Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 99. yıl dönümü

Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 99. yıl dönümü

Bugün, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 99. yıl dönümü... Peki, Atatürk kaç yılında Ankara'ya geldi? Nereden geldi? Ankara neden milli mücadelenin merkezi oldu? Atatürk'ü Ankara'da kim karşıladı?

Atatürk Ankara'ya ne zaman geldi?

27 Aralık 1919 tarihinde Dikmen sırtlarından Ankara’ya giriş yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gelişinin 99’uncu yılı bugün kutlanacak. 

Ankara’nın cephelere olan uzaklığı ve coğrafi konumu nedeniyle Milli Mücadele’nin merkezi olacağını düşünen Mustafa Kemal 27 Aralık 1919 tarihinde Dikmen sırtlarından Ankara’ya giriş yaptı.

Ankaralılar tarafından törenle karşılanan, gösterilen ilgiden memnun olan Mustafa Kemal seğmenlerin kararlı ve dik duruşlarından hayli etkilendi.

Mili mücadelenin yürütülmesinde önemli role sahip olan Ankara, aslında Mustafa Kemal’in ilk geldiği günlerden itibaren Türkiye Cumhuriyeti’ne Başkentlik yapmıştır. 

MÜCADELENİN MERKEZİ ANKARA’YI SEÇTİ

Mili mücadelenin başlamasında Kurtuluş Savaşı, TBMM’nin açılması ve Türk ordusunun hazırlanmasında büyük dönüm noktası olan Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 99. Yılı bugün kutlanıyor.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında Osmanlının mağlup sayılmasının ardından Anadolu’nun pek çok noktası düşman işgaline uğramış ve parçalanmıştı.

19 Mayıs 1919 yılında Samsun’a çıkarak bu işgale dur demek isteyen Gazi Mustafa Kemal sırasıyla Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas şehirlerine giderek burada bu işgalin kabul edilemeyeceğine yönelik genelgeler yayımladı.

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.