Ankara'nın sanatsal demircisi, 26 ülkeye ihracat yapıyor

Ankara'nın sanatsal demircisi, 26 ülkeye ihracat yapıyor

Ankara Kalesi’nde demir işleyen 45 yıllık ferforje demir ustası Mehmet Devecioğlu ürünlerini 26 ülkeye ihraç ediyor. Yaklaşık 8 ülkeden kendisine teklif geldiğini dile getiren Devecioğlu, “Hiçbirini kabul etmedim. Burada sanatsal üretim yapıyorum'' dedi.

Ankara Kalesi’nde demir işleyen 45 yıllık ferforje demir ustası Mehmet Devecioğlu eserlerini 26 ülkeye ihraç ediyor.

Yaklaşık 8 ülkeden kendisine teklif geldiğini dile getiren Devecioğlu, “Birçok ülke vatandaşları beni ülkelerine davet etti. Ama kabul etmedim. Burada çırağım olsun istedim fakat oğlum bile bu işi yapmak istemedi’’ dedi. 

Ankara'da ferforje demir ustası sayısı sınırlı

Küçük yaşlarda başladığı demir ustalığını Ankara Kalesi’ndeki dükkânında devam ettiren Mehmet Devecioğlu Ankara’da bu işi yapan 6 ustadan biri. 45 yıldır demir sanatı ile uğraşan ve demiri sanatsal yönden işleyen Devecioğlu, eserlerini 26 ülkeye ihraç ediyor.

Avrupa'dan iş teklifi...

Avrupa’daki eserlerini görenlerin iş yaptırmak için Ankara’ya dükkânına geldiklerini söyleyen Devecioğlu, “8 ülkeden iş teklifi aldım. Avrupa’ya taşınmamı ve beraber çalışmak istediler. Ben burada kalmayı tercih ettim. Maddi bir beklentim yok. Bu işi hobi olarak yapıyorum” dedi.

“SANATSAL DEMİRCİYİM”

İlkokul yıllarından itibaren demircilik yapan ferforje demir ustası Mehmet Devecioğlu gazetemize konuştu.
45 yıldır demir sanatı ile uğraşan Devecioğlu Ankara Kalesi’nde ki dükkânında ürettiği eserlerini 26 ülkeye ihraç ediyor.

Özel sipariş alarak iş yaptığını dile getiren Devecioğlu, “26 ülkeyle çalışıyorum. Her işi almıyorum. Demirci deyince insanların kafasında kapı, pencere yapan biri olarak algılanıyorum. Hâlbuki ben sanatsal demirciyim. Bu farkı insanlara anlatırken güçlük çekiyoruz.” dedi.

Özel tasarım demir işlemesi yapıyor

Demiri sanatsal yönden işlediğini söyleyen Devecioğlu, “Halkımız demiri inşaat demir olarak görüyor. Ürettiğimiz sanat eserlerini pahalı buluyorlar. Kilo hesabı yapıyorlar. Değerini siparişi veren kişi ile sanattan anlayan kişiler biliyor. Yaptığımız iş her yerde yapılabilen bir iş değildir. Demir de hiçbir firma müşteriye özel bir üretim yapmaz. Ben müşterinin kafasında hayal ettiği ürünü ortaya çıkarıyorum” diye konuştu.

c6b591b2-420e-48bd-a784-f74cfcb01929.jpg

''Bizden sonra Ferforje demir ustası kalmayacak''

Ankara’da bu işi yapan 6 usta kaldığını söyleyen Devecioğlu, kendilerinin mesleği bıraktıktan sonra bu işi yapacak kimse kalmayacağını iddia etti.

Bizden sonra bu işi yaptıracak kimse bulamayacaklar” diyen Devecioğlu şu ifadeleri kullandı, “Biz sanatsal görüşe sahibiz. Müşteriyi çok iyi anlıyoruz. Biz mesleği bıraktıktan sonra bu işi yapacak kimse kalmayacak. Kaba demir işçileri, bizim gibi sanatsal bir ürün ortaya çıkaramaz.”

YETİŞTİRECEK ELEMAN BULAMIYOR

Yetiştirecek eleman bulamadıklarını dile getiren Devecioğlu, ‘‘15 yıl kendi oğlum yanımda çalıştı. Daha sonra ayrılmak istedi. Burada kazandığının çok çok azına başka bir işe girdi. Kendi oğlum bile çalışmak istemiyorsa başkasına bir şey diyemeyiz” ifadelerini kullandı.

AVRUPA’DA ESERLERİNİ GÖREN ANKARA’YA GELİYOR

Amerika, Kanada, Fransa, Hollanda, Almanya, Danimarka gibi birçok ülkede müşterileri olan Devecioğlu, “Bir ısrar üzerine Almanya’ya bir kapı yaptım. Normalde benim alanım değildir ama kapı üzerinde çok güzel el sanatı ve incelik vardı. Bu yüzden yaptım. Almanya’da Fransız bir turist gezerken kapıyı görüyor ve ev sahibine nerede yaptırdığını soruyor. O da benim adresimi veriyor ve bir gün Fransız çıkıp buraya kadar geliyor. Aynı kapıyı ona da yapmamı istedi bende yaptım” dedi.

8 ÜLKEDEN İŞ TEKLİFİ GELDİ

Yaklaşık 8 ülkeden kendisine teklif geldiğini dile getiren Devecioğlu, “Birçok ülke vatandaşları beni ülkelerine davet etti. Oraya taşınmamı ve beraber çalışmak istediler. Orada bu işi yapanlar var. Ama bizim el sanatımız daha güzel ve yabancılarda bunun farkında. İnce işçiliği çok iyi yapıyoruz. İşimizi baştan savma yapmıyoruz, müşteriye güven veriyoruz” diye konuştu.

PİYASAYA GÖRE UCUZ İŞ YAPIYOR

Piyasaya göre ucuz iş yaptığını kaydeden Devecioğlu, bunun sebebinin ise yaptığı işte maddi çıkar gözetmemesi ve hobi olarak yapması olduğuna dikkat çekti.

“Piyasaya göre ucuz iş yapıyorum. Çünkü imkânlarım iyi, emekliyim de.  Maddi manevi bir sorunum yok. Hobi olarak çalışıyorum ve bu arada da vatandaşın işi görülsün istiyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.