Ankara'nın adı değişti! Yeni adı ise gündem oldu...

Ankara'nın adı değişti! Yeni adı ise gündem oldu...

Yapay zeka hayatımızın her alanına girmeye başladı. Kimi zaman video oluşturuyor kimi zaman fotoğraf kimi zaman da metin yazıyor. Şimdi de Türkiye'de 81 il için yeni isimler belirledi. Böylelikle Ankara'nın adı da değişti! Yeni adı gündem oldu...

Yapay zeka hayatımızın her alanına girmeye başladı. Kimi zaman video oluşturuyor kimi zaman fotoğraf kimi zaman da metin yazıyor. Yapay zeka aracılığıyla şimdi de Türkiye'nin 81 ilinin isimleri yeniden yazdırıldı. Ankara'nın adı da değişti! Başkentin yeni adı gündem oldu...

İŞTE ANKARA'NIN YENİ ADI

MTZ isimli firmanın yapay zeka çalışması sonucu Ankara'nın yeni ismi Atatürk olarak belirlendi. Ankara’nın yeni ismini gören vatandaşlar sosyal medya hesaplarından paylaşım yaparak düşüncelerini bildirdiler.

anitkabir.jpg

YOZGAT DA BOĞAZLIYAN OLDU

Yapay zekâ Yozgat’ın ismini Boğazlıyan olarak değiştirdi. Yapay zeka; Sivas’ı Şehriye, Tokat’ın ismini Kalevana, Kayseri’nin yeni ismini ise Marşeş olarak belirledi. Kırıkkale’nin ismini Ayvalı, Kırşehir’in yeni ismini ise Kiriyakos olarak değiştirdi.

Öte yandan yapay zeka tarafından yapılan belirlemeler ile birlikte Malatya'nın ismi Kayısı, Konya'nın ismi ise Türkistan olarak değişti. Türkiye'nin en kalabalık nüfusuna sahip ili İstanbul ise İstarmoni ismi ile dikkat çekti. Eskişehir'in yeni ismi Modern olurken Sivas ise Şehriye olarak belirlendi.

“YAPAY ZEK” NEDİR?

Literatürde “Yapay Zekâ”nın tanımı, teknolojinin gelişmesiyle değişim göstermektedir.

Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrollü robotun, genellikle akıllı varlıklarla ilişkili görevleri yerine getirme yeteneğidir. Terim sıklıkla akıl yürütme, anlam keşfetme, genelleme veya geçmiş deneyimlerden öğrenme gibi insanlara özgü entelektüel süreçlerle donatılmış sistemler geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır.

“Yapay Zekâ”nın Faydaları Nelerdir?

Yapay zekâ, bir insanın yapabileceği bazı görevleri daha fazla veriyle daha hızlı bir şekilde yapılmasına imkân tanıyarak, hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Bu sebeple, yapay zekâ; sesli asistanlar, dil çevirileri, öneri sistemleri, navigasyon, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-ticaret ve yardımcı robot uygulamalarıyla günlük hayatımızda yer almaktadır. Siber güvenlik ve savunma sanayi gibi sektöre özel stratejik çalışmalarda da kullanılmaktadır.

“Yapay Zekâ” Terimi İlk Defa Ne Zaman ve Kim Tarafından Kullanılmıştır?

1950’li yılların başında Alan Turing’in “Makineler Düşünebilir Mi?” sorusuyla makine öğrenmesi kavramı ortaya çıkmış, Bilgisayar Bilimci ve Bilişsel Bilimci “John McCarthy” tarafından “Yapay Zekâ” terimi ilk kez düzenlenen yapay zekâ konferansı olan “Dartmouth Konferansı”nda 1956 yılında kullanılmıştır. [2]

‘Veri’ ve “Yapay Zekâ” Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?

Yapay zekânın eğitimi esnasında gereken en önemli unsur ‘veri’dir. Verinin büyüklüğü, hacmi ve çeşitliliği arttıkça yapay zekânın öğrenme kapasitesinin de artması beklenmektedir. Günümüzde, üretilen veri miktarının hızlı bir şekilde artması ve “Büyük Veri” işleme yeteneklerinin de gelişmesiyle, yapay zekâ çözümleri birçok alanda karşımıza çıkmaktadır.

“Büyük Veri” Nedir?

Bilgi toplama unsurları hayatımızın her alanında yer almaktadır. Bu sebeple, veri miktarının artmasının yanı sıra veriye erişim hızı da artmaktadır. Dolayısıyla, geleneksel veri işleme teknikleri yetersiz kalmaktadır. Bu da “Büyük Veri” ve çözümlerini beraberinde getirmektedir.

Basitçe ifade etmek gerekirse, “Büyük Veri”nin temel özellikleri; hacim, hız ve çeşitliliktir. Büyük veri, daha önce çözülemeyen problemleri daha hızlı ve etkin olarak çözmek için kullanılabilir. [3]

Neden Yapay Zekâya İhtiyacımız Var?

Yapay zekâ hayatın birçok noktasında yansız, eşitlikçi uygulamalarla toplumun refah düzeyini arttırabilme yetenekleri dolayısıyla ihtiyaçtır. Güncellenebilen ve kişiselleştirilebilen yapay zekâ destekli araçlar, bireylerin ve toplumun kalkınmasına etki edecek uygulamalardır. Örneğin, navigasyon, sesli asistan, e-ticaret gibi uygulamalar bireylerin hayatını kolaylaştırmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.