Ayakkabı İmalatçıları Can Çekişiyor

Ayakkabı İmalatçıları Can Çekişiyor

Bir zamanlar revaçta olan ayakkabı imalatçıları sektörü, ucuza satılan seri üretim ayakkabılar yüzünden yok olma tehdidi ile karşı karşıya.

 

SÜLEYMAN TOKER/HABERVAKTİM

Yaklaşık 35 yıldır Ulusta ayakkabı imalatçılığı yapan Rüstem Tunç, yeni neslin mesleğe rağbet göstermediğinden ve sektöre devlet desteği olmadığından dolayı mesleğin yok olmak üzere olduğunu söyledi. Özellikle Çin’den gelen ve fabrikasyon ürünlerin ayakkabı imalatçılığını olumsuz şekilde etkilediği aktaran Tunç, “Malum Çin’de işçilik bizim ülkemizden daha ucuz olduğundan ve seri üretim yapabildiklerinden dolayı onlarla rekabet edemiyoruz. Bizim gibi el emeği göz nuru mesleklere sahip olanların mesleklerini icra ettirebilmesi için devlet desteği ile birlikte şartların iyileştirilmesi gerekir” dedi.

SEKTÖRÜN YAŞAMASI İÇİN DEVLET DESTEĞİ ŞART

Mesleğin ayakta durabilmesi için şartların iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Tunç, “Sektörün en büyük sorunu sanayi olmamamızdır. Sanayi olamadığımız içinde bunun çok büyük sıkıntılarını çekiyoruz. Kendimize sanayi imkânı bulamıyoruz, sanayi imkânı bulamadığımız içinde kendimizi geliştiremiyoruz. Ayakkabı imalatçılığının gelişmesi ve rağbet görebilmesi devlet desteğini olması gerekir. Şuan da var olan birtakım devlet teşviklerinden sektör olmadığımızdan dolayı yararlanamıyoruz. Devletimizin tabiriyle bizler merdiven altı üretim yapıyoruz. Devlet teşvikleri olmasına rağmen kriterlerimiz uymadığı için bu teşviklerden istifade edemiyoruz. Onun için devlet desteği olmadan mesleğinin gelişmesi ve kendini yenilemesi imkânsız gözüküyor” diye konuştu.

SERİ ÜRTEİMLE REKABET EDEMİYORUZ

Özellikle Çin'den ithal edilen ayakkabıların yanı sıra piyasada ucuza satılan ayakkabıların mesleklerini bitirme noktasına getirdiğini ifade eden Tunç, “Bir zamanlar Başkentte ayakkabı imalatçıları çok güzel ilgi görürdü. Ancak bugün gelinen nokta ise pek iç açıcı değil. Özellikle Çin’den gelen ayakkabılar sektörü bütünüyle olumsuz etkiledi. Onun haricinde fabrikasyon imalatlarda el işçiliğine büyük bir darbe vurdu. Bu nedenlerden ötürü bizim gibi el emeği göz nuru işçilik yapan ustalar çok büyük zararlar gördü. El yapımı deri ayakkabılar da hiçbir türlü imitasyon malzeme kullanılamamasından dolayı ayak sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Ancak el işçiliği fiyatının biraz yüksek olması, insanlarımızı imitasyon olan Çin malına yöneltiyor. Ancak ucuza alıp giydikleri ayakkabı ayak sağlığı açısından ayakkabıyı giyenlerin ayak yapısını bozuyor. Çin’de işçilik ucuz olduğundan dolayı bizim bu şartlarda onlarla rekabet etmemiz çok zor görünüyor” şeklinde konuştu.

MESLEK YOK OLMAK ÜZERE

Ayakkabı imalatçılığının Ankara’da çok zor durumda olduğuna belirten Tunç, “Her geçen gün meslektaşlarımız işletmelerini tek tek kapatmak zorunda kalıyor. Şuan da sayımız oldukça azaldı. Bizler gelecek nesillere bu mesleği aktaramayacağız ancak bizden sonra bir gelişme olur mu bilemiyorum. Eskiden herkes çocuklarını zanaata verirdi. Ama şuanda zanaata kimse rağbet göstermiyor. Teşviklerin olmaması insanları bu tarz el işçiliği olan mesleklere yönelmesini engelliyor. Şuanda Milli Eğitimin açmış olduğu çıraklık okullarından okuyanlar sadece okumak için okuyorlar. Bu okulların geliştirilmesi gerekir. Sadece teori öğretilerek emek isteyen meslekler öğrenilemez. Pratik olmadığı sürece kişi ne mesleği tanıyabilir ne de meslek bir adım yol alabilir. Ayrıca yeterli sosyal aktivite ve kazanç olmaması da insanların mesleğe yönelmesinde çok büyük bir engeldir” dedi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.