Ankara’nın merkezinde tarihi cennet: Zir vadisi
Ankara tarihi güzellikleriyle ön plana çıkıyor. Burayı gören başkentliler, hayran kalıyor. Ankara’nın içerisinde bulunan bu saklı cennet, ziyaretçilerini bekliyor.
Eşsiz tarihi dokusu ve doğasıyla görenleri hayrete düşüren bu harika yer, Ankara’da gezilecek yer bulamayanlar için tam bir ilaç olacak. 1400’lü yıllardan kalma Zir Vadisi, başkentlileri bekliyor.
OSMANLI DÖNEMİNDE KALMA TARİHİ BİR YAPI
Eski kaynaklarda adı İstanos olan Zir Vadisi, 1800 yıllardan itibaren bugünkü adını almıştır. İstanos’un kelime anlamı akarsu ülkesidir. Zir Vadisi’nden bugünde akmakta olan Ova Çayı sebebiyle bu ismin konulduğu düşünülüyor. Osmanlı döneminde ilk kayıtlar 1462-63 yıllarında geçmektedir. Burada yer alan bilgilere göre nüfusu gayrimüslim ağırlıklıdır. Yaşayanların çoğunluğu Ermeni olmakla beraber, Ermenilerin buraya ne zaman geldiği bilinmemektedir. İstanos yani Zir Vadisi, o dönemde 146 hanedir.
HAYVAN VE BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ DİKKAT ÇEKİYOR
Ankara ne kadar bitki örtüsüyle ön plana çıkan bir şehir olmasa da, Zir Vadisi bu yönüyle sanki Ankara’da değilmiş gibi bir izlenim bırakıyor. Mimari kalıntılar ve eşsiz doğasının yanında Müslüman ve Gayrimüslim mezarları da bulunuyor. Hatta bazı mezar taşları korunmak amacıyla müzeye kaldırılmıştır. Ankara Armudu’nun yetiştirildiği harika bahçeler, doğal yollardan oluşmuş peribacaları dikkat çeken detaylar arasında yer alıyor.
TİMUR FİLLERİ BURADA SAKLADI!
Zir Vadisi yürüyüş ve bisiklet yollarıyla da dikkat çeken bir bölge. Ankara’da böyle yerleri bulmak zor ancak Zir Vadisi gezmek keyifli vakit geçirmek isteyenler için bire bir. Bu eşsiz tarihi yapı, 1402 yılında yapılan Ankara Savaşı’nda kritik bölgelerden birisi olmuştur. İddialara göre Timur, savaşı kazanmasında büyük etkisi olan fillerini burada sakladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.