Araba yaz bakımı nasıl yapılır? Araba yaz bakımı için yapılması gerekenler nedir?
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte milyonlarca sürücünün araçlarına yaz bakımı yaptırmasının zamanı geldi. Sürücüler yaz bakımı için yapılması gerekenleri araştırıyor. Peki, araba yaz bakımı nasıl yapılır? Araba yaz bakımı için yapılması gerekenler nedir?
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sürücülerin sorun yaşamaması için araçlarını kontrol ettirmesi gerekiyor. Sürücüler araçlarında yaz bakımı için nelerin yapılması gerektiğini araştırıyor. Sürücülerin araçlarında yaz bakımında neler yaptırması gerektiğini derledik. Peki, araba yaz bakımı nasıl yapılır? Araba yaz bakımı için yapılması gerekenler nedir?
ARABA YAZ BAKIMI NASIL YAPILIR? ARABA YAZ BAKIMI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NEDİR?
LASTİK KONTROLÜ
Yaz ayları geldiğinde araçlarınızda eğer kullanıyorsanız kış lastiklerinizi değiştirmeniz gerekiyor. Kış lastiği kullanmıyorsanız da mevcut lastiğinizi kontrol ettirmeniz diş derinliğine, yanak kalınlığına ve basıncına baktırmanız lazım. Lastikler araçlarınızda yakıt verimliliği ve sürüş performansı açısından önemli bulunuyor.
FAR VE SİLECEKLERİN KONTROLÜ
Bu kontroller sadece yaz bakımına özel olmamakla birlikte bakım sırasında kontrolü gerekiyor. Aracınızın fren, geri vites, far ve diğer lambalarını kontrolü sağlanmalı. Bunun dışında kış aylarındaki yağmurlu havalarda sık kullanılan sileceklerin lastiklerinin kontrolü ve değişimi sağlanmalı. Yaz aylarında sıcak ve tozlu hava dolayısıyla camlarınızı temizlemeniz gerektiğinde eski ve çürük silecek lastikleri sürüş güvenliğinizi tehlikeye atabilir.
FREN KONTROLÜ
Aracınızın her bakımında fren sisteminizi kontrol ettirmelisiniz. Fren ayarının yanlış olması durmanızı engeller ve lastiklerin aşınmasını hızlandırır. Bununla birlikte fren hidrolik yağınıza ve fren balatalarınıza baktırmanız gerekmektedir.
RADYATÖR SIVISI KONTROLÜ
Radyatör ve soğutma sıvısı aracın en önemli bileşenlerinden biridir. Bu sıvı kirlenirse raç radyatörünün ömrü kısalır ve bozulmaya başlar. Yılda bir kez radyatör temizliği yaptırmak gerekmektedir. Radyatör aynı zamanda her yaz başlangıcında kontrolden ve bakımdan geçmesi gerekiyor. Bu aynı zamanda aracınızın hararet ve motor arızalarının engellenmesini sağlar. Araçlarda kullanılan soğutma sıvısı soğuk havaların yanı sıra sıcak havalarda da gereklidir.
KLİMA KONTROLÜ
Yaz aylarındaki sıcak havalar araç içini aşırı ısıtmaktadır. Araç içindeki sıcak hava sürücüleri ve yolcuları etkileyebilir. Bu nedenle klimayı açmak gerekebilir. Kış aylarında kullanılmayan klima nedeniyle polen filtresi değişimi, klima gazının yenilenmesi ve klima peteklerinin temizlenmesi gerekmektedir.
FİLTRE KONTROLÜ
Yaz aylarının sıcak geçmesi araçlarda motorun soğumasına ihtiyacı artırır. Bu nedenle hava filtresi başta olmak üzere diğer filtrelerin kontrolü gerekmektedir. Kirli bir hava filtresi aracın daha fazla yakıt tüketimi başta olmak üzere temiz hava motora girmediğinden dolayı motor arızalarına yol açabilir.
MOTOR YAĞI VE AKÜ KONTROLÜ
Aracınızın motor yağı her 10 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor. Eğer değişim kilometresine daha ulaşmadıysanız bile yağ seviyesinin kontrolü sağlanmalı azalma var ise ilave yapılmalıdır. Aynı zamanda her motor yağı değişiminde yağ filtrelerinin de değişimi gerekmektedir. Akülerin ise ömrü üzerindeki renkten kontrol edilmeli, akü kutup başları akü sıvı seviyesinin kontrolü sağlanmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.