Camide çocuğa kızılmaz

Camide çocuğa kızılmaz

Bolu Gerede’deki Ramazan Dede Camisi’nin girişine asılan “Bu camide çocuklara kızılmaz” yazısı büyük takdir topluyor.

Başkent Ankara’ya 140 kilometre uzaklıkta bulunan Bolu’nun Gerede’de ilçesindeki Ramazan Dede Camisi’nin girişine asılı duran “Bu camide çocuklara kızılmaz” yazısı, görenlerin bir anda dikkatini çekiyor. Bölgedeki halk tarafından çam ağaçlarının içinde bulunan caminin, çocuk dostu olduğu belirtiliyor. Esentepe mesire alanı içerisinde yer alan bu örnek caminin İmam Hatipliğini uzun yıllardır Yakup Karadavut yapıyor. 

ÇOCUKLARIN GÖNLÜ FETHEDİLİYOR 

caminin-giris-kapisi-ve-yazi.jpg

Ramazan Dede Camisi’nde çocuklara özel sevgi 2012’den bu yana asılı olan bu yazı ile sınırlı değil. Cami bazı özel günlerde balonlarla süslenip, çocuklar için daha cazip hale getiriliyor. Kimi velilerin bu özelliğinden dolayı çocuklarını yazın bu camiye  gönderdiği kaydediliyor.  

HER ŞEY ÇOCUKLAR İÇİN

Gerede Müftülüğüne bağlı Ramazan Dede Camisi’nde Kur’an Kursu’na devam eden öğrenciler için her yıl Ağustos ayında “Okuma Bayramı” düzenlendiği belirtiliyor. Bu anlamlı günde de yine çocukların eğlenmesi için çeşitli aktiviteler yapıyor; cami bayraklarla, balonlarla süslenerek çocuklar için hazır hale getiriliyor. Çocukların ise bu aktiviteden bir hayli memnun olduğu görülüyor. Aileler, bu örnek uygulamalara imza atan camilerin sayılarının artırılmasını istiyor. 

YESEVİ’NİN ÖĞRENCİSİ: RAMAZAN DEDE 

Çam ağaçlarının içinde, eşsiz bir manzarada yer alan ibadethanenin bitişiğinde camiye ismini veren Ramazan Dede türbesi bulunuyor. Rivayetlere göre Ramazan Dede’nin Tasavvuf önderi Hoca Ahmet Yesevi’nin öğrencisi olduğu ve İslam’ı yaymak için Anadolu’ya gönderdiği erenlerden biri olarak biliniyor. Ramazan Dede’nin Gerede’yi Rumlardan almak içi savaşırken kabrinin bulunduğu noktada şehit düştüğü ifade ediliyor.  

BİR ÖRNEK UYGULAMA DA BAŞKENT’TEN

Başkent’teki Ahmet Hamdi Akseki Camisi’nde de çocuklara camiyi sevdirmek için örnek bir uygulamaya imza atılmıştı. 2016’nın Ramazan ayında teravih namazına aileleriyle gelen çocuklar içi oyun alanları oluşturulmuş ve çocukların orada hoşça vakit geçirmesi sağlanmıştı. Diyanet İşleri Başkanlığı binasının hemen yanındaki camide hayata geçirilen bu örnek uygulama cami cemaati tarafından da çok beğenilmişti. 

BAŞKAN ERBAŞ: “ÇOCUKLAR CAMİLERİN SÜSÜDÜR”

Diyanet İşleri Başkanı (DİB)Ali Erbaş geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklamada çocukların evlerin ve camilerin süsü olduğunu belirtmişti. Erbaş, çocukların camilerde büyüklerle saf tutmalarıyla gönüllerde taht kurduklarını kaydederek, “Gönlümüz istiyor ki her dedenin elinde torunu, babanın, annenin elinde oğlu, kızı birlikte camiye gelsinler. Buradan Peygamberimizin şu önemli nasihatini hatırlatmak istiyorum; ‘Çocuklarınız 7 yaşına gelinceye kadar onlara namaz kılmasını öğretiniz’” ifadelerini kullanmıştı.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.