Büyük BAŞARI

Büyük BAŞARI

OSTİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri derslerini kendi yaptıkları robot üzerinden işliyor. Günümüzde gelişen robot teknolojisi üzerinde çalışmalar yapan öğrenciler ülke geleceği açısından umut vadediyor.

Derslerini müfredatta belirtildiği gibi basit devreler üzerinde işlemek yerine çağın teknolojisi olan robot yaparak işleyen öğrenciler bu durumdan çok memnun. Öğretmenlerinin inisiyatifi ve teşviki ile bu yönde bir öğrenim gören lise öğrencileri derslerinin daha verimli geçtiğini söylüyor. OSTİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri her geçen gün daha da geliştirdikleri robotları ile uluslararası alanda yapılan robot yarışmalarına katılmak istiyorlar.

ostim.gif

Tamamen el emeğiyle yaptıkları robotları gururla sergileyen öğrenciler, “Bu şekilde öğrenmek daha kolay ve daha eğlenceli. Robotları seviyoruz. Bir de bunu sürekli geliştirebiliyoruz. Normalde bunlar bilgisayarla yapılıyor. Biz kendi elimizle yapıyoruz. Programlamalarını vesaire her şeyini kendimiz yapıyoruz. Yani tamamen el emeğiyle robot yapıyoruz. Bazı malzemeleri yurt dışından getirtiyoruz. Bizim ülkede biraz pahalıya satılıyor” diyerek gerekli kolaylıkları ve destekleri bekliyorlar. 

ÖĞRENMEK KOLAY VE EĞLENCELİ

Derslerde müfredatın belirlediği çizgide gitmek yerine daha iyi öğrenebilecekleri ve herkesin katkısının olduğu robot yaparak işleyen öğretmen ve öğrencileri eğlenerek öğrendiklerini söylüyorlar. OSTİM Mesleki Teknik Ve Anadolu Lisesi öğrencilerinden Enes Furkan Yıldırım, “Biz 11. Sınıfa başladığımızda hocamız bize dedi ki. Müfredat üzerinden mi gidelim, yani parça parça mı öğrenmek istersiniz yoksa robot yapıp hepsini bir anda pekiştirerek mi gidelim, diye sordu. Biz de robotu seçtik. Hem eğlenceli olur hem de severek yaparız diye düşündük.

Müfredat üzerinden gitsek robot yapma şansımız olmayacaktı. Herkes kendisi bir küçük devre yapacaktı belki. Entegrelere program yazarak öğrenmeye çalışacaktık. Robotları seviyoruz. Bu şekilde öğrenmek daha kolay ve daha eğlenceli. Bir de bunu sürekli geliştirebiliyoruz” dedi. 

HERKESİN KATKISIYLA ROBOT YAPIYORUZ

Lise öğrencilerinin yaptığı robotların ilgi çekici ve eğlenceli bir uygulama olması ders dışında da öğrencilerin çalışmasına katkı sağlıyor. Bu doğrultuda hedeflerini aktaran Enes Furkan Yıldırım, “Şimdi biz öğrenme aşamasındayız. Siz de bilirsiniz ki dünyada robot savaşları yapılıyor. Alev püskürtenleri, yengeç kıskacı tarzında robotlar var. Biz de bu yolda ilerlemek istiyoruz.

Bizim nihai hedefimiz bu alanda yarışmalara katılmak ve derece yapmak. Derslerde herkesin katkısıyla büyük bir iş başarmak istiyoruz. Bir yandan lehimleme çalışmalarını öğrenirken bir yandan da programlama çalışmalarını öğreniyoruz. Bu kapsamda yaptığımız robotlar bizim birinci öğrenme kaynağımız oluyor” şeklinde konuştu.

GELECEĞİN UMUTLARI

OSTİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Enes Furkan Yıldırım yaptıkları robotların özelliklerini aktardı. Yıldırım, “Bizim yaptığımız robotta normal arabada olmayan özellikler var. Mesela çarpmama sensörü var ve bu sayede elimizi koyduğumuzda duruyor.

Bu sistem araçlarda kullanılsa kazalar önlenebilir. Bu yönden de düşünürsek toplum için de bir şeyler yapmış oluyoruz. Belki ileride bu geliştirilecek ve trafik kazalarını önler hale gelecek. Bu yönde bir umut var. Çarpmama sensörü, mesafe izleyen, çizgi sensörü gibi özellikler bulunuyor. Programlamaya göre her şeyi yapabiliyoruz, uzaktan kumandalı da yapabiliyoruz” şeklinde anlattı. 

HAKAN ŞAHİN- HABERVAKTİM 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.