Bursluluk sınavı nedir, Bursluluk sınavı ne zaman? Bursluluk sınavı başvurusu nasıl yapılır?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı için başvurular başladı. Peki Bursluluk sınavı nedir, Bursluluk sınavı ne zaman? Bursluluk sınavı başvurusu nasıl yapılır?
İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı için başvurular başladı. Mili Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı ile öğrencilere ve ailesine lise eğitimini bitirene kadar maddi destek sağlanıyor. Bursluluk sınavının başvuru kılavuzunun belli olmasının ardından yüzbinlerce öğrenci ve veli araştırmalara başladı. Bu yıl yüz binlerce öğrencinin gireceği bursluluk sınavı hakkında merak edilenleri inceledik. Peki, Bursluluk sınavı nedir, Bursluluk sınavı ne zaman, Bursluluk sınavı başvurusu nasıl yapılır?
Türkiye’de her yıl düzenlenen bursluluk sınavı, öğrencilerin şartları tutması halince burs ya da yatılı eğitim almaya hak kazandığı bir sınavdır. Bir diğer adıyla merkezi sınav olan bursluluk sınavının kazanılması halinde öğrenci lise eğitimini tamamlayıncaya kadar bu haktan faydalanmaya devam eder. Bursluluk hakkı ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim sürecinde maddi destek alabilmeleri için yapılır.
BURSLULUK SINAVI NE ZAMAN?
Bu yıl depremzede öğrenciler için 30 bin olmak üzere 100 bin kontenjan ayrılan bursluluk sınavı 3 Eylül 2023 tarihinde düzenlenecek.
BURSLULUK SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?
İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı için öğrencilerin bazı şartları taşıması gerekmektedir. Bunlar daha çok öğrenci ailesinin maddi imkânlarıyla ilgilidir. İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı için başvuru şartları ise şu şekilde;
- Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşımak
- İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/cezası almamış olmak.
- Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıflarında öğrenci olmak.
- Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu’nda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 (dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak.
- Ailenin 2022 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2023 Mali Yılı için tespit edilen 46 bin TL’yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2022 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınır.
BURSLULUK SINAVI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı için başvurular http://www.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabilir. 29 Mayıs -16 Haziran tarihleri arasında sürecek başvurularda öğrenci velisinin sistemdeki bilgilerinde (adı/soyadı, ana adı, baba adı, cinsiyeti, doğum yeri, doğum tarihi, sınavda tedbir hizmeti alınmasını gerektirecek özel eğitim ihtiyacı/yetersizlik durumu, alanı/dalı, sınıfı) varsa yanlışlıklar başvurudan önce düzeltilmelidir. Başvuru onaylandıktan sonra elektronik ortamda yapılacak değişiklikler başvuru bilgilerini değiştirmeyecektir. Bu nedenle onaylama işleminden önce bilgilerin doğruluğu veli ve okul yöneticilerince titizlikle incelenmelidir. Bundan sonra yapılan başvurular ve talepler kesinlikle dikkate alınmayacaktır. Başvuru elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından yapılacak. Başvuru yapıldıktan sonra okul müdürlüğü tarafından onaylanan ve veli tarafından imzalanan başvuru belgesi sınav bitimine kadar saklanması gerekecek. Öğrenci velisi başvuru esnasında okul müdürlüğüne;
- Bir adet vesikalık fotoğraf.
- Geçerli kimlik belgesi fotokopisi.
- Onaylı denklik belgesi.
- “EK 1– Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösteren Beyanname” ve eklerinin eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş bir nüshası.
- "EK 2–Yurt Dışında e-Okul Sistemine Kayıtlı Olmayan Öğrenciler İçin İOKBS Başvuru Formu”nun eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş bir nüshası, belgelerini hazır bulunduracak. Öğrenci velisi EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösteren Beyanname ve eklerini, okul müdürlüğüne teslim edecek ve başvurusunu gerçekleştirecek.
Bursluluk Sınavı giriş belgesi ne zaman yayınlanacak?
İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı giriş bilgileri, sınavın yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti bilgileri sınav tarihinden 7 gün önce http://www.meb.gov.tr adresinden yayınlanacak. Fotoğraflı sınav giriş belgesi elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alındıktan sonra mühürlenerek onaylanacak ve okul müdürlükleri öğrencinin sınava gireceği salon ve sırada belgeyi hazır bulunduracaktır.
Bursluluk Sınavı kontenjanları nasıl belirlenir?
- Yüzde 10’u Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrencilere,
- Yüzde 5’i Bakanlığa bağlı resmî okul veya kurumlarda kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan, emekli olan veya vefat eden öğretmenlerin öğrenci olan çocuklarına,
- Yüzde 5’i ailesinin oturduğu yerleşim biriminde ortaokul, özel eğitim ortaokulu veya imam-hatip ortaokulu bulunmayan öğrencilere
- Yüzde 30’u 6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerden Etkilenen Öğrencilere,
- Yüzde 50’si yukardaki grupların dışında kalan öğrencilere ayrılır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.