AVM’ler dinlendirmiyor aksine yoruyor

AVM’ler dinlendirmiyor aksine yoruyor

Hafta sonları AVM’lerde uzun zaman geçirenler hem kendini yoruyor hem de Ankara’nın güzelliklerinden mahrum kalıyor.

Başkentliler hafta sonlarını Alışveriş Merkezilerinde (AVM) geçiriyor. Hemen hemen her ilçede olmak üzere Başkent’te toplamda 19 adet AVM bulunuyor. Özellikle bugünlerde hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesiyle birlikte vatandaşlar tatil günlerinde zamanlarının büyük çoğunluğunu bu mekânlarda geçiriyor. Gürültünün ve kalabalığın had safhaya ulaştığı AVM’lerde vatandaşlar dinlenmekten ziyade evlerine yorgun dönüyor. 

YAŞAM ALANI

whatsapp-image-2017-12-26-at-09.37.47.jpeg

Günümüzde AVM’ler yalnızca alışveriş merkezi özelliğinden çıkarak adeta yaşam alanı küçük bir kent merkezi görüntüsünü andırıyor. Yeme içme ve kıyafet alışverişinin yanı sıra sinemaların, eğitim kültür faaliyetlerinin ve hatta tiyatro salonlarının dahi bu alanlarda tek çatı altında olması yaşanan yoğunluğun en büyük sebebi olarak gösteriliyor.

KALABALIK VAR İŞ YOK

Yaşanan yoğunluğun kendilerine fayda sağlamadığını insanların alternatifsizlikten burada olduklarını söyleyen ve gazetemize açıklamalarda bulunan AVM esnafı , “İnsanlar buraya daha çok ısınmaya geliyor yoğunluğun iş olarak bize bir getirisi yok. Herkes zannediyor ki dükkânlar doluyor taşıyor bakın koridorlar dolu fakat dükkânlar bom boş. Gerçek müşteride bu yoğunluktan kaçıp gelmiyor. Anlayacağınız iki türlü işler düşük” dedi.

Ankaralıların çoğu tatil günlerini ve boş zamanlarını AVM’de geçirirken başka alternatiflerde bulunuyor. Bunlardan bazıları ise şu şekilde sıralayabiliriz. 

YAŞAYAN TARİH HAMAMÖNÜ

hamamonu.jpg

Bu mekânlardan ilk akla gelen Başkentin en eski yerleşim noktalarından biri olan Tarihi Hamamönü. Sıhhiye’ ye yaklaşık 1.5-2 km yürüme mesafesi bulunan Hamamönü’ne gittiğinizde karşılaştığınız mimarı ile adeta başka bir çağa ait hissediyorsunuz. Tarihi mekanlar, restoranlar, sanatsal çalışmalar barındıran Hamamönü’nde bir çok müzede yer alıyor. Ayrıca Ankara’da sosyal medya üzerinde fotoğrafı en çok paylaşılan yer olma özelliğiyle de biliniyor. 

HUZUR VE MANEVİYAT HACI BAYRAM’DA 

3399-cabir-haci-bayram-veli-camii-1931-950px.jpg

Bir diğer mekân ise Ulus’ta bulunan 1400’lü yıllardan kalma Hacı Bayram Veli Camii ve Türbesi ile onun çevresinde bulunan eski Ankara mimarisine sahip yapılardır. Ayrıca türbenin hemen yanı başında bulunan eski Roma dönemine ait kalıntılarda Başkentin birçok kültüre ev sahipliği yaptığını gösterecek cinsten.  Huzurun ve maneviyatın güçlü şekilde hissedildiği bu mekânda vatandaşlar ibadetlerini yapmalarının yanı sıra birçok restoran ve mağaza sayesinde gündelik ihtiyaçlarını da karşılıyorlar.

SANAT VE MÜZİĞİN 

Altındağ ilçesi sınırlarında 18.yy da yapılan Pirinçhan şehrin ilk ahşap hanı olma özelliğine sahiptir. Önceki zamanlarında konaklamaya ve karakola ev sahipliği yapan bu yer günümüzde antikalar, halı ve kilimler, ahşap malzemeler ile gümüş bakır birçok eşyayı alabileceğiniz dükkân bulunuyor. Bunların yanı sıra içeride zamanın ruhunu anlayabileceğiniz kafelerde var. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.