Az bilinen iş imkanı yüksek bölümlerden! Türkiye’de sadece 5 üniversitede var
Az bilinen iş imkanı yüksek bölümler merak ediliyor. YKS’nin ardından az bilinen ve 2 yıllık olan o bölümün mezunlarının iş bulma imkanı yüksek görünüyor. O bölüm ise Podoloji. İşte Podoloji bölümü hakkında merak edilenler.
YKS sınavlarının ardından öğrenci ve veliler az bilinen iş imkanı yüksek bölümleri araştırıyor. Tercih sürecinde puanlarını doğru değerlendirmek isteyen öğrenci ve veliler az bilinen iş imkanı yüksek bölümleri merak ediyor. O bölümlerden biri de Podoloji. İşte Podoloji bölümü hakkında merak edilenler:
SADECE İSTANBUL, KOCAELİ, ZONGULDAK VE ŞANLIURFA’DA VAR
17-18 Haziran’da gerçekleşen YKS sınavları sonrası öğrencileri heyecanlı bir tercih süreci bekliyor. 20 Temmuz’da açıklanacak sonuçların ardından başlayacak tercih sürecinde öğrenci ve veliler iş imkanı yüksek az bilinen bölümleri de merak ediyor. Türkiye’de sadece 5 üniversitede bulunan o bölüm ise yeni adını duyurmaya başladı. 3’ü devlet 2’si özel üniversitesinde bulunan, 2 yıllık o bölüme yerleşebilmek için sadece TYT puanı yeterli bulunuyor. Bölümün adı Podoloji: Sadece İstanbul, Kocaeli, Zonguldak ve Şanlıurfa’da ki üniversitelerde bulunuyor. İşte Podoloji bölümü hakkında merak edilenler:
PODOLOJİ BÖLÜMÜ NEDİR?
Podoloji, ayak hastalıkları bilimi olarak bilinmektedir. Amacı ayak sağlığını iyileştirme ve ayak hastalıklarını önlemektir. Podoloji bölümü tırnak batması, tırnak mantarı, diyabetik ayak, medikal ayak bakımı nasır gibi hastalıkların yardımcı tedavisi ve bakım hizmeti sunan bir alandır. Ayakların vücuttaki konumu ve işlevi, bakım süreciyle de ilgilenir. Ortopedi ve dermatoloji gibi diğer tıp alanlarıyla birlikte çalışır. Podolog olmak isteyen öğrenciler 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksek Okulları’nın Podoloji bölümlerinde okuması gerekmektedir. Bu alanda eğitim alanlar Podolog unvanıyla çalışır. Podologlar bireylerin ayak sağlığının korunması ve bakımına yönelik ilgili uzman doktorun teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların ayak tedavisini yapan koruyucu ve önleyici tedavi gerçekleştiren sağlık teknikeridir. Podologlar KPSS puanıyla devlet hastaneleri ve özel hastanelerinin yanı sıra, özel kliniklerde, el ayak sağlığı merkezlerinde ve ayak sağlığı ile ilgili cihaz üreten şirketlerde çalışabilmektedir.
PODOLOJİ BÖLÜMÜ TABAN PUANLARI
Az bilinen ve iş bulma imkanı yüksek görünen bölümlerden Podoloji bölümünü YÖK verilerine göre Türkiye’de sadece 3 devlet üniversitesi ve 2 özel üniversitede bulunmaktadır. TYT puanı ile öğrenci alan bölüm Türkiye’de sadece İstanbul, Kocaeli, Zonguldak ve Şanlıurfa’da ki üniversitelerde bulunuyor. İlk kez 2012’de Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda açılan bölüm sonradan özel üniversitelerde de bulunmaya başladı. YÖK verilerine göre Podoloji bölümü bulunan üniversiteler ve taban puanları ise şu şekilde;
1- HARRAN ÜNİVERSİTESİ
2022 YÖK verilerine göre Harran Üniversitesi Şanlıurfa Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda bulunan bölüme son yerleşen kişinin puanı 313,96. 36 kişilik kontenjan açılan Harran Üniversitesi Podoloji bölümüne 2022’de yerleşen son yerleşen kişinin başarı sırası 660.556 olarak gösteriliyor. Harran Üniversitesi Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu Harran Üniversitesi Yenişehir Yerleşkesi’nde bulunuyor.
2- KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda bulunan bölüm 2022 YÖK verilerine son yerleşen kişinin puanı 309,17. 2022’de Podoloji bölümüne Kocaeli Üniversitesi’nde 52 kişilik kontenjan açılıyor. Bölüme 2022’de yerleşen son yerleşen kişinin başarı sırası ise 705.803 olarak gösteriliyor. Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi’nde bulunuyor.
3- ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ
2022 YÖK verilerine göre Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda bulunan Podoloji bölümüne Zonguldak’ta son yerleşen kişinin puanı 296,67. 52 kişilik kontenjan açılan bölüme 2022’de yerleşen son kişinin son yerleşen kişinin başarı sırası 836.968 olarak açıklandı. Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İbn-i Sina Kampüsü Esenköy, Kozlu’da bulunuyor.
4- İSTANBUL ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ
Vakıf üniversitesi statüsünde bulunan okulda Podoloji bölümü 2022 verilerine göre birinci ve ikinci öğretim olarak burslu seçeneği ile bulunuyor. 2022 YÖK verilerine göre üniversitedeki Podoloji bölümü birinci öğretim (burslu) taban puanı 334,93, başarı sırası 490.593. İkinci öğretim (burslu) taban puanı 344,548, başarı sırası ise 427.225 olarak gösteriliyor. Üniversitenin podoloji bölümü ücreti kaynaklarda burssuz 80 bin TL olarak belirtiliyor.
5- İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
2022 YÖK verilerine göre üniversitenin burslu taban puanı 322,129, başarı sırası ise 588.387, yüzde 50 indirimli seçenek ise taban puanı 271,668, başarı sırası 1 milyon 158 bin 640 olarak gösteriliyor. Kaynaklarda 2022’de İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO’da tüm bölümler için istenen ücretin 46 bin TL olduğu belirtiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.