Cenaze namazı nasıl kılınır? Cenaze nasıl yıkanır, kefenlenir? Bir cenaze için bilinmesi gerekenler...
İnsan; doğar, yaşar ve ölür. Ölen Müslüman bir kimse için öldükten sonra yapılması gereken işlemler vardır. Peki, Cenaze nasıl kefenlenir? Cenaze namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? Cenaze namazı kimler için kılınır? İşte detaylar…
İnsanın yaratıcı tarafından belirlenmiş bir ömrü vardır. İnsan, saat, zaman, mekân, yaş, cinsiyet, dil, din, ırk fark etmeksizin vakti zamanı geldiğinde gerçek dünyaya göç eder. Öldükten sonra ise Müslüman olan bireyler için yapılması gereken uygulamalar vardır. Ölü, önce yıkanır. Sonra kefenlenir. Ardından erkek ya da kadın ayırt etmeden namazı kılınır. Cenaze namazı için ezan okunmaz. Çünkü insanın doğduğunda kulağına okunan ezan, öldüğünde kılınacağı namazı içindir.
Cenaze namazı farz-ı kifayedir. Cenaze namazı ölü için duadır. Din kardeşinin günah ve kusurlarını bağışlanmasını Allah'tan dilemek onun için son vazifesini yapmaktır. Baki olan Allah'tır ve her canlı ölümü tadacaktır. Doğum gibi ölüm de Allah'ın değişmez sünneti içerisinde doğal bir olaydır. Fakat İslam inancı bakımından ölüm bir son değildir. Yani yeni bir hayatın başlangıcıdır. Dolayısı ile bu alem için ölüm denilen olay başka bir alem için mahiyeti farklı yeni bir doğum olarak gerçekleşir. Mutlaka yaşanacak olan bu yeni hayat için insanın bu dünyada iken hazırlık yapması gerekir. Esasen Allah'ın emirleri ve Peygamberimizin tavsiyeleri dikkate alınıp onlara uygun davranışlar sergilenmesi dışında özel bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Peki, cenaze nasıl kefenlenir? Cenaze namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? Cenaze namazı kimler için kılınır? Tüm detaylar haberimizde:
CENAZE NASIL KEFENLENİR?
Müslüman bir birey rahmetli olduktan sonra önce yıkanır, sonra usulüne uygun bir biçimde kefenlenir. Kefen üç çeşittir:
1- Sünnet olan kefen,
Bu erkekler için gömlek, izar ve lifafe olmak üzere üç parçadır. Kadınlar için erkeklerin kefenine baş örtüsü ile gögüs üzerine bağlanan bez ilave edilmek üzere beş parçadır.
2- Kefen-i Kifaye
Erkekler için izar ve lifafe olarak iki parça, kadınlar için bir de baş örtüsü ilave edilerek üç parçadır.
3- Kefen-i Zaruret
Erkek ve kadın için her ne bulunursa bir kefen yeterli olup ona sarılır. Bir zorunluluk olmadıkça tek kefenle yetinilmez. İşte kadınlar ve erkekler için gerekli olan kefenler ve uygulamaları:
Erkekler için üç parça olan kefenler
- Kamis (gömlek) boyundan ayaklara kadar
- İzar baştan ayağa kadar
- Lifafe baştan ayağa kadar olan bezdir
Kadınlar için beş parça olan kefenler
- Gömlek (kamis)
- Baştan ayağa kadar izar
- Baştan ayağa kadar lifafe
- Gögüs üzerine bağlanan bez
- Baş örtüsü
CENAZE NAMAZI KAÇ REKATTIR, NASIL KILINIR?
İnsanın ölüsü de saygıya layıktır. Bu saygıyı bir yönü ile ölünün yakınlarını bir teselli mahiyeti taşıdığı gibi, ölümün hiçlik olmadığını anlatmak amacına da yöneliktir. O, ölmüştür fakat yine insandır. Bu dünya açısından ölmüştür fakat başka bir alem için yeniden doğmuştur. Ölünün adeta yeni doğmuş bir çocuk gibi yıkanması bir yönü ile bu yeniden doğuş olayını sembolize etmektedir. Bu yönü ile fani yolculuğun yani dünya hayatının kendisi üzerinde bıraktığı kir toz ve bulaşıkları gidermeyi temsil etmektedir. Peygamberimiz, “Ölülerinizin güzel işlerini yad edin kötü taraflarını dile getirmeyin” buyurmuştur.
Bütün bunların kabullenişi ile yıkanan cenaze için sonraki adım cenaze için kılınan namazdır. Cenaze namazı, toplam bir rekattır ve kılınışı şu şekildedir: Cenazeye karşı ve kıbleye yönelik olarak saf bağlanır. Niyet edilir, İmam olan zat tekbir alarak ellerini namaz da olduğu gibi bağlar. Cemaatte gizlice tekbir alarak ellerini bağlarlar. Bu tekbir bir bakıma rükün bir bakıma şarttır.
Bu tekbirin arkasından hem imam hem cemaat Vecelle Senaüke cümlesini ilgili yere ekleyerek içlerinden Subhaneke’yi okurlar. Ardından imam ellerini kaldırmadan Allah-u Ekber diye açıktan tekbir alır cemaatte ellerini kaldırmadan gizlice tekbir alır, bundan sonra hepsi içlerinden Allahumme salli ve Allahumme barik dualarını okurlar.
Tekrar aynı şekilde Allahu ekber diyerek tekbir alınır. Bu tekbirden sonra ölüye ve diğer müminlere gizlice dua edilir. Cenaze namazı esas itibarı ile bir duadan ibaret olduğu için bu duaları Arapça okumak şart değildir. İsteyen bu şekli ile Arapça okuyabilir isteyen de bu duaların kendi dilindeki anlamlarını okuyabileceği gibi benzer anlamda başka dualar da edebilir. Bu duadan sonra da yine Allahu ekber denilir tekbir alınır ve arkasından önce sağa sonra sola imam yüksek sesle cemaat alçak sesle selam verir. Böylece namaz tamamlanmış olur vacip olan bu selam verilirken ölüye cemaate ve imama selam vermeye niyet edilir.
CENAZE NAMAZI KİMLER İÇİN KILINIR?
Bir ölünün cenaze namazının kılınabilmesi için altı şartın bulunması gerekir. Bu şartlar şunlardır;
- Ölünün Müslüman olması,
- Ölünün temiz olması (Yani yıkanıp temiz bir kefene sarılması),
- Cemaat önünde olması,
- Ölünün tamamı veya bedeninin yarıdan fazlası yahut başı ile beraber en az yarısının bulunması,
- Cenaze namazı kılacak kişinin (engelli değilse) ayakta kılması,
- Cenazenin sabit yerde olması omuzda veya hayvan üzerinde bulunmaması.
Canlı olarak doğan veya vücudunun ekserisi canlı olarak çıkan bir çocuk yıkanır ve cenaze namazı kılınır. Organlarının yaratılışı tam olan ve bazı organları belli olan düşük yıkanır ve bir beze sarılıp defnedilir ve namazı kılınmaz. Hiçbir organı belli olmayan bir düşük ise yıkanmaz ve üzerine de namaz kılınmaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.