AYKO Başkanı Mehmet Polat: "Un fiyatlarına müdahale şart"

AYKO Başkanı Mehmet Polat: "Un fiyatlarına müdahale şart"

AYKO Başkanı Mehmet Polat ve oda üyeleri, un piyasasında tekelleşme olduğunu belirterek, ‘‘Devlet bu işe müdahale etmeli. Tavan fiyat uygulaması şart’’ dedi.

Ankara Yufkacılar ve Kadayıfçılar Odası (AYKO) Başkanı Mehmet Polat son günlerde artan un fiyatlarına tepki gösterdi. Bir çuval una yüzde 60 zam yapıldığına dikkat çeken Polat, fiyatların şu anki piyasa koşullarını yansıtmadığını belitti. Bir çuval unun fiyatının 95 liradan 150 liraya çıktığını ve piyasada tekelleşme olduğunu belirten Polat, döviz artışının bahane edilerek fırsatçılık yapıldığını kaydetti. Devletin fırsatçılara müdahale etmesi gerektiğini de vurgulayan Polat, unda tavan fiyat uygulamasına geçilerek dolar kuru üzerinden fiyat verilmesinin önüne geçilmesini talep etti.

“KEPENK KAPATIRIZ”

Ankara Yufkacılar ve Kadayıfçılar Odası Başkanı Mehmet Polat yaptığı basın açıklamasında keyfi zamcılara tepki gösterdi. Polat, son günlerde artan dövizle birlikte un fiyatlarına gerçeği yansıtmayan zamlar yapıldığını belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tavan fiyat uygulamasına geçmesini talep etti. Birçok firmanın un çuvalına gelen ve gerçeği yansıtmayan zamlar yüzünden işçi çıkardığına değinen Polat, eğer yetkililer duruma müdahale etmezse birçok esnafın kepenk kapatacağını söyledi.

95 LİRADAN 175 LİRAYA ÇIKTI

Un fiyatlarının fırsatçılar tarafından sürekli artırıldığına dikkat çeken Polat, “Görüyoruz ki piyasanın şartlarına göre zam yapılmıyor. Bir çuval unu (50 kg) 95 liradan alırken şu an 150 liradan alıyoruz. Fiyatlar sürekli değişiklik gösteriyor. Zammın bu kadar yüksek olmasını gereksiz görüyoruz. Şu anki piyasanın durumuna göre 50 kg’lık un çuvalının en fazla 110 lira fiyatlarında seyretmesi lazım. Bazı üyelerimize toptancılar 175 liradan fiyat vermişler. Bazılarına ise 150 liradan fiyat veriyorlar. Burada esnaf mağdur oluyor” dedi.

DÖVİZ ÜZERİNDEN FİYAT HESAPLAMASI YAPILMASIN

Yaklaşık 4 senedir yufka fiyatlarına zam yapmadıklarını söyleyen Polat, zam yapma taraftarı olmadıklarını söyleyerek bu fiyatlara dur denilmesi gerektiğini söyledi. Dolar üzerinden satış yapıldığına vurgu yapan Polat, astronomik şekilde yapılan zammın şu anki piyasa koşullarını karşılamadığını ifade etti. Yufka fiyatlarına zam yapmanın çözüm olmayacağını kaydeden Polat, “Alım gücü düşük olduğu için zam yapma taraftarı değiliz. Yufkanın kilosu 9 lira, kadayıfın ise 10 liradır. Uzun yıllardır bu fiyatlar böyledir. Dolar fiyatları üzerinden un satılmasına karşıyız” diye konuştu.

“KONTROL YOK, KEYFİYET VAR”

Serbest piyasa adı altında küçük esnafın mağdur edildiğini ve bunun sonucunda da tüketicinin de mağdur edildiğine vurgu yapan Polat, “Un tedarik eden firmalar şu sıralar sipariş dahi almıyorlar. Burada fırsatçılık olduğunu düşünüyoruz. Bakanlığın buna dur demesi lazım. Devlet eliyle bu işin çözülmesi gereklidir. Kontrol yok keyfiyet var” şeklinde konuştu.

“TEKELLEŞME VAR”

Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Kadıncıoğlu ise un piyasasında tekelleşme olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı, “Un piyasasında tekelleşme var. Türkiye’de 15-16 firma var ve fiyatları bunlar belirliyor. Bunları denetleyen üst bir devlet kurumu yok. Tekelleştikleri için istedikleri fiyatı uyguluyorlar. Avrupa’da Türk lirası ile unun kilosu 50 kuruştur ama Türkiye’de 1,5-2 lira civarında seyrediyor. Avrupa’da daha pahalı olması lazım. Buradaki başıboşluktan dolayı bu fiyatlarla karşı karşıyayız.” 

YAPILAN ZAMLAR ENFLASYONU KÖRÜKLÜYOR

“Fiyatların bu kadar artırılması enflasyonu körüklüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı buna müdahale etmelidir. Hükümet yetkilileri tavan ve taban fiyatları belirlemelidir ki fırsatçılara fırsat verilmesin. Biz ürünlerimizi satarken tavan fiyat uyguluyoruz ve o fiyatın üstüne çıkamıyoruz. Un piyasasında da bu uygulanmalı yoksa esnaf batma durumuna gelmiş durumda.”

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.