Çiftçi Sercan Ünal: Maliyetler artarken gelirimiz düşüyor. Bu gidişle satış yapamayacağız
Geçen seneki hasat dönemine göre gelirlerin düştüğünü söyleyen Çiftçi Sercan Ünal, “Bu sene işten memnun değiliz. Maliyetler artarken gelirimiz düşüyor. Nasıl olacak bilmiyorum, bu gidişle satış yapamayacağız” diye konuştu.
Artan maliyetlere rağmen gelirleri düşen çiftçiler zor günler geçiriyor. Uzun yıllardır çiftçilik yapan Sercan Ünal gazetemize konuştu. Geçen seneki hasat dönemine göre gelirlerin düştüğünü söyleyen Ünal, “Bu sene işten memnun değiliz. Maliyetler artarken gelirimiz düşüyor. Nasıl olacak bilmiyorum, bu gidişle satış yapamayacağız” dedi.
Ünal şöyle devam etti, “Eskiye kıyasla şartlar çok kötü yerlere gitti. 23 liradan mazot aldık, geçen seneden düşük fiyata arpa satacağız. Satamıyoruz zaten, içeriye koyuyoruz. Borcu gelinci ne yapacağız bilmiyorum. Ekin de düştü. Geçen sene 8000 liraya ekin alıyorlardı, şimdi 7000 bin liraya alıyorlar. Üretici kaybediyor, aracı kazanıyor. Şimdi götürelim, satalım. Tonunu 5 bin 500 lira para verecekler. Geçen sene tonunu 5800 liraya satmıştım”
GİDER KALEMLERİ ÇİFTÇİYİ ZORLUYOR
Gider kalemlerindeki artışların çiftçiyi zorladığını belirten Ünal, “Ben malımı Çubuk’a ayaklarına kadar götürüyorum. Motorun oraya gidişi gelişi 700 lira mazot yakıyor. Bu sene işten memnun değiliz. Bizim kendi hayvanlarımız var, hayvanımıza kadar ekiyoruz. Daha fazlasını ekmiyoruz artık. Toptancıya 10 liraya süt satıyorum, nasıl olacak? Sadece yemin kilosu 8 lira. Bunun samanı var, otu var, işçiliği var, elektriği var, suyu var. Nasıl olacak? Bizim işimiz artık rezillik oldu. Biçer fiyatları pahalılandı, adam kendimi kurtarmam için zam yapmam lazım diyor. Sezonluk çalışıyor, aylığına 50 bin lira para istiyor” şeklinde konuştu.
GEÇEN SENEYE GÖRE SATIŞ FİYATI DÜŞTÜ
Geçtiğiz yıl kilosunu 5 lira 80 kuruştan sattığı malı bu sene daha düşük ücretlere verdiğini söyleyen Ünal, “Bu sene hasat verimliydi ama geçen seneye göre fiyatlar düştü. Geçen sene 5800 adet sattım. Kilosu 5 lira 80 kuruştu. Bu sene 5 lira 50 kuruşa düştü. Maliyetler arttı, mazot arttı. Nasıl olacak bilmiyoruz, bu gidişle satış yapamayacağız. Geçen sene 1 dönümü 100 liraya biçtiriyorduk, bu sene 120 lira oldu. Ankara’da ilk hasılat burada başladı. Diğer yerleri tam bilmiyorum. Bizden önce gelen yerler var tabii. Fakat bu bölgede birinci burası. Toplamda 350 dönüm ekimimiz mevcut” diye konuştu.
BİÇERCİ KAZANMAYA DEVAM EDİYOR
Biçercilik yapan Mustafa Ertan ise giderlere zam gelse de para kazanmaya devam ettiklerini söyleyerek, “10 yıldır bu işi yapıyorum. Şükür paramızı kazanıyoruz. Bu sene biçmeye Pursaklar Sarayköy Mahallesinden başladık. Memnunuz şu an için bir sıkıntı yok. Dönüm başına biçme fiyatı 120 lira. Mazota zam geldi ama o kısıma yapacak bir şey yok. Düşse de çıksa da her şey konuşuldu, biz bu alanı biçeceğiz” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.