Çobanlık Mesleğinde Önyargıları Kırdık

Çobanlık Mesleğinde Önyargıları Kırdık

Habervaktim’e konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayın ve Yayınlar Dairesi Başkanı Halil İbrahim Gül tarım yayıncılığı ve eğitim hakkında önemli açıklamalar yaptı. Özellikle çobanlık mesleğine olan önyargıları kırdıklarını belirten Halil İ

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM 

Kamuda ilk olma özelliğiyle yayın hayatına başlayan Web Tarım TV büyük ilgi görüyor. Habervaktim’e özel açıklamalar yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayın ve Yayınlar Dairesi Başkanı Halil İbrahim Gül, 2011 yılının Temmuz ayında yayına başlayan Web Tarım TV’nin bu güne kadar 8 milyon 100 bin kullanıcı tarafından takip edildiği bildirildi.

MODEL ÇALIŞMA OLARAK GÖSTERİLİYOR

Halil İbrahim Gül, ‘www.tarimtv.gov.tr’ internet adresi üzerinden yayın yapmakta olan Web Tarım TV tarım sektörü ve üreticiler nezdinde yoğun ilgi gördüğünü belirtti. Gül, internet yayıncılığı alanında kamuda bir ilk olma özelliğini taşıyan Web Tarım TV’nin diğer kuruluşlar tarafından model çalışma olarak gösterildiğini kaydetti. Gül, Web Tarım TV başta olmak üzere tarım sektöründeki yayıncılık çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

208 TANE EĞİTİM FİLMİ

Web Tarım TV’de tarım, gıda ve hayvancılık sektörleriyle ilgili video haberler yayınlandığını ve 2011–2015 yılları arasında 5 bin 500’ün üzerinde haber yapılarak üreticilerin bilgilendirilmesi sağlandığını belirten Gül, bu konuda şu bilgileri aktardı: “2011 yılının Temmuz ayında yayın hayatına başlayan Web Tarım TV 8 milyon 100 bin kullanıcı tarafından takip edilmiştir. Üreticilerimizi bilgilendirmek amacıyla 208 adet eğitim filmimiz yayınlanmaktadır. Bu eğitim filmleri yoğun bir ilgiyle karşılanmaktadır. Bu güne kadar bu eğitim filmleri 2 milyon 200 bin üreticimiz tarafından izlenmiştir.”

BİRÇOK ORGANİZASYON CANLI YAYINLANIYOR

Yapımı yakında bitecek olarak yeni stüdyoyla birlikte bu alanda yeni çalışmalar ve projelere imza atacaklarını vurgulayan Gül, “Web Tarım TV olarak daha geniş kitlelere Bakanlık ve sektörlerle ilgili organizasyonları ulaştırmak ve üreticileri bilgilenmesi sağlamak amacıyla KaBand Canlı Yayın Aracı yaptırılmıştır. Canlı yayın aracımız sayesinde birçok organizasyonu canlı yayınlama imkânına kavuştuk. Bakanlığımız ve sektörle ilgili bu güne kadar 100’lerce canlı yayın gerçekleştirilmiştir. 2015 yılının ilk altı ayında 32 etkinlik Web Tarım TV’den canlı olarak yayınlanmıştır. 17 etkinlik Web Tarım TV Canlı Aracı vasıtasıyla, 15 etkinlik ise uydudan canlı olarak yayınlanmıştır” ifadelerini kullandı.

36 BİN TL TUTARINDA FOTOĞRAF YARIŞMASI

Gül, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın,  gelenekselleşen, sanat camiası ve kamuoyu tarafından büyük ilgiyle karşılanan Tarım ve İnsan Fotoğraf Yarışması’nın bu yıl 7’ncisindüzenleneceğinin bilgisini verdi. Bu yılki temasının “Toprak” olarak belirlendiği ifade eden Gül, “Yarışmacılar tarım, hayvancılık, toprak, su, su ürünleri, gıda ve muhafazası, tarım ürünlerinin işlenmesi, çiftçi, köylü ve köy yaşamına dair her türlü faaliyeti konu alan fotoğraflarla yarışmaya katılabilecek. Yarışmada dereceye giren eserlere toplam 36 bin TL tutarında DenizBank hediye çeki ödül olarak verilecek” diye konuştu.

‘ÇOBANLIK’ MESLEĞİNE DUYULAN ÖNYARGIYI KIRDIK

Halil İbrahim Gül, yayın faaliyetleri hakkında da bilgiler verdi. Gül, Toplumda çobanlık mesleğine duyulan önyargıdan dolayı hayvancılık sektörünün zarar gördüğünü ve özellikle küçükbaş ve büyükbaş hayvan sahiplerinin büyük sıkıntılar yaşadığını kaydetti. Bu sıkıntılardan hareketle Sürü Yönetimi Benim Projesi’ni geliştirdiklerini, proje kapsamında 61 ilde il müdürlükleri, ziraat odaları ve damızlık koyun - keçi yetiştiricileri il birliklerinin katkısı ile düzenlenen kurslar açıldığını, mesleği yapanlara verilen destekler ve sosyal haklar sayesinde sürü yöneticiliğini cazip hale getirdiklerini vurguladı. Bu kurslara Türkiye genelinde yoğun bir ilgi olduğuna dikkat çeken Halil İbrahim Gül, “2013 yılı Kasım ayından bugüne kadar 11 bin 329 sürü yöneticisi eğitildi. Toplumda bu mesleğe duyulan algıyı bu kurslar sayesinde değiştirdik” dedi.

ÇİFTÇİ EĞİTİM ÇALIŞMALARINA BÜYÜK İLGİ

Çiftçi eğitim çalışmalarına üreticilerin büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Gül, “Çiftçilerimizin bilgi ve becerilerini artırarak gelir seviyelerinin ve üretimde ürün artışının yanında, ürün kalitesini ve standardını yükseltmek amacıyla çiftçilerimize; bitkisel, hayvansal üretim, tarımsal mekanizasyon ve gıdaların muhafazası edilmesi ve korunmaları konularında çeşitli yayım teknikleri kullanılarak eğitim ve yayım hizmeti verilmektedir. 2014 yılında; 7 bin 551 demonstrasyon çalışmasına 55 bin 836 kişi, 1.219 tarla günü etkinliğine 19 bin 996 kişi, 54 bin 485 çiftçi toplantısına 735 bin 758 kişinin, 1861 çiftçi kursuna 37 bin 943 kişi, 2.673 çiftçi inceleme gezisine 41bin 037 kişi katılım sağlamıştır” açıklamasını yaptı. 

 12 BİN KİŞİYE TARIMSAL DANIŞMANLIK SERTİFİKASI

Çoğulcu tarımsal yayım ve danışmanlık sistemi oluşturmak,  tarımda yaşanan hızlı gelişme ve değişmelere paralel olarak üreticilerin bilgi ihtiyacını karşılamak için sertifikalı tarım danışmanlığı uygulaması başlattıklarını anlatan Gül, “Bugün seksen ilde tarımsal danışmanlık hizmeti vermek üzere yetkilendirilmiş kişi ve kuruluşlar bulunmaktadır.  Bakanlığımızca bugüne kadar, 372 üretici örgütüne, 195 Ziraat Odasına, 14 derneğe, 217 şirkete ve 500 serbest tarım danışmanına olmak üzere toplam 1298 Tarımsal Danışmanlık Yetki Belgesi verilmiştir. 2015 Yılı Şubat ayı itibariyle Tarımsal Yayım ve Danışmanlık sınavına katılıp sınav sonunda başarı gösteren 3 bin 263 kişi Tarım Yayımcısı olarak, 12 bin kişi ise Tarım Danışmanı olarak sertifikalandırılmıştır” şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.