Türkiye'de bu alanda başı çekiyor: İşte Ankara'daki en ölümcül uçak kazaları
Ülkemizin sivil havacılık tarihi nerdeyse 100 yıllık bir geçmişe sahiptir. Tarih boyunca insanlar ulaşım için gözünü havaya dikmiştir. Günümüz teknolojilerine gelene kadar ise pek çok uçak kazası yaşanmıştır. Türkiye’dekilerin ise çoğu Ankara’dadır.
Wright kardeşlerin başlattığı hikâye, bugün dünyanın küresel bir köy haline gelmesinde öncü olmuştur. İletişimin öncü isimlerinden biri olan Kanadalı yazar Marshall Macluhan’ın ‘dünya küresel bir köydür’ sözü, uçak teknolojisinin bu denli büyümesi ile mümkün olabilmiştir. Çünkü havacılık teknolojisi uzakları yakın etmiştir.
Sabah kahvaltısını Ankara’da yapan biri, öğle yemeğini Avrupa’da, akşam yemeğini de Amerika’da yiyebilecek duruma gelmiştir. Ancak teknolojinin günümüzdeki durumuna gelene kadar pek çok uçak kazası meydana gerçekleşmiştir. Türkiye de bu uçak kazalarının yaşandığı ülkelerden biri olmuştur. Tarih boyunca ortaya çıkan bu durum, günümüz uçaklarının temelini oluşturmuştur. Yani insanlık, meydana gelen kazalardan çıkarım yaparak daha donanımlı uçaklar üretmiştir.
Ülkemizde meydana gelen kazalardan birçoğu ise başkent Ankara’da yaşanmıştır. Esenboğa Havalimanı’nın 1955 yılındaki kullanıma başladığı tarihe kadar Etimesgut’taki askeri havaalanı ve sonrasında Esenboğa havalimanı dolayısıyla Ankara hava sahası pek çok olumsuz olaylara şahitlik etmiştir. Bu yazı dizisinde onlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan Ankara’daki uçak kazalarını bir araya getirdik. İşte Ankara’daki uçak kazaları:
TÜRK SİVİL HAVACILIĞIN İLK KAZASINDA MERKEZ ANKARA
Tarihler 25 Mart 1950’yi gösterdiğinde Devlet Hava Yolları'na ait TC-BAL kuyruk numaralı Douglas DC-3 tipi uçak İstanbul Yeşilköy ile Ankara Etimesgut arasında tarifeli seferine hareket etti. Yolculuk boyunca herhangi bir sorun yaşamayan uçak, Etimesgut Havaalanı’na iniş sırasında düştü. Uçağın enkazı yerde yanmaya başladı. Yanan uçaktaki 4 mürettebat ve 11 yolcudan kimse sağ çıkamadı. Yaşanan bu talihsiz olay, Türk sivil havacılık tarihinin ilk kazası olarak kayıtlara geçti.
KALKIŞTAN HEMEN SONRA DÜŞTÜ
Ankara’daki ilk kazanın ardından tarihler 25 Eylül 1953’ü gösterirken daha sonra Türk Hava yolları adını alacak olan Devlet Hava Yolları'na ait TC-EGE kuyruk numaralı Douglas DC-3 tipi uçak Ankara'dan Van'a gerçekleştireceği tarifeli uçuşu için havalandı. Saat 10.10’da kalkan uçak, kalkmasından dakikalar sonra motorunda çıkan yangın nedeniyle 450 feet (137 metre) yükseklikten aşağı düştü. Uçakta 5’i mürettebat 16’sı yolcu olmak üzere 21 kişi bulunuyordu. 21 kişiden 5’i elim kazada hayatını kaybetti.
ESENBOĞA’DA MUTSUZ SON
Kronolojik listeye göre Ankara’daki üçüncü kaza, 19 Ocak 1960 tarihinde İskandinav Havayolları’na olan bir uçağın Esenboğa’da düşmesi sonucu gerçekleşti. İsveç’in başkenti Stockholm’den havalanan uçak, Ankara’ya geldi. Esenboğa Havalimanı’na doğru inişe geçen uçak bir anda havaalanı yakınlarında bir noktaya düştü. Kazada uçakta bulunan 42 kişi yaşamını yitirdi.
