Bu hastalık duyanları şok ediyor: Hastalar sesleri koklayabiliyorlar!
Birden fazla algı sisteminin aynı anda çalışmasına sebep olan, toplum tarafından pek bilinmeyen sinestezi hastalığına sahip olan kişiler, sesleri koklayabiliyor, renkleri duyabiliyor, şekilleri tadabiliyor. Peki nasıl oluyor derseniz işte, detayları...
Birden fazla algı sisteminin aynı anda çalışmasına sebep olan, toplum tarafından pek bilinmeyen sinestezi hastalığına sahip olan kişiler sesleri koklayabiliyor, renkleri duyabiliyor, şekilleri tadabiliyor. Peki nasıl oluyor derseniz Sinestezik hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik. İşte, sinestezi nedir, neden olur, belirtileri nelerdir detayları...
HER 23 KİŞİDEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR
Sinestezik bireylerde normal insanlara göre bir duyu organına gelen sinyaller başka bir duyu organına gidiyor. Kişi görmüş olduğu renkleri beyninde sese dönüştürebiliyor. Bu durumun birden fazla çeşitli olabiliyor. Mesela kişi, sesleri koklayabilir, renkleri duyabilir, şekilleri tadabilir. Bunun sebebi de beyne giden sinyallerin başka bir duyu organından sorumlu bölgede işlenmesidir. Perception dergisinde yayınlanan bir makaleye göre sinestezi, her 23 kişiden birinde görülüyor. Dolayısıyla beynimiz sandığımızdan daha sık hata yapmaktadır. Oranı bu kadar düşük olan hastalıkta en yaygın görüleni harf ve renk sinestezisidir. Bu kişiler harfleri ve sayıları zihinlerinde kodlamış olduğu renklerde görür. Örneğin kişi 5 sayısını kırmızı görürken, 1 sayısını pembe görebiliyor.
KİŞİ DURUMUN FARKINDA OLMUYOR
Yapılan araştırmalar, sinestezinin çocuk yaşlarda ortaya çıktığını gösteriyor. Algılar kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Her birey farklı algılara sahip olarak doğar. Birçok kişi yaşadığı algısal farklılıkların bilincinde olmaz. Kişi gördüğü, duyduğu şeyleri zihninde kusursuz görür ve bunu gerçek gibi algılar. Dolayısıyla durumun farkında olmuyor. Ancak başka insanlarda gördükleri farklı şeyler sayesinde bunu bir uzmana sorduklarında durumu öğreniyorlar. Kişiye sinestezi tanımı için bazı gerekli hususlar bulunuyor. Bunlara bakıldığı zaman öncelikle kişide sabit olması ve her defasında zihninde aynı şeyin oluşması, istemsiz olarak oluşması, zihinde kodlanan şeylerin hafızada kalması ve kolaylıkla silinmemesi, algıların her mekânda aynı hissi vermemesi yani uzay zamanında bir yere sahip olması belli başlı unsurlardır.
ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Yapılan araştırmalara göre X kromozomu üzerinde taşınan sinestezi erkeklerde daha sık rastlanmaktadır. Sinestezi hastalığına sahip kişilerin matematik ve uzamsal zekasının diğer insanlara göre düşük olduğu görülmüştür. Bunun sebebinin ise beynin sol yarım küresiyle alakalı bir durum olduğu varsayılmaktadır. Bu kişilerde limbik korteksin ve hipokampüsün diğer kişilerden daha etkin olduğu gözlemlenmiştir. Kesin olmamakla beraber Sinestezik kişilerde, sanatsal alanlarda başarılı olduğu görülmüştür. Geçmişten günümüze kadar müzisyen, ünlü ressam ve şairlerin Sinestezik deneyimler yaşadığı bilinmektedir.
Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.