
HABERE ULAŞMAK ARTIK DAHA KOLAY
Geçmişe nazaran habere ulaşmanın daha kolay olduğuna değinen Aral, ‘’Biz bir haberi yapmak, çektiğimiz fotoğrafları banyo etmek daha sonra baskıya götürmek zorundaydık. Şimdi yavaş yavaş basılı gazeteler kalkıyor. Haberler, filmler dijital medyaya taşınıyor. Bizim patronumuz rahmetli Gökşin Sipahi bizi birçok anlamda geliştirdi. Dönemin teknolojilerini öğretti. Baskı yapmayı, karanlık odayı, banyo etmeyi öğrendik. Rahmetli Savaş Ay ile bir karanlık oda kurduk. Hızlı bir şekilde işlerimizi yapar hale gelmiştik. Buna rağmen bir haberi hazır hale getirmek günümüzün çok gerisindeydi. İnsanların bilgiye, habere ulaşması bu kadar kolay değildi. Teknolojinin gelişmesi günümüz insanları açısından çok büyük şans. Aynı zamanda gazetecilik yapan kardeşlerim için de büyük şans. Günümüzde hız en büyük etken. Her şey tek tıka bakıyor’’ ifadelerinde bulundu.
MANUEL DÖNEMDE KALDIK
‘‘Bizler Einstein gibi manuel, konveksiyonel bir dönemde kaldık’’ şeklinde konuşan Aral, ‘‘Sizler bizim aksimize dijital ve teknolojik bir dünyada doğdunuz yaşıyorsunuz. Sizlerin kullandığı dijital fotoğraf makinelerini biliyoruz. Gelişen teknolojilerden haberdarız fakat sizler gibi etkin kullanamıyoruz, yatkın değiliz. Işığı biliyorum, diyaframı ve enstanteneyi biliyorum ama yazılımlarla yapılan işlerden anlamıyorum. Sizler günümüzün teknolojisini yakalayıp kullanabiliyorsanız gazetecilik, habercilik bağlamında sizlerden beklentim çok fazladır. Geçmişi örnek alıp tekrar etmenin bir manası yok. Sizler dijitale hâkim olup gazeteciliği, haberciliği bir adım ileri taşıyacaksınız, taşımak zorundasınız. Tüm bunların yanında manuel yanlarınızı, beyninizi kullanarak: sorgulama, yöntem ve doğru haberciliği etkin şekilde kullanmalısınız. Ustam Ara Güler’in lafını tekrar etmeme gerek yok teknolojiyi en etkin şekilde kullanmazsanız hiçbir anlamı yok bu makinelerin, platformların Ki hepinizin imkânı da var. Dediğim gibi bizler fotoğraf çekmek için film bulamıyorduk. Sizden beklentim çağa ayak uydurun’’ diyerek cümlelerini noktaladı.
Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.