KARANLIKTEPE HAYATLARI KARARTTI
Ankara, İskandinav tescilli uçağın Esenboğa yakınlarına düşüşünün üzerinden 20 ay geçmesiyle bir kazaya daha tanık oldu. 23 Eylül 1961 tarihinde Türk Hava Yolları'na ait Adana-Ankara seferini yapan TC-TAY kuyruk numaralı Fokker F-27 tipi uçak Adana’dan Ankara’ya kadar geldi. Ankara havasında ilerleyen uçak Etimesgut Havaalanı yakınlarında Karanlıktepe'ye çarpması sonucu infilak etti. Kaza sonucu 28 kişi hayata gözlerini yumdu.
HİÇ UÇAĞA BİNMEYEN İNSANLAR UÇAK KAZASINDA ÖLDÜ: YER ANKARA
Türk havacılık tarihindeki en acı olay Ankara’da yaşandı. Hayatın koşuşturmasında günlük hayatlarına devam eden insanlar birazdan olacaklardan habersiz oraya buraya koşuşturuyorlardı. Yer, Ankara’nın en kalabalık merkezlerinden biri olan Ulus ve Samanpazarı bölgesiydi. Tarihler 1 Şubat 1963’ü gösterirken daha sonra Ulus Faciası olarak hatırlanacak olan o acı olay yaşandı.
Lefkoşa aktarmalı Beyrut-Ankara seferini yapan Middle East Airlines’in Vickers Viscount 745 D tipi yolcu uçağının Esenboğa Havaalanı'na inişe hazırlandığı sırada Etimesgut Havalimanı’ndan kalkan Türk Hava Kuvvetleri'ne ait Douglas C-47 tipi nakliye uçağı ile havada çarpışması sonucu iki uçaktan biri Ulus’a, diğeri ise Samanpazarı olarak adlandırılan yere düştü. Kazada yolcu uçağındaki 3 mürettebat ve 11 yolcu, askeri uçakta bulunan 3 mürettebat ve uçak enkazlarının düştüğü alanlarda bulunan insanlar feci şekilde hayatlarını kaybetti. Bazı kaynaklarda toplam ölü sayısının 104 olarak geçtiği kazada, kimi kaynaklarda ise 113 kişinin hayatını kaybettiği söylenildi.
HEPSİ ÖLDÜ
Takvimler 3 Şubat 1964 senesini gösterdiğinde Ankara, bir uçak kazasına daha ev sahipliği yapacaktı. Türk Hava Yolları’na ait olan TC-ETI kuyruk numaralı Douglas DC-3 tipi uçak, Ankara semalarında ilerlerken düştü. Kazanın ardından uçakta bulunan üç mürettebatın hepsi yaşamlarını yitirdi.
BİR DÖNEMİN BELASI FOKKER F-28
Alanında uzman isimler, Hollanda yapımı Fokker F-28 tipi uçaklar hakkında kazalarda öne çıktığı yorumlarında bulunuyor. Bir döneme damgasını vurduğu ifade edilen bu uçak, 23 Aralık 1979 tarihinde Samsun’dan Ankara’ya gelecekti. Trabzon isimli Fokker F-28 tipi bu uçak, Ankara yakınlarında türbülansa girdi. Kaptan pilotun türbülansla birlikte uçaktaki hakimiyeti kaybetmesi sonucu uçak düştü. Uçaktaki toplam 43 kişiden 39’u kazadan kurtulamadı.
YOĞUN SİS SONLARI OLDU
Yolcu uçakları bakımından Ankara’da kayıtlara geçen son kaza olarak göze çarpan kaza, 16 Ocak 1983 tarihinde yaşandı. Türk Hava Yolları’nın Paris-İstanbul-Ankara seferini yapan Afyon isimli Boeing 727 tipi uçak, Esenboğa Havalimanı’na iniş yaptığı sırada yoğun sis ve kar yağışı nedeniyle piste çakıldı. Uçakta bulunan 60 yolcudan yalnızca 22 kişi kurtulabildi. 47 kişi bu kaza sonucu yaşamını yitirdi.
Yukarıdaki kazaların yanı sıra Ankara’da pek çok askeri uçak ve helikopter kazası da yaşanmıştır. Bu haberde yalnızca yolcu uçakları ele alınmıştır.
- Haberdeki fotoğrafların kazalarla ilişkisi yoktur. Tamamen temsilidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.