Artık kimse hastalanmayacak! Sağlık literatüründe yeni gelişme: “Ters aşı”

Artık kimse hastalanmayacak! Sağlık literatüründe yeni gelişme: “Ters aşı”

Dünyadaki bilim insanları sağlık literatürüne yeni bir çalışma ekledi. ‘Ters aşı’ denilen bu çalışmayla bağışıklık sistemini harekete geçirmek amaçlanıyor. Çalışma, şu ana kadar yalnızca farelerde deneniyor.

Otoimmün hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen ters aşı çalışmaları devam ediyor. Bilim insanlarının geliştirdiği son aşı biçimi olan ters aşı ile bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Şimdiye kadar yalnızca farelerde denenen ter aşı, otoimmün denilen yani bağışıklık sisteminin gerektiğinden fazla çalışması durumuyla birlikte vücudun kendi dokularını yabancı olarak algılamasıyla dokulara saldırması ve zarar vermesi engellenecek. Uzmanlar çalışmaların devam ettiğini belirtirken, bir taraftan da hayvanlarda denenen her aşının insanlarda etkili olamadığı belirtiliyor.

asi-3-001.jpg

FARELERDEKİ MULTİPL SKLEROZU TEDAVİ ETTİ

Bilim insanlarının yaptığı çalışmalarla ortaya çıkardığı bu aşı, miyelin kılıfların veya beyindeki ve omurilikteki sinirleri çevreleyen yalıtkan kaplamaların sistematik olarak tahrip edildiği bir otoimmün hastalık olan multipl skleroza benzer bir duruma sahip farelerde uygulandı. Tedavi uygulanan fareler, hastalığın semptomlarını tersine çevirdi ve sinir hücrelerinin işlevini eski haline getirdi. Farelerde sonuç alınan bu çalışma, Nature Biomedical Engineering dergisinde 7 Eylül'de yayınlanan bir çalışmada tüm insanlığa duyuruldu.

asi-4.jpg

“HER ZAMAN İNSANDA YARAMAZ”

Uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkarılan bu çalışmanın farelerdeki başarısını değerlendiren uzmanlar, hayvanlardaki her başarılı deneyin insanlarda aynı etkiye sahip olamayacağına değindi. Konuyla ilgili olarak alanında uzman insanlar: “Belirli bir hastalığı olan tüm insanlarda tek bir yaklaşımın işe yaraması pek mümkün değil. Çünkü bu hastalıkların insan popülasyonunda daha fazla çeşitliliği var. Kısmen bunun nedeni, bağışıklık sisteminde önemli olan genler de dâhil olmak üzere insanların genetik olarak birbirinden çok farklı olması” değerlendirmelerinde bulundu.

asi-5-001.jpg

BİLİM İNSANLARINDAN UMUTLU AÇIKLAMA

Dünyanın farklı üniversitelerindeki profesörler Nature Biomedical Engineering dergisinde yayınlanan bu ters aşı ile ilgili olarak, birbirinden farklı ama umutlu açıklamalarda bulundu. Profesörler, “Bu gerçekten heyecan verici bir araştırma alanı", “Otoimmünite için mevcut tedaviler aslında bir tür geniş kapsamlı bağışıklık bastırıcılardır ve siz bunları alırken işe yararlar, ancak almayı bıraktığınızda da çalışmayı bırakırlar. Aşıyla ilgili fikir, o terapiye dair hafızayı geliştirmenizdir” dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.