Başıboş köpekler çoğalıyor: Kim çözecek bu sorunu?

Başıboş köpekler çoğalıyor: Kim çözecek bu sorunu?

Veteriner teknikeri Talha Karaca, sokak köpeklerinin akılalmaz çoğalmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Karaca, “Sokak köpekleri büyük ölçüde denetimsizlik yaşıyor. Barınaklar özverili çalışmıyor” dedi.

Sokak köpekleri özellikle son 10 yılda ülkemizde kriz haline gelmiş konular arasında. Neredeyse her gün köpek saldırıları meydana geliyor. Sokak köpekleri, devlet tarafından bir yasayla korunma altına alınmadığı için de sorun giderek büyüyor.

Ülkemiz insanları, istisnalar haricinde dinimizin gerektirdiği gibi sokak hayvanlarına merhamet ve sevgiyle yaklaşıyor. Ancak sokak köpekleri açlığın ve sevgisizliğin verdiği sinirle insanlara saldırılarda bulunabiliyor. Ülkemizde 2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yaklaşık 10 milyon sokak köpeği bulunuyor. Sokak köpeklerinin sayısının artacağı ise kaçınılmaz bir son. Veteriner Teknikeri Talha Karaca, sokak köpeklerinin insanlara neden saldırdığından, barınak sorunlarından ve sokak köpeklerine çözüm önerileri ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

ANA SORUN: BİLİNÇSİZ ÜRETİM VE BİLİNÇSİZ SAHİPLENDİRME

Talha Karaca, sokak köpeklerinin son zamanlardaki hızlı artışı ile ilgili, “Sokak köpeklerinin çoğalması büyük bir sorun. İnsanlar bilinçsiz bir şekilde köpek üretiyor. Bunların hepsine bakamıyorlar ya da hepsini sahiplendiremiyorlar. Bunları bedava dağıtıyorlar. Özellikle bedava verilince insanlar bunun kıymetini bilmiyor. Sokağa bırakıyorlar. Sokağa bırakılan hayvanlar gidip sokak hayvanları ile çiftleşiyor. Bu da aşırı derecede üremeye yol açıyor. Bu şekilde de hem köpekler artıyor hem de ırk bozuluyor. Bilinçsiz üretim ve sahiplendirme olayı aslında büyük bir tehlike doğuruyor. O köpeklerin yavrularının hepsi de bir anda kısırlaştırılamıyor. Belli kısımlar kısırlaştırılıyor. Herkesin üretici olmaması ve herkesin hayvan sahiplenmemesi gerekiyor” dedi.

foti2.jpg

“SATIN ALINMAMALI, SAHİPLENİLMELİ”

Sokak köpeklerinin kısırlaştırılması ile ilgili konuşan Veteriner Teknikeri Talha Karaca, “Sokaktaki hayvanlar tabii ki kısırlaştırılıyor fakat bu hepsi için aynı anda olamıyor. 10 milyon köpek var diyelim hepsinin ayna anda kısırlaştırılması yapılamaz zaten. 2 milyonu kısırlaştırılıyorsa geri kalanları zaten o sırada üremeye devam ediyor. Böyle olunca da üreme daha fazla artıyor.

Herkes üretici olmamalı. Bir de insanlar sürekli ücret verip cins köpek alıyorlar. Köpek alacaklarına sokaktaki köpekleri sahiplenebilirler. En önemli önerimiz bu olmalı bence. Satın alınmamalı sahiplenilmeli. Cins köpek ya da değil bunlara bakılmamalı” ifadelerini kullandı.

foti1.jpg

“AŞIRI HAYVAN SİRKÜLASYONU VAR”

Sokaktaki hayvanların çoğalmasının en büyük etkeni olarak hızlı üremelerini belirten Talha Karca şunları söyledi: “Sokak köpeklerinin neredeyse hepsi aşılanıyor ve bakımları da yapılıyor. Hayvanların ne kadarına yetilebiliyorsa bakımları yapılıyor. Sokak köpeklerinin bu kadar fazla olmasının sebebi barınaklar özverili çalışmıyor. Çünkü barınaklar hayvanları alıp kısırlaştırıyor, belli aşıları yapıyor tekrar sokağa bırakıyorlar. Tabii ki barınaklar da hepsini alıp orada tutamazlar. Aşırı hayvan sirkülasyonu var. Bu nedenle hayvanları alıp kısırlaştırıp tekrar alındıkları yere bırakılıyor.”

basliksiz-1.jpg

SOKAK KÖPEKLERİ İNSANLARA NEDEN SALDIRIYOR?

Sokak köpeklerinin insanlara, özellikle çocuklara neden saldırdığından bahseden Karaca, “Bu durum tamamen hayvanın psikolojisine bağlı. Sonuçta insanda da böyle. Kimse zarar görmediği birine saldırmaz. Beki o hayvan da yavruyken bir travma yaşamış olabilir. İnsanlardan şiddet görmüş olabilir. Ya da çok aç olabilir bu yüzden saldırıyor olabilir. Özellikle çocuklara saldırdığını duyuyoruz. Çünkü çocuklarımız onlara saldırgan yaklaşıyor. Hayvanlara karşı tabii sevgiyle yaklaşanlar var. Ama bazıları da durduk yere ya da saldıracak diye taş atıyorlar. O köpek karşı taraftan bir etki almadığı sürece öyle bir tepki de vermez.

Veteriner Hekim Kerim Özçelik ise, “Sokaktaki hayvanlara çözüm bulunana kadar onların da bir canlı olduğunu unutmayalım. Onlar için sokaklara, özellikle yaz aylarında su, kış aylarında yiyecek bir şeyler bırakalım” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum