Balkonlar sebze açtı

Balkonlar sebze açtı

Kış hazırlıklarını sürdüren ev hanımları; dolma biber, kabak, patlıcan gibi sebzeleri küçük bir işlemden geçirdikten sonra iplere dizerek, evlerinin balkonlarında kurutmaya bırakıyor. Kurutmalıklar, renkli karelere sahne oluyor.

Başkentli ev hanımlarını kış telaşı iyice sardı. Hanımlar, kış hazırlıklarını birkaç aydır imece usulü hummalı bir şekilde sürdürüyor. Yufka, pestil, tarhana gibi yiyeceklerin hazırlıklarını tamamlayan hanımlar şimdi ise kendi yetiştirdikleri veya pazardan aldıkları biber, dolma biber, kabak, domates, patlıcan gibi sebzeleri bir işlemden geçirdikten sonra iplere dizerek, evlerinin balkonlarına asıyor. Kurutulmak için evlerin balkonlarında bekletilen türlü türlü sebzeler, renkli anlara da sahne oluyor. 

AİLE BÜTÇESİNE KATKI 

Mevsiminde çıkan sebzeler ucuza alındıktan sonra küçük bir işlemle kurumaya hazır hale getiriliyor. Kurutmalıklarla ilgili gazetemize bilgi veren Müzeyyen Ülkan adlı ev hanımı, kış aylarında yaşanılan ağır hava şartlarından dolayı sebzeleri yazın kurutmaya gittiklerini ve böylelikle aile bütçesine katkı sağladıklarını belirterek, “Bu sebzeler kışın pahalı oluyor. Bu ürünleri kışın rahatlıkla tüketebilmek için yazdan kurutuyoruz, rahat ediyoruz” diyor.  

SAĞLIKLI BESLENME YOLU

Bu şekilde kış vakti hormonsuz gıda da tüketmek zorunda kalmadıklarını aktaran Ülkan, “Kışın üretilen sebze ve meyveler pahalı olduğu kadar hormonlu da oluyor. Hormonlu ürünlerin zararı herkesçe biliniyor. Yazdan yaptığımız hazırlık ile kışın sağlıklı beslenme imkanı buluyoruz” diye konuştu.

PAZARDA, MARKETTE YOĞUNLUK

Kurutmalık hazırlıkları nedeniyle pazarlarda, marketlerde bir yoğunluk yaşanıyor. Vatandaşlar, uygun fiyata buldukları mevsim sebzelerini kilolarca alarak kurutmaya bırakıyor.   

KURUTMALIKLAR NASIL HAZIRLANIR

Kışın tüketilmek üzere şimdiden hazırlanan kurutmalıkların yapımı ise bir hayli kolay. Kurutulacak sebzeler, temin edildikten sonra bir bıçak yardımı ile küçük bir işlemden geçiriliyor. Kimi sebzenin kabuğu soyulurken kiminin ise içi oyuluyor. Parça parça kesilen sebzeler bir iğne yardımı ile ipe sıralı bir şekilde geçiriliyor. Ardından bol güneş alan bir yere kuruması için asılıyor. Kuruyan sebzeler, buzluklara kaldırılıyor. Kışın tüketilmeye hazır hale geliyor. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.