Cihangir Şah kimdir, asıl adı ne, türbesi nerede?

Cihangir Şah kimdir, asıl adı ne, türbesi nerede?

Cihangir Şah kimdir, asıl adı nedir, hangi dönem yaşadı, hangi eserleri verdi, türbesi nerede? İmam-ı Rabbani ile Cihangir Şah’ın yolları nasıl kesişti?

Hindistan’da kurulan Babür İmparatorluğu’nun önemli hükümdarlarından olan Cihangir Şah’ın hayatını sizler için derledik… 

Cihangir Şah kimdir, asıl adı ne, hangi dönem yaşadı, hangi eserleri verdi, türbesi nerede? İmam-ı Rabbani ile Cihangir Şah’ın yolları nasıl kesişti? 

İşte cevabı:

Türkler tarafından Hindistan’da kurulan Babür İmparatorluğunun dördüncü hükümdarı olan Cihangir Şah, 1569 yılında doğdu. Ekber Şah’ın oğlu olup asıl adı Selim’dir. Babasının ölümü üzerine 1605’te “Nureddin Cihangir” unvanı ile tahta çıktı. Ancak oğlu Hüsrev Sihleri etrafında toplayarak Pencab’da isyan etti. Cihangir Şah, asi kuvvetleri Cullandar Nehri kenarında bozguna uğrattı. Yakalanan oğlu Hüsrev’i Burhanpur’a sürgüne gönderdi. Hüsrev orada 1622 yılında öldü. Racput Prensliği ile yapılan savaş başarı ile sonuçlandı. Ancak Safevî Hükümdarı Şah Abbas’ın Kandehar’ı istilasına karşı konulamadı.

İNGİLİZ İŞGALİNE DAVETİYE ÇIKARAN TAVİZ

Cihangir Şah döneminde Avrupalılar ve bilhassa İngilizler sık sık Babürlü Sarayında görüldüler. Bu münasebetler neticesinde İngilizlere Surat limanında ticaret yapma hakkı verildi. Bu müsaade iki asır sonra İngilizlerin Hindistan’a yerleşmelerine ilk zemini hazırlayan sebepler arasında gösterildi.

cihangir-sah-2.jpgCihangir Şahın saltanatının son yılları huzursuzluk içerisinde geçti. Eşi Nurcihan ve veziri Mehabet Hanın sık sık devlet işlerine karışmaları sıhhatini bozdu.

Doktorların isteği üzerine iklimi daha müsait olan Lahor’a giderken yolda 28 Ekim 1627 günü vefat etti. Cenazesi Ravi Nehri kıyısındaki, Şah Dârâ denilen yerde toprağa verildi. Daha sonra mezarının üstüne büyük bir türbe yapıldı.

Cihangir Şah, kendi döneminde bayındırlık işlerine de önem vermiştir. Agra’dan Etek’e ve Bengal’e giden ağaçlıklı yollar ve Agra ile Lahor arasında her üç kilometrede bir işaret kuleleri ve sulu gölgelikler yaptırmıştır.

Tüzük-i Cihangiri ismi ile yazdığı hatıratı, önemli bir eserdir. Kendisinden sonra oğlu Şihabuddin Muhammed, “Şah Cihan” unvanı ile tahta geçmiştir.

İMAM-I RABBANİ OLAYINDA HATASINI ANLADI

Adil bir hükümdar olan Cihangir, İslam Alimlerini sever, onlara izzet ve ikramda bulunurdu.

Babasının Müslümanlara karşı uyguladığı ağır baskıyı kaldırdı. Ancak bir takım hasetçilerin iftiralarına itibar ederek devrinin en büyük alimi olan İmam-ı Rabbani hazretlerini Gwalyar şehrinde hapsettirdi.

İki yıl sonra hatasını anlayıp bu büyük alimi hapisten çıkartan Cihangir Şah, İmam-ı Rabbani Hazetlerine 1000 rupye hediye edip bağışlanmasını diledi. İmam-ı Rabbani hazretlerinin Cihangir Şah’a yazdığı mektuplar, Mektubat isimli eserinde mevcuttur.

 

Gazeteilksayfa.com


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.