BİST net yabancı para pozisyonu yüksek şirketler hangileri?

BİST net yabancı para pozisyonu yüksek şirketler hangileri?

Seçim sonrası olası bir kur artışından etkilenme olasılığı düşük şirketleri sizler için derledik. İşte Borsa İstanbul’da yılın ilk 3 ayında net yabancı para pozisyonu en yüksek şirketler. Peki, BİST net yabancı para pozisyonu yüksek şirketler hangileri?

Borsa İstanbul’da bulunan şirketlerin 2023 birinci çeyrek bilançolarını açıklamasıyla birlikte net yabancı para pozisyonu fazla olan şirketler ön plana çıkıyor. Seçim sonrası olası sert kur yükselişinde bilançolarının en az etkilenme olasılığı olan şirketler net yabancı para pozisyonu yüksek olan şirketlerdir. Peki, BİST net yabancı para pozisyonu yüksek şirketler hangileri?

NET YABANCI PARA POZİSYONU YÜKSEK ŞİRKETLER

Koç Holding

Türkiye’nin ilk holdingi. Vehbi Koç’un kurduğu Koç Holding’in geçmişi 1920’li yıllara dayanıyor. Koç Holding’in 2023 birinci çeyrek sonuçlarında net yabancı para pozisyonu 13 milyar 629 milyon TL olarak açıklandı.

Enka İnşaat

İstanbul merkezli şirket merhum Şarık Tara ve eniştesi merhum Sadi Gülçelik tarafından kuruldu. Dünya çapında bir mühendislik ve inşaat firmasıdır. Şirket iştirakleri aracılığıyla enerji, ticaret ve gayrimenkul sektöründe de faaliyet göstermektedir. 2023 birinci çeyrek sonuçlarına göre net yabancı para pozisyonu 12 milyar 637 milyon TL olarak açıklandı.

Aselsan

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından 1975 yılında kuruldu. Ankara merkezli ve Türkiye’nin savunma sanayinde lider firmasıdır. Savunma alanında yerli ve milli birçok ürün üretmektedir.2023 birinci çeyrek sonuçlarına göre net yabancı para pozisyonu 12 milyar 535 milyon TL olarak açıklandı.

dolarrr.jpg

Doğan Holding

Enerji, gayrimenkul, eğlence, akaryakıt gibi birçok sektörde faaliyet gösteren şirketin Aydın Doğan tarafından kuruluşu 1960’lı yıllara kadar dayanıyor. 2023 birinci çeyrek sonuçlarına göre net yabancı para pozisyonu 11 milyar 630 milyon TL olarak açıklandı.

Türk Telekom

Türkiye’de telekomünikasyon alanında hizmet veren şirket 1995 yılında PTT’de telekomünikasyon ve posta hizmetlerini birbirinden ayırması dolayısıyla kuruldu. 2005 yılında özelleştirildi. Şu anda yönetiminde Türkiye Varlık Fonu yüksek paya sahiptir.2023 birinci çeyrek sonuçlarına göre net yabancı para pozisyonu 9 milyar 859 milyon TL olarak açıklandı.

Şişecam

Türk cam sanayisinin kurulması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Türkiye İş Bankası çatısı altında 1935 yılında kurulan şirkettir. Şu anda Türkiye’de ve Dünya’da cam, cam ev eşyası, otomotiv camı gibi cam ile ilgili birçok alanda hizmet vermektedir. 2023 birinci çeyrek sonuçlarına göre net yabancı para pozisyonu 7 milyar 575 milyon TL olarak açıklandı.

Tüpraş

1983 yılında Türkiye’de Batman, İzmit ve İzmir’de ki petrol rafinerilerinin birleştirilerek kamu iktisadi teşebbüsü şirket şeklinde faaliyetine başladı. 2005 yılında özelleştirilerek Koç Holding iştiraki olarak faaliyetine devam etti. 2023 birinci çeyrek sonuçlarına göre net yabancı para pozisyonu 6 milyar 569 milyon TL olarak açıklandı.

Ereğli Demir Çelik

Türkiye’nin demir çelik sektöründe lider firması Ereğli Demir Çelik 1960 yılında devlet tarafından kuruldu.2006 yılında özelleştirilerek OYAK çatısı altına girdi. Türkiye'nin en büyük yassı demir üreticisidir. 2023 birinci çeyrek sonuçlarına göre net yabancı para pozisyonu 6 milyar 064 milyon TL olarak açıklandı.

Enerjisa Enerji

Enerjisa, Sabancı Holding tarafından 1996 yılında kuruldu. Türkiye’de birçok ilde enerji dağıtım ve satış faaliyetleri yürütmektedir. 2023 birinci çeyrek sonuçlarına göre net yabancı para pozisyonu 4 milyar 548 milyon TL olarak açıklandı.

GSD Holding

1986 yılında kurulan şirket tekstil, ticaret, tarım, inşaat, turizm gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir.2023 birinci çeyrek sonuçlarına göre net yabancı para pozisyonu 4 milyar 223 milyon TL olarak açıklandı.

NET YABANCI PARA POZİSYONU NEDİR?

Bir şirketin döviz cinsinden (Euro, Dolar, Sterlin, Ruble gibi) varlıkları ile borçları arasındaki farka net yabancı para pozisyonu denir. Burada varlıkların borçlardan fazla olduğu durumlar olumludur. Tam tersi ise olumsuzdur. Eğer şirketin net yabancı para pozisyonu negatif durumdaysa şirket olası kur dalgalanmalarından olumsuz etkilenebilir. Çünkü şirket döviz cinsinden borçlarını dövizleriyle karşılamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.