Ankara’nın yanı başında: Kandiber kalesi yenileniyor

Ankara’nın yanı başında: Kandiber kalesi yenileniyor

Çorum Osmancık’ta bulunan Kandiber Kalesi restore ediliyor. Roma döneminde yapıldığı tahmin edilen bu tarihi yapı, yapılacak düzenlemelerle birlikte, ülkemizin turizmine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Çorum coğrafik yapısı itibariyle tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Çok sayıda tarihi yapı bulunan bölgenin en önemli örneklerinden birisi Kandiber Kalesi’dir. Roma döneminde yapılan kale, müthiş bir görsel güzellik sunmaktadır. Son dönemde yapılan restorasyon çalışmalarıyla ülkemizin turizmine büyük katkılar sunması bekleniyor.

kandisss.jpg

GÖRSEL ŞÖLEN: KANDİBAR KALESİ

Görenlere görsel şölen sunan Kandiber Kalesi, Kızılırmak’ın kuzey kenarındaki tabii kayalığın üzerine inşa edilmiştir. Selçuklu Dönemi'ne tarihlenen kale içinde ikinci bir kapı daha bulunmaktadır. Kalenin güneyinde Roma Dönemi kaya mezarları yer almaktadır. Bazı kaynaklara göre Osman Gazi Osmancık’ta doğmuştur, iddialara göre Kandiber Kalesi Osman Gazi tarafından yaptırılmıştır. Son dönemde yapılan restorasyon çalışmalarıyla, ülkemizin turizmine büyük katkı yapması bekleniyor. Üzerinde bulunan kaya mezarları, suyolları ve tarihi surlarıyla Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinden izler taşıyan kale, kesin inşa tarihi bilinmese de binlerce yıldır tarihe şahitlik ediyor.

kandinbar-1.jpg

250 YILLIK TARİH

Çorum, Osmancık İlçe Merkezinde Kızılırmak'ın kuzey kenarındaki tabii kayalığın üzerine inşa edilen bu tarihi yapı, 1810 yılında yapılmış ve Bozoklu Osman Şakir'in “Musavver sefaretname-i İran” isimli yapıtından alınmış gravürde, tarihsel adıyla Kandiber Kalesi'nin ayrıntılı bir resmi verilmektedir. Çorum'un tarihi yapılarından biri olan Kandiber Kalesi, Osmancık Kalesi ismiyle de bilinmektedir. Kandiber Kalesi'nin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmiyor ancak Selçuklu döneminde yapıldığı konusunda bulgular vardır.

EVLİYA ÇELEBİ’NİN ÖVDÜĞÜ TARİHİ YAPI

Evliya Çelebi Kandiber Kalesi ile ilgili şunları söylemiştir:

“Kızılırmak’ın doğusunda olup, büyük köprü ile geçilir. Irmağa yakın bir yalçın kaya üzerinde küçük ve sağlam bir yapıdır. Çepçevre büyüklüğü 800 adımdır. Yekpare bir kale olup bir demir kapısı vardır. Çok yüksek olduğundan içeri giremedik. Ama dışarısı, varoşu 1000 kadar bağ ve bahçeli, eski biçimde Türk evleridir. Hepsi tahta ve toprak örtülü, sağlam ve güzel evlerdir”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.